краснопоље, група

(Фото: ТАСС)

Делегација украјинског парламента планира да посети САД како би молила и лобирала у Вашингтону за донацију ловачких авиона F-16 Украјини

 

Према изјави Дaвида Арахамија, лидера парламентарне партије Слуга народа и члана Комисије за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, украјинска влада и амерички конгрес су у сталном контакту, јер се тренутно „врши притисак на председничку администрацију САД да испоруче Украјини ловачке авионе F-16“.

 

Арахамија се осврнуо на групу америчких сенатора који врше притисак на шефа Пентагона да пружи више информација о условима које треба испунити да би Украјина добила ове авионе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Планирано је да у блиској будућности украјинска делегација отпутује у САД како би искористили лобирање америчких сенатора и на лицу места добили одобрење и Пентагона и Стејт Департмента за обезбеђење ових летелица. Украјинска страна је ипак свесна проблема који би пратили овај подихват, и то из домена логистике, неодговарајуће аеродромске инфраструктуре, али и обуке пилота.

 

У саставу украјинске парламентарне делегације наћи ће се представници свих политичких фракција и група, а предводиће је Руслан Стефанчук, председник украјинског парламента.

 

Де Сантис, могући републикански председнички кандидат САД, одбио би слање ловаца F-16 и ракета дугог домета ATACMS

 

Аракамија је прокоментарисао прилично оштре изјаве вероватног кандидата републиканаца за председника САД, Рона Де Сантиса, који не гледа благонаклоно на наоружавање украјинских оружаних снага ловачким авионима F-16 и ракетама дугог домета ATACMS, које се лансирају из артиљеријског ракетног система HIMARS.

 

Украјинска страна настоји да организује састанак са Де Сантисом, како би покушали да га убеде да је неопходно јачање подршке Украјини у смислу наоружавања модерним оружаним системима, као и да је неопходно „поставити Русију где јој је место“. Према Украјинцима, огромна већина Американаца је таквог става и њихови политичари би морали да о томе воде рачуна, и наравно, пруже подршку украјинској страни.

Прочитајте још:  Кенеди: Касетну муницију је Америка користила и током бомбардовања Србије 1999.

 

Де Сантис је, штавише, раније изјављивао да заштита Украјине од Русије није велики интерес за САД, те да би слање модерних оружних система Украјини само представљало ризик од увлачења САД у сукоб.

 

Украјини је првенствено потребан ловачки авион типа F-16 како би дејствовала против руских ракета.

 

Украјина објашњава зашто је Ф-16 најбоља опција

 

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства је у интервјуу украјинском ТВ каналу „Канал 24“ изјавио да су авиони F-16 неопходни како би се Украјина заштитила од руских ракетних напада на градове и критичне елементе инфраструктуре.

 

Борбени авиони би нарочито требали да ојачају систем украјинске ПВО. Према портпаролу, украјинско ратно ваздухопловство би требало да се фокусира на један тип вишенаменског ловачког авиона. Његов став је да је Ф-16 најзаступљенији авион у својој класи, односно међу онима који задовољавају потребе Украјине.

 

Борбени авиони совјетског порекла, МиГ и Сухој, који су тренутно у оперативној употреби у РВ Украјине, не могу довољно ефикасно да се супротставе иранским крстарећим ракетама и беспилотним летелицама камиказама, сматра портпарол. Како каже, ови авиони и даље повремено остваре успех, али је то пре изузетак него правило. Међутим, F-16 има добар радар и модерне ракете, које ће омогућити ефикасно дејство по циљевима у ваздуху. Поред тога, F-16 може да користи и широки дијапазон убојних средстава заопадног порекла, којим би се могло дејствовати и по циљевима у дубини заузете територије.

 

Украјина се нада да ће добити Ф-16 и од других савезничких држава

 

Према портпаролу украјинског ратног ваздухопловства, ловци F-16 су доступни у земљама које тренутно уводе у наоружање ловце новије генерације. Међутим, неопходно је да тај трансфер буде одобрен од стране САД.

Прочитајте још:  Борци из Чеченије почели напад на укронацисте у фабрици у Мариупољу

 

Питање трансфера борбене авијације ни у ком случају није једноставно, те захтева много времена и низ одобрења и дозвола, али према портпаролу, већ има неких помака по овом питању.

 

Амерички сенатори већ врше притисак на Пентагон, како би се одобрило пребацивање ловаца F-16 у Украјиниу.

 

Осам сенатора је упутило писмо у коме тражи од Пентагона да им до краја недеље доставе процене о различитим факторима потребним за успешан трансфер авиона F-16 у Украјину. У писму је поздрављена и процена оспособљености украјинских пилота који су тренутно размештени у бази Националне гарде Морис Ер у Тусону у Аризони. Иако се тврди да ова двојица украјинских пилота не лети на америчким авионима, те да то нема везе са могућношћу наоружавања Украјине ловцима F-16, ова процена ће у сваком случају послужити за одређивање најбољег и најкраћег програма обучавања украјинских пилота за летење на америчким ловачким авионима.

Милутин Драгутиновић / Васељенска

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *