Ко охрабрује екстремисте да пљачкају српске куће на Косову и Метохији

0

Резервисти Војске Југославије на Косову и Метохији 1999. године (Фотографије ЕПА)

Ко охрабрује екстремисте да пљачкају српске куће на Косову и Метохији.

Последњи напади на имовину Срба на Косову и Метохији представљају континуитет терорисања српског народа на КиМ, каже за Спутњик председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.
Он мисли да пасиван однос полиције, тужилаштва и судова, а посебно од доласка Куртија на власт, охрабрује нападе на српски народ и екстремисти то користе јер знају да неће бити кажњени за своје поступке.
У недељу је у селу Лепина у околини Липљана породици Славић по пети пут обијена кућа чиме су настављени напади на имовину Срба на Косову и Метохији.
Прочитајте још:  КОВИД ЛУДИЛО – Тиодоровић: Сви ћемо примити нову вакцину на јесен
Током прошле недеље у само једном дану обијене су три куће, у селу Батусе су опљачкане куће породицама Лазић и Делић док је у Лапљем селу обијена и опљачкана кућа која је у власништву породице Митић. Током марта на мети пљачкаша нашле су се и породичне куће породице Мирић у Батусу као и породице Недељковић у Преоцу.
Починиоци као ни у претходним случајевима пљачке и уништења српске имовине – нису пронађени.
Дрецун каже да ово више није терорисање од екстремних Албанаца и криминалних појединица већ од привремених институција које не реагују на одговорајући начин.
„Куртијев однос и реторика према српском народу, његовим изабраним политичким представницима, према Београду, односно према дијалогу је нешто што охрабрује нападе на српски народ и то албански екстремисти користи. Јер, ако се неком стави у изглед да неће бити кажњен за неко почињено недело према српском народу онда га тиме мотивишете и охрабрујете да та недела и почини“, каже Дрецун.
Прочитајте још:  Танасковић: Очекујем промену граница на Балкану
Према његовим речима ни међународни представници овакве ствари не виде као озбиљне инциденте.
„Међународно присуство на Космету нападе третира као појединачне инциденте на које треба да реагују полиција, правосуђе и тужилаштво и не мешају се много у то. Али, ми видимо овде једну систематску кампању која је усмерена ка томе да се доврши посао који је започела терористичка ОВК, а то је да се Косово и Метохија потпуно отисне од српског народа и то и јесте саставни део довршавања етничког чишћења“, рекао нам је он.
Прочитајте још:  На онлајн наставу прешло 69 школа у Србији
Наш саговорник посебно подвлачи да је ово само показатељ да је Србима на КиМ потребан додатни институционални механизам да би се заштитили и да не би били грађани другог реда, а који тренутно за Србе на КиМ не постоји.
„Тај механизам по нама је Заједница српских општина која је испреговарана и која би ојачала положај српског народа на Косову и Метохији и омогућила му да подигне степен безбедности и остварености људских права бар на локалном нивоу где може сам да уређује живот и решава свакодневне проблеме. Приштина се томе опире из разлога што једноставно не жели Србе на КиМ, не жели их као равноправне грађане, нити размишља дугорочно да ће Срби бити ту на КиМ већ очигледно има друге намере“, закључио је Дрецун.

Теодор Атанасијевић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=p1dEhvuIAAc

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *