Глобал Тајмс: САД користе Украјину као пијуна да ослабе Русију и контролишу Европу

0
сад

Украјина (Фото: РЕУТЕРС/Фабиан Биммер)

САД користе Украјину као пијуна да ослабе Русију и задрже контролу над Европом. У недељу, 19. марта, известио је кинески лист Глобал Тајмс, е преноси Известија.

У чланку се истиче да САД нису само узнемирене продубљивањем руско-кинеских односа. Они систематски омаловажавају НРК и одбијају предлог Пекинга за мировне преговоре о украјинској кризи.

„Ово сугерише да Вашингтон не жели мир, САД намеравају да искористе сукоб у Украјини да се упусте у блоковску конфронтацију и ослабе Русију“, рекао је аналитичар Џанг Хонг у новинском чланку.

Осим тога, у чланку се каже да западне земље на посету кинеског председника Си Ђинпинга Русији гледају кроз „тамне наочаре”, искривљујући природу односа Москве и Пекинга.

Кинески председник Си Ђинпинг је 20. марта најавио могућност изласка из украјинске кризе уколико се све стране буду руководиле концептом заједничке безбедности. О томе је писао у ауторском чланку за руске медије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дан раније је руски председник Владимир Путин у чланку за кинески лист Пиплс дејли изразио уверење у јачање партнерства Русије и Кине.

Посета кинеског лидера Русији биће одржана од 20. до 22. марта.

Како је 17. марта приметио Јуриј Ушаков, помоћник председника Руске Федерације, Путин и Си Ђинпинг ће разговарати о осетљивим питањима у вези са међународном ситуацијом када се састану тет-а-тет у Москви . Странке ће посебну пажњу посветити међународним и регионалним питањима, а биће дотакнута и ситуација око Украјине.

Истог дана, Елен Мичел, колумниста америчког издања Тхе Хилл, рекла је да сусрет кинеског лидера и руског председника представља изазов за Сједињене Државе и њихове савезнике, јер се очекује да ће вероватни исход састанка бити јавна потврда партнерства две земље против мешања Запада у њихове послове .

Прочитајте још:  Укронациста кука на саборце: Неће да се боре иду по ресторанима (видео)

Путин се крајем децембра састао са Си Ђинпингом путем видео конференције. Руски лидер је приметио да у контексту растућих геополитичких тензија расте значај руско-кинеског стратешког партнерства као стабилизационог фактора.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *