УЖИВО:Почела протестна шетња против издање Косова и Метохије

0
КиМ

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

У Београду је у току протест против издаје Косова и Метохије.

Демонстранти су се окупили испред Храма Светог Саве и кренули у протестну шетњу.

На протесту у овом моменту има минимум 10 хиљада људи, и протест се протеже од Храма Светог Саве према Споменику Цару Николају.

Полиција је почела да затвара улице у центру Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Демонстранти носе транспарент “НЕ КАПИТУЛАЦИЈИ” и певају косовске песме.

Нет описания.
(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

У једном моменту демонстранти су пронели огромну, српску тробојку.

Све више људи се прикључује митингу

Грађанима се прво обратио проф.др.Милош Ковић

Професор Милош Ковић, који је и председник нестраначког Покрета за одбрану Косова и Метохије, поручио је и да представља све Србе који живе у региону и расејању, те навео да је ово „свесрпски скуп за одбрану отаџбине“.

Професор Ковић је рекао да ово више није свет којим владају Сједињене Америчке Државе и „политички Запад“, него да је ово мултиполарни свет у ком се Русија пробудила. Он је навео да у Србији, земљи без слободе медија, траже дијалог, а не ботове Александра Вучића.

Председник и посланик Покрета одбране Косова и Метохије Војислав Михаиловић тврди да је саобраћајна полиција спречила десетак хиљада грађана ван Београда да дођу на протест.

Михаиловић је рекао и да траже ванредне изборе и оставку председника Републике.

Александар Ћорац, професор Медицинског факултета Универзитета у Приштини с привременим седиштем у Косовској Митровици, рекао је да када је видео колико је људи окупљено „само може да баци“ говор који је спремио.

Пре његовог обраћања пуштена је изјава Александра Вучића о тачкама француско -немачког предлога, а окупљени су звиждали на Вучићеве речи, јавља репортер Данаса.

Прочитајте још:  ОПТУЖНИЦА ЗА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА! 16. тачака по којима је председник Србије крив!

Студент Стефан Симоновић, из Иницијативног одбора студентских протеста који су се протекле две недеље одржавали у Београду против европског предлога, поручио је да се боре за владавину права у сопственој држави, цитирао је Свето писмо и рекао да „они хоће да нам узму душу, да продамо веру за вечеру“.

Грађане је позвао и на протест студената, стандардно, у уторак испред Филозофског факултета.

Пуштене су изјаве Александра Вучића о османском султану Мурату.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић казао је на скупу да Београд данас “поново личи на српску престоницу” и да је “пронашао своју косовску душу”. “Ко ако не ми, и кад ако не сад”, казао је Обрадовић и позвао окупљене да се успротиве прихватању и примени француско-немачког споразума о Косову.

„Имамо дужност да се вечерас сетимо мартовског погрома на КиМ 2004. године, затим 24 године од почетка НАТО бомбардовања, а посебно важно је да се сетимо свих српских хероја од Косовског боја до данас. И у њихово име, у име свих претходних генерација Срба, али и наше генерације, ми овде испред Председништва постављамо питање: ко је овластио Александра Вучића да потписује, прихвата и примењује споразум о признању лажне државе Косово. Нити има уставна овлашћења, нити га је скупштина овластила, нити му је српски народ дао могућност да прихвата нови западни ултиматум“, нагласио је Обрадовић говорећи на скупу.

Председница и посланица Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски током говора је развила српску заставу и Александру Вучићу поручила да су против француско-немачког предлога. Грађане је Ђурђевић Стаменковски позвала на жилавост и издржљивост, те рекла да су окупљени стража за КиМ.

Прочитајте још:  Бајден положио председничку заклетву (Видео)

Вучићу је поручила да „погледа политичког брата Мила Ђукановића“ који је, каже, пао са власти када је „ударио на светиње“, након чега је узвикнула „Не дамо светиње, не дамо Косово и Метохију“.

„Не дамо вам Трепчу за Рио Тинто и Грачаницу за фабрику Мерцедеса“, поручила је она такође. Председница Заветника позвала је Вучића да у Охриду потпуно одбаци француско-немачки предлог.

Позвано је и на „црквено народни сабор“ поводом актуелне ситуације.

Грађанима на скупу се обратио и професор Ратко Ристић који је рекао да није могао да верује када је видео кампању против лидера државотворне коалиције.

„Можда могу да имам разумевања за магарце који то лепе, али не могу да имам за лудака који им је то наредио. Лудак хоће да нас завади и подели“, рекао је Ристић.

Oкупљени испред Храма кренули су у шетњу преко Булевара ослобођења и Славије, Краља Милана до Андрићевог венца, а преко пута споменика руском цару Николају Другом је постављена је бина, одакле се обраћају говорници.

Окупљени имају три захтева – да се одбаци европски план за нормализацију односа Београда и Приштине, да Вучић поднесе оставку и да се распишу одмах избори.

 

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *