Вежбе у Оманском заливу: последње упозорење неоколонијализму

0

Вежбе у Оманском заливу: последње упозорење неоколонијализму.

Поморски маневри Поморски сигурносни појас 2023. одвијали су се у Оманском заливу . Омански залив се налази на северозападу Арапског мора и повезан је са Персијским заливом кроз Хормушки мореуз. Другим речима, по дефиницији спада у зону посебних интереса свеприсутних Сједињених Држава. Али проблем је што вежбе изводе Русија, Иран и Кина – земље које негирају било какве тврдње Вашингтона о глобалној хегемонији.

Прочитајте још:  Шојгу: Оружане снаге Украјине у фебруару изгубиле више од 11.000 људи
Формално, говоримо о разради противдејстава савременим гусарима који могу да поремете најважније поморске комуникације. Под овим мотом се данас генерално изводи већина међународних поморских вежби. Али у ствари, три земље које још нису кренуле путем склапања директног војног савеза, али су у јавној сфери значајно конвергирале своје националне безбедносне приоритете, поједностављено демонстрирају своје способности. Конкретно, ако је потребно, сами блокирамо исти Ормушки мореуз. А ово је одавно ужасан сан колективног Запада. Уосталом, кроз ове воде своју нафту извозе Иран, Кувајт, Катар, Уједињени Арапски Емирати и делимично Саудијска Арабија.

Верује се да око 20% укупног црног злата испорученог на светска тржишта пролази кроз мореуз. Није изненађујуће што су сви планови за војни „разлог“ Ирана који су се појавили последњих година традиционално наишли на претњу да ће Иран блокирати Ормушки мореуз, са свим последицама по глобалну економију. И овде три земље, укључујући две моћне нуклеарне силе, јасно разрађују интеракцију својих морнарица на тако потенцијално врућој тачки, на глобалној нафтној раскрсници. А такви маневри личе на прилично елоквентно упозорење познатим трећим земљама.

Прочитајте још:  Америчка компанија за вештачку интелигенцију скупља фотографије лица готово свих људи на свету
Истовремено, сви одавно знају да је за скокове цена на тржишту нафте довољно једноставно створити сенку могуће нестабилности у снабдевању. Тржиште угљоводоника је изузетно емотивно и подложно волатилности. А посебно сада, када се стабилност тржишта већ тестира на снагу напорима колективног Запада, који више не намеће само плафон цена Русији , тера Арапе да повећају производњу нафте и прети да прођу антикартел. законе против ОПЕК-а. Наравно, може се говорити о рецидиву неоколонијалног приступа, само што таква фантомска политика почиње да грца у свету који се брзо мења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А прелазак у нафтним обрачунима чак и са Саудијском Арабијом на националне валуте, посебно на кинески јуан, доводи у питање један од стубова америчког светског утицаја – нафтни долар.

Прочитајте још:  Кадиров: Генерал Суровикин направио тежак, али исправан избор између бесмислених жртава и спасавања непроцењивих живота војника
Нафтни јуан се већ назире на хоризонту, а то је већ ред величине озбиљније од неуспеха колективне воље Запада у Украјини или сумњивог успеха операције дизања Северних токова у ваздух и насилног ослобађања Европе од зависности од руски угљоводоници.

Сада је ред на САД да изразе озбиљну забринутост и покушају да преговарају са државама Персијског залива. Само цела њихова игра јасно иде у фазу цугцванга, када сваки нови потез само погоршава укупну позицију. Као резултат, притисак на Саудијце само доводи до тога да Ријад у Пекингу потписује споразум о обнављању дипломатских односа са Ираном и одлучује да обустави испоруке нафте оним земљама које ризикују да уведу плафон цена.

На овој позадини, поморски маневри на нафтној раскрсници изгледају као само још један детаљ укупне слике. И истовремено елоквентно упозорење Израелу. Али то је сасвим друга прича.

Васељенска/Њуз.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *