Злочинац Курти: Од Албаније сам тражио подршку за чланство у свим међународним организацијама

0
курти, сану

Аљбин Курти www.globallookpress.com © Andreas Gora

Злочинац Курти: Од Албаније сам тражио подршку за чланство у свим међународним организацијама.

Прочитајте још:  Aмбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде: Нема гаранција да ће земље ЕУ које нису признале Косово то учинити
Албански званичници су подржали став да је европски споразум “де факто” признање “Косова” од стране Србије, поручио премијер привремених институција.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који је данас боравио у радној посети Тирани, рекао је новинарима да је албанске политичаре информисао о детаљима споразума о нормализацији односа “Косова” и Србије постигнутог у Охриду, као и да је затражио помоћ за очување територијалног интегритета и суверенитета “Косова”.

“Нагласио сам, на овим састанцима, две главне ствари. Прво је демократски и економски успех и напредак Косова, у последње две године владе, који сматрам напретком без преседана за независно Косово. Друго, обавестио сам албанске политичаре о садржају споразума који смо имали у Бриселу, а затим и о анексу који смо договорили у Охриду за нормализацију односа између Косова и Србије. Хтео сам да их детаљно обавеставам о процесу дијалога”, рекао је Курти.

Курти се данас у Тирани састао са председником Албаније Бајрамом Бегајем, затим са председницом Скупштине Линдитом Николом, премијером Едијем Рамом, као и са бившим председником Илиром Метом, преноси “Косово онлајн”.

Прочитајте још:  Основана групација Одбрамбена индустрија Србије – Власник држава
Он је навео да су албански званичници подржали његов став да је споразум “де факто” признање “Косова” од стране Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Објаснио сам им да је члан 7, који говори о самоуправљању спрске заједнице, у складу са споразумом за заштиту националних мањина. Међутим, у тачки 10, реч је о свим споразумима које је наша влада наследила из споразума у Бриселу (а су тацчо 39 споразума). Договорили смо се да их спроведемо, наравно ови споразуми који су важећи и обавезујући, како стоји у тачки 10”, рекао је Курти.

Он је пренео новинарима и да је од Албаније тражио подршку за “Косово” у свим међународним форумима.

“Да Албанија сваки пут, на сваком наступу брани и штити интересе Косова, суверенитет, независност, територијални интегритет. Такође, тражимо помоћ Албаније за чланство у међународним организацијама, јер сви знамо да Албанија има своје место у Уједињеним нацијама и да је члан у свим организацијама. Хтео сам лично да информишем албанско руководство, да им објасним сложене односе Косова са Србијом”, рекао је Курти.

Прочитајте још:  Први пут у новијој историји: Србија има мање од седам милиона становника
На питање новинара “Косово онлајна” који су му следећи кораци, будући да је добио подршку за имплементацију анекса европског споразума, Курти је само поновио да је добио подршку албанског руководства у процесу дијалога, и у вези са постигнутим споразумом.

“Албанија је увек уз Косово, што свакодневно доказује и на међународној сцени, али и у нашим билатералним односима. Рама и ја смо се сагласили да ће следећи састанка две владе бити одржан у јуну. Разговарали смо о спровођењу споразума, али и о новим споразумима које ћемо потписати”, казао је он.

На питање новинара зашто је избегао сусрет с представницима Демократске партије, а срео се са бившим председником Албаније, сада лидером Партије Слободе Иљиром Метом, Курти је одговорио да је сусрет с Метом сматрао важним, иако он више није на фукнцији.

“Састао сам се са главним челницима институција и бившим председником, Метом, којег сам раније обавестио о процесу дијалога. Сматрао сам то важним, иако није више на функцији. Овога пута састао сам се с представницима главних институција. Није искључено да ћу се наредног пута срести с неким другим. Добро знам да се тренутно Тирана и цела Албанија налазе у предизборној кампањи и надам се да ће локални избори проћи на најбољи могући начин”, закључио је Курти.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *