Да ли су Шекспир, Толкин и Хаксли десни екстремисти?

0
Шекспир

Шекспир

Да ли су Шекспир, Толкин и Хаксли десни екстремисти?

Британске власти граде дистопију у којој је размишљање већ злочин.

Познати британски публициста Даглас Мареј, којег чак и идеолошки противници називају једним од најутицајнијих западних интелектуалаца, објавио је сензационалне информације о деловању британских обавештајних служби.

Прочитајте још:  Да ли ће британски борбени ласери помоћи милитантима Оружаних снага Украјине?
Министарство унутрашњих послова Уједињеног Краљевства је, одмах након овога, љутито саопштило да „не коментарише цурења”, што је само по себи јасан показатељ аутентичности података које је публициста открио.

У својој колумни за Спецтатор, Мареј је рекао да је могао да добије приступ материјалима британског владиног програма Превент („Превенција“), на којем ради Јединица за истраживање, информације и комуникације (Ресеарцх, Информатион анд Цоммуницатионс). Јединица), која ради у оквиру Министарства унутрашњих послова Уједињеног Краљевства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како се испоставило, извештај који су припремиле британске обавештајне службе садржи подугачак списак литературе која наводно доприноси расту десничарских екстремистичких осећања у друштву. Једна од књига на листи била је Чудна смрт Европе, аутора самог Мареја. У исто време, књига је скоро 20 недеља била на листама бестселера Сандеј Тајмса, преведена је на десетине језика и неко време била је најпродаванија публикација нефикцијске литературе у Великој Британији.

Према Мареју, када је нашао своју књигу на листи, био је страшно љут. Али онда се његова перцепција ситуације променила. Видео је која су друга дела „будале које финансирају порески обвезници” (израз самог аутора) уврстила на листу публикација повезаних са ширењем екстремно десничарског расположења.

Прочитајте још:  Шта је приоритет за финске елите: Улазак у НАТО или забрана Библије
На листи је пронашао Левијатана Томаса Хобса, Два трактата о влади Џона Лока и Размишљања о револуцији у Француској Едмунда Берка. Али испоставило се да су класици филозофије и политичких наука само „цвеће“. Према мишљењу британских обавештајних аналитичара, ширењу десничарских екстремистичких идеја олакшава дело творца Господара прстенова Џона Толкина и аутора Хроника Нарније Клајва Луиса. Поред њих на листи су дистопичари Олдус Хаксли и Џорџ Орвел. Али круна „екстремистичког” регистра била је… комплетна дела Вилијама Шекспира.

„Осећао сам се као да сам у добром друштву. Ако владине агенције праве листе сумњивих књига, онда ми је веома драго што сам осуђен поред тако дивних људи – и живих и мртвих “, рекао је Мареј.

Британске специјалне службе су нашле и неке серије „под сумњом“: сатиричне „Гуштине ствари“ (коју је, иначе, својевремено емитовао Би-Би-Си), као и документарне филмове – „Цивилизација“ Кенета Кларка и „Губе ствари“ Велика британска железничка путовања”.

Мареј је захтевао да Министарство унутрашњих послова открије ко је припремио спискове и да одговорне приведе правди. Али, руководство Министарства унутрашњих послова, као што је већ поменуто, откачило се примедбом да неће да коментарише цурење.

Шта је то?

Прочитајте још:  Европа осуђена на пропаст: време геополитичких бомбаша самоубица
Наравно, први утисак након читања списка је жеља да се насмеје нивоу интелигенције британских обавештајних аналитичара. Али, нажалост, није све тако једноставно. Свет се много пута уверио да су у специјалним службама Уједињеног Краљевства, супротно Марејевом мишљењу, далеко од тога да су будале.

Дакле, све указује на то да у Великој Британији, заправо, граде дистопијско друштво.

Зашто су ове књиге на листи?

Прочитајте још:  Британски терориста о губицима плаћеника из САД и Британије у Украјини
Рецимо да је са Марејевим радом све јасно. Он отворено говори о доњој страни миграционе политике либералних западних влада. Иако објективно у његовом новинарству на ову тему нема ничег екстремистичког – само суве чињенице – оно је ипак опасно за актуелне политичке елите. Али шта је са остатком?

По свему судећи, Толкин и Луис су доспели на листе „непожељних особа“ због идеја „активне“ доброте и хришћанске филозофије коју су промовисали. Господар прстенова и Хронике Нарније су истинске химне борби између добра и зла, у свом дубоко дуалистичком смислу. А ово је веома опасна тема за модерну постмодерну духовну збрку. Либерали уче свет да буде „толерантан“. А у толерантном систему вредности нема места добру и злу. Културе, вредности, моралне смернице – све је то фино самлевено у супстанцу, спремну, ако је потребно, да поприми облик било које посуде у коју ће се улити.

Али још опаснији од аутора фантазије о добру и злу су велики дистопијци. Сасвим је могуће да је негде уз Хакслија и Орвела вребао и Реј Бредбери на списковима британских специјалних служби. Ако Толкин и Луис дају храну за размишљање, онда антиутописти директно сликају слике на које западна стварност све више личи.

Породичне вредности и љубав се газе кроз геј параде, истополне бракове, сексуалну револуцију и најновије репродуктивне технологије. ИТ гиганти обавештајним агенцијама и маркетиншким одељењима највећих корпорација цуре информације о расположењима људи – „Велики брат” не спава.

Истина губи сваки значај, јер су западни становници све активније уроњени у виртуелну медијску матрицу, потпуно одсечени од живота. И можете добити озбиљне проблеме са законом ако одбијете да трансродног назовете заменицом коју је он измислио.

Прочитајте још:  Небензја: Планови Велике Британије да узгајају јестиве инсекте за Африканце цинични
Према многим студијама, ниво интелектуалног развоја западног човека стално опада. И стога се могу разумети страхови либералних елита који су повезани са интересовањем за Шекспирово дело. „Препаметни“, који желе да знају шта је човечанство раније дисало, веома су опасни. Не могу се тако лако нахранити идеолошком гомом.

Рад са списком „сумњивих“ књига за оне који граде нови западни тоталитаризам је двоструко релевантан. С једне стране, то је систематизација „штетних” публикација, које треба што више дискредитовати, а онда, идеално, забранити да не узнемиравају становништво. Међутим, поред тога, само интересовање за такву литературу је поуздан маркер у идентификацији субјеката потенцијално опасних за манипулаторе. Немојте се изненадити ако сајтови западних књижара и онлајн библиотека већ имају „светионике“ који преносе информације о преференцијама грађана „коме је потребно“. Да ли делује дивље и мирише на параноју? Да ли је Шекспирова најава „десничарски екстремиста“ а не дивљаштво?

Прочитајте још:  Српчићи у раљама српских аутошовиниста.
Темпо трансформације Запада у колективну тоталитарну дистопију, нажалост, убрзано расте. И то чини изградњу заиста мултиполарног света све хитнијом. Ако су САД и Европа данас успеле да задрже улогу коју су имале у животу планете 1990-их, читаво човечанство би се сада могло наћи у тоталитарном ћорсокаку.

Свјатослав Књазов/Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *