Америка је постала банана република

0
америка

америка(Фото EPA/MAZEN MAHDI)

Америка је постала банана република.

Доналд Трамп је од својих извора у њујоршком суду сазнао да ће бити притворен у уторак у случају „мито за ћутање”. Ово је, у ствари, фантастична вест за Америку.

Важан део театра америчке „демократије“ увек је био највиши статус шефа државе. Доживотно су га звали „господин председник“, по изласку из Беле куће исплаћени су му огромни бонуси, обезбеђење и сахрањен је уз почасти.

На Трампа се сав овај украс покварио. Из дана у дан, бившег шефа државе и актуелног председничког кандидата засипају шлајмовима у медијима, његове рођаке прогањају на друштвеним мрежама, врше се опсежни претреси код њега, а против њега су покренути кривични поступци. А сада ево новог понижења: господин председник је позван на кревет.

Да, то би могла бити само једна ноћ у затвору, након чега би вероватно био пуштен уз кауцију. Али сам преседан је важан. Никада до сада у Америци институција председника није била толико исмевана.

Извод за слетање је намерно апсурдан. Године 2006, проститутка Стефани Клифорд, познатија по свом радном имену Сторми Данијелс, наводно је имала само један сексуални сусрет са Трампом. Постоји њихова заједничка фотографија – само селфи, ништа непристојно. Трамп се куне да нису имали ништа. Постоје, међутим, докази да је његова службеница сексуалној радници предала сто тридесет хиљада долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Њујоршки адвокат верује да је то био мито за ћутање, а Трампова канцеларија га је погрешно поступила под насловом „правни трошкови“. Било је потребно извршити на другом чланку. И управо у овом погрешном књиговодству тужилац види корпус деликта. И због овога ће бивши председник бити стављен иза решетака.

Истовремено, њујоршко тужилаштво нема питања за још једног господина председника – Била Клинтона, који је био близак пријатељ са ВИП макроом Епштајном и често је авионом Лолита летео на његово „педофилско острво”.

Трамп очајнички затвара позиве у помоћ на друштвеним мрежама, тврди да је њујоршког тужиоца изнутрицом купио Џорџ Сорош и позива своје присталице да изађу на улице. Стварно су напољу. Британски Дејли мејл преноси да се Трампове присталице окупљају у близини његовог имања у Мар-а-Лагу.

Међутим, највероватније ће Трамп морати да оде у Њујорк, а и тамо се сви већ спремају за „буч, боре, ебуллиент“. Снаге безбедности предузимају мере за могуће демонстрације и протесте у уторак. Трамписти расправљају на друштвеним мрежама шта да раде и покушавају да се некако организују.

Друга ствар је што су присталице бившег председника више пута изашле на улице, али ништа нису успеле да постигну. Њихов импулс у јануару 2021. технички су пресреле демократе, које су сковале читаву заверу на основу „јуришања на Капитол“ и затвориле стотине невиних људи.

Још један од начина да се изједначе протести јесте да се слободне левичарске милитанте попут антифа и БЛМ пуштају на Трамписте који поштују закон, а затим окриве Трамписте за сукоб. Ова метода је такође коришћена више пута и, као што видимо, функционише.

Нема, наравно, посебне наде да ће га Трампове присталице узвратити. Али како ће се развијати догађаји ако бивши председник заиста грми иза решетака, може се само нагађати.

Добро се сећамо како је 2011. године у Њујорку под сличним натегнутим изговором – за неко наводно „силовање” црне собарице – приведен шеф ММФ-а Доминик Строс-Кан. За једну ноћ у затвору, свемоћни финансијер је избледео у патетичног, дрхтавог старца, спремног, тресући се, да пристане на сваку оптужбу.

Прочитајте још:  САД су одлучиле да „елиминишу“ своје хемијско оружје у Украјини?
Или узмите Харвија Вајнштајна: неколико месеци упознавања са америчким затворским системом – и цветајући, средовечни човек је доживео мождани удар и претворио се у оронулог, неспособног да помери инвалида.

О приведенима у вези са „упадом на Капитол“, сами амерички активисти за људска права кажу да их држе без суђења и истраге у условима који се могу назвати само мучењем.

Прочитајте још:  САД желе хаос у Европи - Пољска захтева репарације Немачкој
Трамп има седамдесет шест. Нехотице се јавља забринутост како ће издржати казнене поступке њујоршких тамничара. Притворенику се могу јавно ставити лисице на руке, затим подвргнути понижавајућем поступку претреса, стрпати у ћелију са бандосима. Генерално, постоји много алата за притисак.

Неминовно се подсећа и инцидент са макроом Епштајном, који је без разлога „извршио самоубиство” само у њујоршком затвору. Не заборавите на бројна самоубиства међу учесницима догађаја у Капитолу – сва су остала неистражена. О, какав би то био поклон за Демократску странку да је Трамп на овакав начин испао из председничке трке!

Прочитајте још:  Бела кућа признаје да ситуација у Украјини не иде у корист Кијеву
Међутим, ако се бивши председник ипак извуче из ове измене, статус народног хероја му је загарантован. Цео свет види да га прогоне искључиво због политичких ставова. Демократска странка користи административне ресурсе да се ослободи свог најсјајнијег конкурента. Па да, то су прљаве и окрутне методе типичне за „банана републику“. Али на крају крајева, Сједињене Државе су се претвориле у њу, циглу по циглу разбијајући све институције своје хваљене демократије.

„Ако се ово (притварање) деси, (Трампова) победа ће бити попут лавине“, прокоментарисао је ситуацију Илон Маск. Немогуће је не сложити се са њим.

Викторија Никифорова, РИА

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *