Црногорски уџбеници историје не помињу жртве НАТО-а

0
мурино

мурино(фото:Злочини над Србима)

Црногорски уџбеници историје не помињу жртве НАТО-а.

Црногорски уџбеници историје не само да су препуни кривотворених „чињеница”, већ у њима нема појединих поглавља с краја прошлог века, на пример о Савезној Републици Југославији (СРЈ) на коју је извршена агресија током које је НАТО убијао децу, цивиле и војнике који су бранили своју земљу. Нема ни речи о жртвама алијансе у Црној Гори.

„По изјави америчког дипломате Ричарда Холбрука, НАТО агресору је изузетно помагао црногорски председник Мило Ђукановић, а по речима председника САД Била Клинтона, Ђукановић је тражио и бомбардовање локација у Црној Гори. У сакривању тог нељудског дела и државничког саучесништва у удруженом злочиначком подухвату над својом државом и народом, данас у црногорским уџбеницима историје нема ниједне речи о жртвама НАТО-а у Црној Гори”, каже за „Политику” Радан Николић, директор Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе (УБРЦГ).

Прочитајте још:  Брнабићка честитала Дритану: Заједнички на путу ка ЕУ
Познато је да црногорска власт већ 30 година упорно понавља, чак се хвали, како је „НАТО поштедео Црну Гору бомбардовања и разарања”, не помињући ниједну жртву тог злочина. Али и кобног 24. марта 1999. године, првог дана рата, НАТО је бомбардовао циљеве у Црној Гори.

„Бомбардовали су касарну Војске Југославије (ВЈ) у Даниловграду, где је погинуо војник Саша Стајић из Београда, затим војни аеродром у Голубовцима, где је теже повређен један војник, радарско-комуникацијски објекат Ратне морнарице на брду Обосник у Боки Которској, радарски систем на Црном рту код Сутомора и коту изнад тунела Белведер код објекта Радио Бара, на улазу у барску општину”, каже Николић, коме су забрањивали да с ратним ветеранима положи венце на споменике браниоцима Црне Горе од НАТО агресије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Опет желе да буду робови: Како у Русији гледају на потез Подгорице,Софије и Скопља
Додаје да је 15. априла бомбардована касарна „Шипчаник” у Тузима, надомак Подгорице, где је погинуо водник прве класе ВЈ Мирослав Божовић.

„Петнаест дана касније НАТО зликовци гађали су мост у Мурину (варошици на северу Црне Горе), где су животе изгубила деца Мирослав Кнежевић, Оливера Максимовић и Јулија Брудар и цивили Манојло Коматина, Милка Кочановић и Вукић Вулетић”, истиче Николић и додаје: „Не сме се заборавити и да су 30. маја бомбардовали рт Арза код Херцег Новог, на који је НАТО испалио око 300 пројектила с осиромашеним уранијумом.”

Прочитајте још:  Митрополиту Црногорско-приморском Амфилохију: Владико – не црногорчите српску Спарту!
Николић напомиње да је напокон јасно да су ратови деведесетих били ратови за нестанак било каквог облика југословенске државе и против српског народа и Србије и Црне Горе. Тада је оружаном сецесијом уз помоћ САД и ЕУ разбијена СФРЈ, оружана побуна Албанаца на Косову и Метохији подржана је НАТО агресијом зарад стварања такозване независне државе Косово на територији Србије. На крају је подржано и раздруживање Државне заједнице Србија и Црна Гора зарад пројекта независне Црне Горе и њене евроатлантске употребе.

„У знак осуде наведеног насиља међународне заједнице и сећања на саборце пале у ратовима деведесетих и све цивилне жртве Црне Горе и Србије, делегације бораца и породице палих бораца, уз подршку локалних самоуправа и грађана, положиће цвеће на споменике палим борцима у Никшићу, Мојковцу, Беранама, Андријевици и Тивту.

Новица Ђурић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *