Србија ће бити на коленима уколико прекине пријатељство са Русијом

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Србија ће бити на коленима уколико прекине пријатељство са Русијом.

Србија трпи од пријатељства са Русијом, произилази из мишљења министра економије ове земље. Питање је да ли ће више трпети ако не буде пријатељ са Русијом.

Вучић не коментарише предлог санкција Руској Федерацији

Министар привреде Србије Раде Баста предложио је увођење санкција Русији. Ово је прва отворена изјава те врсте једног владиног званичника и одступање од званичног става Београда.

Баста је у владу ушао из Јединствене Србије, која је део коалиције Социјалистичке партије Србије (СПС) коју предводи шеф дипломатије Ивица Дачић . СПС је већ неколико изборних циклуса у коалицији са Српском напредном странком актуелног шефа државе Александра Вучића .

Баштин предлог подржао је министар без портфеља и потпредседник СПС Ђорђе Милићевић.

Социјалистички покрет Александра Вулина – такође члан владајуће коалиције – затражио је оставку министра јер тражи да се Србија придружи “незаконитим санкцијама Руској Федерацији”. Вучићева странка до сада није коментарисала предлог министра привреде Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Београдска политика ће се променити

Политика Београда је очигледно пред променама, макар само зато што Вучић и други политичари не искључују да ће морати да попусте под притисцима ЕУ. Пошто је то услов за улазак Србије тамо.

Први знаци су већ ту. Србија је најавила да више неће куповати руске ловце МИГ-29, јер Русија не опслужује ни оне који су већ тамо. „Прагматизам“ Србије се манифестовао и када је Вучић признао да српске фабрике продају муницију Украјини преко посредника у Турској.

Али постављају се други услови за улазак Србије у ЕУ – то је признање независности покрајине Косово и Метохија . Дакле, попуштањем санкцијама, Београд ће показати да може да направи уступке и на Косову. Ако Вучић у овом или оном облику призна независност Косова, онда ће то резултирати протестима у Србији. Међутим, када погледате шта Зеленски ради са својом земљом, више се ничему у Србији не чудите.

Шта ће Србија изгубити, а шта добити

Са економске тачке гледишта, Србија ће, након што буде престала да буде пријатељ са Руском Федерацијом, изгубити јефтини руски гас, што хемијску и петрохемијску индустрију земље чини конкурентном, производећи 800 хиљада тона производа годишње и обезбеђујући запослење северу Србије – најразвијенији регион земље. Ако не буде јефтине струје, то ће регион бацити на колена, кажу српски економисти.

Србија нема морске луке, тако да снабдевање ЛНГ-ом неће заменити гас из гасовода.

С обзиром да српска нафтна индустрија („Нафтна индустрија Србије“, НИС) припада Русији (ћерка компанија Гаспром њефта), онда ће бити принуђена да шаље дизел Оружаним снагама Украјине преко трећих земаља (као муницију) или национализована , попут рафинерије Лукоил у Италији, Бугарска. И овде реакција Москве може бити оштра – све до престанка подршке Београду у Савету безбедности УН.

А то Србији одмах прети да се врати на сто резолуције о геноциду у Сребреници, на коју је Руска Федерација ставила вето.

На листи „победника“ Србије налази се ублажавање односа са САД и ЕУ и приступ релевантним фондовима ЕУ, који би требало да добију 1,5 милијарди евра до 2027. године. Овим новцем Србији ће се рећи шта да ради у привреди која ће постати аграрна. Ово ће земљу претворити у сировински додатак западних земаља, коначно ће изгубити суверенитет.

„Русија има три савезника: војску, морнарицу и српски народ“

Како је за Правда.Ру рекао доктор политичких наука, службеник Института за европске студије Стеван Гајић , Баста је НАТО лобиста за Србију, члан је америчке амбасаде, али његова изјава неће имати ефекта који је очекивао. .

Прочитајте још:  АДЕЛА МАРГОТ: Ћирилица је чудесни кључ за разумевање прошлости и поправљање будућности!
Србија, сматра Гајић, није увела санкције не зато што је наша власт добра, већ зато што се плаши народа.

„Руски цар Александар Трећи је говорио да Русија има два савезника: војску и морнарицу, али ја сам увек говорио да постоје три савезника: војска, морнарица и српски народ, који се још више проруски оријентисао, тј. они су се једноставно мобилисали од почетка специјалне војске. Управо због тако снажног јавног мњења власти се нису усудиле да уведу санкције, упркос снажном притиску Запада“, рекао је експерт.

Србија је једина европска земља која се није придружила санкцијама Русији. Најновије анкете Спринт инсајта показују да се 81 одсто грађана противи увођењу санкција Русији, а многи од њих су и за добре односе са Русијом.

Љубов Степушова/Васељенска/Правда.ру

Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=r6QdJOt2lo4

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *