Папа изражава забринутост због ситуације са Кијево-Печерском лавром

0
папа

Папа Фрања (Фото ЕПА)

Папа Фрања изразио је забринутост због исељења монаха из Кијево-печерске лавре и позвао заинтересоване стране да поштују места верских богослужења. Папа је такву изјаву дао 15. марта на крају опште аудијенције.

„Мислим на православне монахе Кијевске лавре. Тражим од страна укључених у „украјински сукоб“ да поштују верска места“, рекао је Папа.

Папа је нагласио да свештенство и монаси увек остају ослонац „божјег народа“, без обзира којој конфесији припадају.

Раније, 14. марта, министар културе Украјине Олександар Ткаченко рекао је да би монаси канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) могли да остану у Кијево-печерској лаври ако пређу у расколничку Православну цркву Украјине (ПЦП). Ткаченко је додао да, упркос изјавама игумана Лавре митрополита Павла да се монаси неће преселити у ПЦУ и напустити просторије, „ситуација се може коренито променити“ након што руководство УПЦ напусти Лавру.

Истог дана, руски министар спољних послова Сергеј Лавров послао је писма генералном секретару УН Антонију Гутерешу и министру спољних послова Северне Македоније Бујару Османију, као вршиоцу дужности председавајућег ОЕБС-а, у којима позива на спречавање исељења монаха из Кијево-печерске лавре. и заустављање репресија против канонске православне цркве у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

10. марта се сазнало да монаси Кијево-печерске лавре морају да напусте манастир пре 29. марта ове године . У документу се каже да је међуресорна радна група за припрему предлога и препорука о организацији реализације одређених задатака који се односе на делатност верских организација у Украјини осудила манастир за наводно кршење услова споразума о коришћењу зграде у власништву државе.

Украјинске власти су 2022. појачале своје акције против УПЦ. Претресали су домове епископа и свештеника, цркве и манастире, укључујући и Кијево-печерску лавру, како би пронашли трагове „антиукрајинског деловања“. Тако је у децембру 2022. Служба безбедности Украјине (СБУ) отворила 50 кривичних предмета против свештеника УПЦ.

Прочитајте још:  Нешто је труло у држави америчкој

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *