ПРИПАДНИК ЗЕНГИ ДРАЖЕНКО ПЕНИЋ О ЗЛОЧИНУ У РАКИТЈУ: Тунић је убио заробљеног војника, одузео сам му пиштољ

0
марка

Бранко Тунић Албанац

ПРИПАДНИК ЗЕНГИ ДРАЖЕНКО ПЕНИЋ О ЗЛОЧИНУ У РАКИТЈУ: Тунић је убио заробљеног војника, одузео сам му пиштољ.

ЈЕДАН гардиста, чијег имена се не сећам, дошао је до мене и рекао ми да је Тунић убио заробљеника. Отишао сам са њим у ту зграду, где су били смештени заробљеници и сишао степеништем до подрумске просторије. Са врата сам на поду видео тело војника на служењу војног рока, који није давао знакове живота. Уз тело је био Бранко Тунић. Лично сам му одузео пиштољ.

Ово је о убиству војника ЈНА Марка Утржана из Кикинде 30. септембра 1991. године у логору Ракитје, испричао Драженко Пенић, који је тада био командир одељења у Првом батаљону Збора народне гарде, које је у Ракитју обезбеђивало заробљенике. Он је овај исказ дао пре три године хрватској полицији, у Оделењу за ратне злочине.

Када је Тунић по потерници Србије ухапшен у Словенији 2020. године Хрватска је брзо, практично преко ноћи покренула истрагу о ратним злочинима у Ракитју, како би могла да затражи да Тунић буде њима изручен, а не Србији. То се и десило и они су га пустили на слободу. Ипак, кад су покренули истрагу и то против “НН починитеља” морали су да саслушају неколико сведока, а међу њима и Драженка Пенића.

Прочитајте још:  Хрватски новинар проглашен за ”руског шпијуна” и тешко претучен, крив што је муж руске новинарке Дарје Асламове
Овај заповедник стражара у логору Ракитје навео је да му је Тунић тада рекао да га је војник напао и да је покушао да побегне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– У просторији је била још једна особа, али не могу да се сетим да ли је био заробљеник или гардиста. Знам да сам гардисти, који је дошао по мене, рекао да остане са Тунићем, а ја сам отишао у канцеларију и позвао цивилну полицију – испричао је Пенић.

Он је хрватској полицији казао и да је Тунић био стражар код заробљених војника ЈНА, да га је виђао у касарни Ракитје, али да није са њим посебно контактирао. Казао је и да се сећа догађаја када је један заробљени војник ЈНА наводно пао са кревета и да га је болела глава, а да су други гардисти коментарисали да га је Бранко Тунић малтретирао и тукао, а онда одвео у амбуланту у касарни. Такође се, каже, причало да је Тунић злостављао и тукао заробљенике.

Иначе, у Ракитје где је био Центар за обуку МУП-а Хрватске, су у септембру 1991. године доведени војници ЈНА, који су се предали у својим касарнама. Хрвати су пуштени кућама, а око 40 Срба је одвојено од других народности и држани су затворени у две спаваоне. Ту су их у подруму најгнусније пребијали и мучили, а после убиства Марка Утржана пребацили у друге логоре, одакле су касније пуштени на размени.

ТУНИЋ ЗАРОБЉЕНИКУ ПРЕТИО УБИСТВОМ АКО НЕ СЛАЖЕ

НА суђењу у одсуству Бранку Тунићу за ратне злочине у логору Ракитје пред Судом за ратне злочине у Београду, пре неколико дана сведочио је заробљени војник ЈНА Б. Б, који је испричао да је био у подруму и видео кад је Тунић репетирао пиштољ, прислонио на уста Марка Утржана, опалио и убио га.

– После тог убиства запретио ми је да случајно не кажем да је он пуцао, већ да испричам да је Марко хтео да му отме пиштољ, иначе ће и мене убити – казао је Б. Б. наводећи да је Туниће претходно тукао Марка и да су им свима биле везане руке када би их стражари тукли у подруму.

И оштећени Д. Д. је испричао у суду да му је Тунић повредио руку, а по повратку из болнице му говорио да га није он ударао, већ да је имао ноћне море, па пао са кревета.

Вечерње новости

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *