ЕУ објавила документ договорен у Охриду: Хитно формирање ЗСО и поштовање свих чланова споразума

1
споразума, лајчака

Вучић, Борељ и Лајчак у Охриду

Србија и “Косово” у потпуности се обавезују да ће поштовати све чланове споразума и овог анекса, и спровести све своје обавезе које произилазе из споразума и овог анекса експедитивно и у доброј вери, наводи се у “Имплементационом анексу споразума о путу нормализације односа између ‘Косова’ и Србије”, документу око којег су се јуче на Охриду усагласили Београд и Приштина.

Документ је објавила Европска служба за спољне послове на свом сајту, а претходно су га обелоданили поједини београдски медији.

Председник Србије Александар Вучић данас ће у обраћању јавности представити грађанима имплементациони план споразума за који је рекао да је на јучерашњим разговорима постигнут договор у неколико тачака.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања споразума и овог анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из споразума и овог анекса.

Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, пише у документу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Да би се применио члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник”, наводи се у тачки која се односи на приоритетно формирање Заједнице српских општина.

Такође, стране су сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички одбор за мониторинг, којим председава ЕУ, а спровођење свих одредби надгледаће Заједнички одбор за праћење, предвиђено је у документу.

Прочитајте још:  Професор из САД финансира бесплатне уџбенике за наше ђаке

Додаје се и да ће ЕУ организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоћи за “Косово” и Србију, али она неће бити додељена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе споразума у ​​потпуности спроведене.

“Косово и Србија се слажу да ће све тачке спроводити независно један од другог. Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана (тачке). Све дискусије у вези са имплементацијом споразума одвијаће се у оквиру дијалога који води ЕУ”, наводи се у документу.

На крају се додаје да су “Косово” и Србија примили к знању да свако непоштовање својих обавеза из споразума, овог анекса или претходних споразума о дијалогу може имати “директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и по питању финансијске помоћи коју добијају од ЕУ”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЕУ објавила документ договорен у Охриду: Хитно формирање ЗСО и поштовање свих чланова споразума

  1. Nakon sastanka u Ohridu, amerikanac Eskobar je rekao da će SAD uraditi sve da pomogne. Našta je mislio pitanje je da li i on zna. Nama američka pomoć ne treba. Nama su dosta pomogli 1999. godine. Napadali su nas jače iz vazduha, kao kurve, nisu smele da siđu na zemlju, znali šta ih čeka. Ubili su na hiljade dece, staraca i žene i pacioli na desetine tona osiromašenog uranijuma, od koga su umrli francuski vojnici, a našima se i ne zna ni broj. Ti svetski mirotvorci u svetu su poubijali na milione nedužnih, pogotovu dece. Haški tribunal umesto da uhapsi Klintona i Blera, oni hapse Putina, jer se suprostavio tom pakosnom Zapadu, štiteći svoj narod u Ukrajini i zbrinjavajući ukrajinske dece, kako ne bi izginuli mučki ratom zahvaćene teritorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *