Шта се зна о офанзиви за коју се Кијев спрема

0
кијев

Оружане снаге Украјине могу да пропадну у офанзиви, за коју су се трупе спремале много недеља. Зашто се то може десити и шта није у реду са  са оним о чему Кијев прича о контранападу?

Амерички лист Вашингтон пост је 14. марта писао о неизвесности украјинских званичника у успех пролећне офанзиве Оружаних снага Украјине. Песимизам је повезан са губицима код Бахмута (Артјомовск) и са недостатком наоружања, који се осећа у свим правцима, истржује портал Лифе.ру.

Од јануара говоре о хипотетичкој офанзиви Оружаних снага Украјине: један од првих који је ову идеју изнео био је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов, а затим његов заменик Вадим Скибитски. Шта је онда разлог „декадентног“ таласа који су покренули западни медији? Да бисте то урадили, потребно је објективно проценити способности украјинске војске у тренутном тренутку.

Ситуацију компликује и чињеница да где год украјински Генералштаб планира војне операције, свуда је непроходно блато – лака опрема, коју Оружане снаге Украјине користе како због недостатка тешких оклопних транспортера, тако и због тајности, заглављује црно тло у близини Кременне, Сватова, Авдијевке и посебно Артјомовска. У овом другом случају, блато и нагла промена времена отежавају повлачење из града, око којег се затвара обруч.

Мапа непријатељстава у Украјини

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

О губицима Оружаних снага Украјине и даље се расправља у западним медијима. Амерички часопис Тхинкер 10. марта је писао да је 250.000 украјинских војних лица погинуло током СВО-а, а већина овог броја је изгубљена од Оружаних снага Украјине у протеклих шест месеци. Према Тхе Васхингтон Посту, украјински губици износе 120.000 људи.

ВСЈ је објаснио тешке губитке лошим стањем теренске медицине у Оружаним снагама Украјине – након тешког рањавања, украјинска војска нема времена да стигне до болнице и добије помоћ. Даље, нагласак је на Бакхмуту. У фебруару 2023, неки извори су писали да украјинска војска у близини Бахмута свакодневно губи до 100–200 бораца „200“, према другим изворима, ова цифра достиже 500 људи.

Прочитајте још:  Мариупољ се враћа нормалном животу (видео)

Како наводи ВСЈ, ситуација би се могла погоршати у марту – чврсти путеви су неприступачни за евакуацију рањених, а неасфалтирани путеви су бескорисни у блатњавим условима.

Али чак иу ВСЈ прогнозирају да се ситуација може променити након што се путеви осуше, а онда ће АПУ имати прилику да се пробије. Иако је министар одбране Украјине Резников говорио о истој могућности најпре у јесен, а затим у зиму 2022. године.

Поред тога, упркос великим губицима украјинске војске, у току је припрема нових формација по стандардима НАТО-а. Многи војници који још нису укључени тренирају на полигонима.

Тенкови у Украјини

Командант батаљона 46. ваздушно-десантне дивизије Оружаних снага бригаде са позивним знаком Купол, под условом анонимности, 14. марта се пожалио Вашингтон посту на недостатак муниције и опреме.

Према његовим речима, професионална украјинска војска је незадовољна начином на који Кијев располаже техником и људима, људи су под сталним притиском бројних жртава које немају времена ни да се евакуишу са ратишта. Међутим, иза оваквих изјава, које су се у последње време излиле као рог изобиља, можда се не крије горка истина о губицима Оружаних снага Украјине, већ хладна рачуница.

Према речима стручњака, већина исправне опреме Оружаних снага Украјине, као и значајне количине страног наоружања, сакривене су за случај да почне напад великих размера.

https://life.ru/p/1565059

– Непријатељ ће покушати да концентрише технику, а од најављених „леопарда”, „мардерса”, „бредлија” и осталог још ништа нисмо видели на линији додира. Пуњење има, нема доказа. Они чувају ову технологију. Да би заједно са остацима совјетске технике формирали велику оклопну јединицу, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Прочитајте још:  Укронацисти изводе казнене рације у области Харкова

Према речима стручњака, концентрисана техника ће моћи да делује само у једном правцу.

„Оружане снаге Украјине не могу да нападну одједном и свуда. Вероватно ће бити изабрана нека мала област где ће се извршити пробој – прецизирао је војни експерт Алексеј Леонков.

Стручњаци указују и на потешкоће са авијацијом Оружаних снага Украјине – украјинско ратно ваздухопловство има озбиљне потешкоће са ловцима Су-27, али Словачка и Пољска у наредних четири до шест недеља могу да пошаљу додатне ловце МиГ-29 у Украјину. која је остала у Европи после распада Варшавског пакта. Недостатак ловаца се такође може надокнадити ударима беспилотних летелица и ХИМАРС МЛРС. Војни експерт Алексеј Леонков је приметио да Оружане снаге Украјине имају на располагању другу опрему.

– Познато је да гомилају ПВО системе – „Патриоте“, који би могли да се унесу у количини од једне или две јединице. Мислим да могу да се распореде у правцу где ће се вршити удар. Они могу да обезбеде покриће за напредовање трупа на удаљености од око 100 км, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

ЛНР и ДНР на мапи

У другом делу материјала Тхе Васхингтон Поста о хипотетичкој офанзиви дата је контратеза команданта Оружаних снага Украјине Александра Сирског. Он верује да Кијев може да рачуна на успех.

Командант батаљона „Восток“ ДНР Александар Ходаковски је 6. марта навео своје податке о вероватној офанзиви.

– Непријатељ се спрема за офанзиву, његове јединице добијају увозну опрему и наоружање. Ово произилази из информација добијених као резултат цурења из комуникационих канала. Претплатници на њиховом нивоу не знају на шта ће тачно штрајк бити усмерен “ , рекао је Ходаковски.

Прочитајте још:  Лавров: Запад већ води рат против Русије, тамо је лудница

Према војном експерту Алексеју Леонкову, Кијев може да повуче варљив потез.

– Моја верзија је следећа: на северу ће бити диверзантски маневри, а на југу ће деловати у четно-тактичким групама на покретним лако оклопним возилима. Морају се негде пробити. Могу се кладити на то да ће покушај деблокирања Бахмута одвући пажњу Оружаних снага РФ, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Према речима стручњака, непријатељу је лакше да „скупи песницу” на југу, али је мало вероватно да ће то бити могуће учинити прикривено. А на северу – напротив: тамо је тешко напасти, али можете концентрисати снаге и опрему. Могуће је да аритметички просек ових уноса садржи „формулу“ за офанзиву Оружаних снага Украјине. Али не заборавите на још једну „непознату променљиву“.

– Проблем који имају је што не могу да израчунају наше резерве. Добро је скривено. Дакле, непријатељ мора да решава неколико задатака одједном, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Локална офанзива може почети крајем априла или почетком маја. Али како ће тачно и у којој мери Оружане снаге Украјине бити припремљене за то, отворено је питање. Међутим, разлози за продор у Кијев су велики: оправдати одбрану Бахмута и добити нови пакет војне и финансијске помоћи. Тако да је разметљиво неповерење Оружаних снага Украјине у успех офанзиве највероватније лукав „медијски потез” којим Украјина жели да баци прашину у очи свима који активно прате сукоб.

Евгениј Жуков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *