Занимљива статистичка открића америчког трезора

0
америчког трезора

америчког трезора

Занимљива статистичка открића америчког трезора.

Руски медији су управо пренели најновију статистику америчког трезора о пласману америчких трезора у иностранству. Речено нам је да је руска инвестиција у америчке државне обвезнице крајем јануара износила 67 милиона долара, са 54 милиона долара у дугорочним и 13 милиона долара у краткорочним обвезницама.

Руски портфељ се смањио за више од девет пута за месец дана. У децембру је износио 629 милиона долара, у новембру – 2,092 милијарде долара, у октобру – 2,034 милијарде. Коментари на ову информацију били су кратки и недвосмислени: Русија се ослобађа дужничких хартија од вредности америчке владе, и то је одлично. Ипак, пре пет година, руске инвестиције у америчке државне обвезнице биле су 96 милијарди долара, а чини се да ће ове године доћи до потпуног нулирања руског портфеља државних обвезница САД.

Прочитајте још:  Русија: У свету постоји више од 300 биолабораторија у којима учествују САД
Увек су нам говорили да само Централна банка стиче хартије од вредности америчког трезора у Русији, и за себе и за трезор. Потоњи је формирао Национални фонд богатства, користећи, између осталог, папир америчке владе. Истина, валутна структура НВФ-а је ревидирана пре две године, услед чега је амерички долар генерално искључен са листе валута Фонда. Сходно томе, део руског портфеља америчких трезорских хартија од вредности Министарства финансија до почетка 2022. више није постојао. Овај портфељ је био у потпуном власништву Централне банке.

Почетком марта прошле године колективни Запад је замрзнуо руске девизне резерве у вредности од око 300 милијарди долара. Иначе, значајно је да је у децембру 2021. портфељ Централне банке Руске Федерације америчких трезорских хартија од вредности вредео 3,010 милиона долара, а да се крајем јануара Банка Русије „спремила“ за сасвим очекиване санкције од Запада и додатно купљене америчке хартије од вредности у износу од 593 милиона долара Можемо претпоставити да је износ замрзнутих хартија од вредности Трезора износио приближно 4,5 милијарди долара. Данас је, према подацима америчког Трезора, руској централној банци остала симболична гомила хартија од вредности у вредности од 67 милиона долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Замрзавање“ или блокирање руске имовине значи да је њихов власник лишен права да њоме располаже. У овом случају, Банка Русије је пре годину дана лишена права да располаже портфељем хартија од вредности америчког трезора. Поставља се логично питање: ко доноси одлуку о смањењу портфеља трезорских хартија од вредности ако је овај портфељ одузет Банци Русије? Немам спреман одговор на ово питање. Прва верзија која пада на памет је да овим портфељем управља Министарство финансија САД, које је одговорно за припрему и спровођење већине антируских санкција. Речено нам је да Америка одавно намерава да конфискује замрзнуту руску имовину (не само финансијску, већ и физичку) у племените сврхе „помоћи“ Украјини. Па можда

Прочитајте још:  М. Вукмировић: Видовдански путоказ
Постоји још једна верзија. Руски портфељ америчких трезора почетком прошле године није био у рукама Банке Русије, већ неких других руских структура. Вероватно у рукама комерцијалних банака. Односно, Централна банка је, чекајући блокаду своје имовине, пренијела дио своје имовине у билансе кредитних институција које контролише. Наравно, водеће руске банке су биле под западним санкцијама, а амерички трезори су ионако замрзнути.

Али такође се може претпоставити да су амерички трезори завршили у имовини руских кредитних институција које су избегле санкције. То могу бити руске банке другог реда или, можда, стране банке које још увек остају у Русији – аустријска Рајфајзенбанка или италијанска Уникредит . Такве банке настављају са радом. Могуће је да су потребни не само руској економији, већ и Западу, а њихов привилегован положај је резултат некаквог „споразума“, за који, наравно, не би требало да знамо.

Прочитајте још:  Посада америчког носача авиона објавила је спремност да се бори са Русијом
Међутим, имунитет од санкција за било коју руску банку није вечан. У сваком тренутку ситуација се може променити, а банци ће бити наметнута санкција. Дакле, такве привремено „слободне“ банке, које у својој имовини имају хартије од вредности америчког трезора, за сваки случај се отарасе ове токсичне имовине.  

Наравно, желео бих да чујем неко појашњење Банке Русије у вези са мистериозним информацијама америчког трезора, али Неглинка по овом питању остаје потпуно ћута.

Прочитајте још:  САД прете у случају уједињења ослобођених региона са Русијом
Иначе, замрзавање девизних средстава Банке Русије које се догодило пре више од годину дана је приметно утицало на понашање монетарних власти многих земаља. Почели су полако да смањују своје портфеље америчких трезора. Кина је у јануару, према подацима америчког Трезора, смањила свој портфељ таквих хартија од вредности за 7,7 милијарди долара, а током године је смањен за 174,4 милијарде долара на 859,4 милијарде долара. Чак и Јапан, лојалан Америци, који је главни страни власник САД Хартије од вредности трезора, смањиле су свој портфељ током године за 195,5 милијарди долара на 1,104,4 милијарде долара.

Према америчком министарству финансија, многе европске земље су се такође решиле америчких трезора у јануару. Нето продаја таквих хартија од вредности у првом месецу ове године износила је (милијарди долара): Француска – 12,30; Луксембург – 11,15; Белгија – 8,59; Ирска – 4,92.

Истина, неке земље су показале своја савезничка осећања према Америци куповином великих пошиљки америчких папира у јануару. Тако су нето куповине хартија од вредности америчког трезора од стране Велике Британије у првом месецу ове године износиле гигантских 50,45 милијарди долара, али Америка има неке мистериозне савезнике који не желе да се открију. Они раде преко офшор јурисдикција. Апсолутни рекорд за нето куповину америчких државних обвезница у јануару била су Кајманска острва са 79,03 милијарде долара.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *