САД захтева промену кинеског власништва ТикТока уз претњу забраном

0
тиктока

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена захтева од кинеских власника ТикТока да се одрекну свог удела у популарној апликацији или ће се у супротном суочити са могућом забраном у САД, сазнаје “Ројтерс” у тој компанији.

ТикТок је у власништву кинеског “Бајт денса”, највреднијег стартапа на свету, а има више од 100 милиона корисника у САД, наводи Ројтерс.

Овај потез је уследио након увођења новог америчког закона који омогућава Белој кући да забрани ТикТок или друге иностране технологије, ако представљају ризик за националну безбедност.

Портпаролка ТикТока Брук Оберветер рекла је за Ројтерс да је недавно Комитет за страна улагања САД, који води Министарство финансија, од компаније захтевао да кинески власници апликације продају своје акције или ће се у супротном суочити са могућом забраном у Америци.

“Ако је заштита националне безбедности циљ, онда се не решава проблем. Промена власништва не би наметнула никаква нова ограничења протока података или приступа“, рекла је портпаролка ТикТока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бела кућа је одбила да коментарише ове наводе, додаје Ројтерс.

Ово је први пут да је у време демократског председника Џозефа Бајдена запрећено потенцијалном забраном ТикТока. Бајденов претходник, републиканац Доналд Трамп, покушао је да забрани ТикТок 2020. године, али су га амерички судови у томе спречили.

Друге земље такође су одлучиле да забране апликацију и изразиле забринутост због повезаности за кинеским властима и прикупљања података корисника широм света.

Индија је забранила ТикТок и десетине других апликација кинеских програмера на свим уређајима у јуну 2020. године, тврдећи да су потенцијално штетне по безбедност и интегритет земље.

Прочитајте још:  Која је сврха НАТО извођења вежби на Арктику и како Русија на то реагује

Авганистан је у преговорима о забрани ТикТока, а Пакистан је привремно забрањивао ТикТок најмање четири пута, а последња забрана је окончана у новембру, због онога што је влада оценила као “неморалан и непристојан садржај у апликацији”, наводи Ројтерс.

Запосленима у белгијској влади више неће бити дозвољено да користе ТикТок на службеним телефонима, а исту одлуку су донеле и канадске власти због безбедносних ризика.

И Тајван је забранио ТикТок и неке друге кинеске апликације на уређајима и у децембру 2022. покренуо истрагу апликација друштвених медија због сумње на противзаконите активности.

Одбор за спољне послове Представничког дома Америчког конгреса гласањем је почетком месеца усвојио предлог закона који би председнику Џозефу Баједну дао овлашћење да у САД забрани апликацију и друштвену мрежу ТикТок.

Бела кућа је раније дала свим савезним агенцијама смернице да у року од 30 дана избришу ТикТок са свих владиних уређаја. Конгрес и више од половине америчких држава до сада су забранили ТикТок на службеним мобилним уређајима.

И Европска комисија и Европски парламент забранили су ТикТок на телефонима својих службеника из безбедносних разлога.

Са друге стране, у Кини су већ дуже време блокиране стране платформе друштвених медија и апликације за размену порука.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *