Како раде Комисије када је на основу њиховог извештаја поремећени отац добио ћерку на старање!

0
отац, ћерку

Отац монструм Урош Пашајлић

Урош Пашајлић (38), осумњичен да је злостављао невенчану супругу И. Л, а осмогодишњу ћерку из претходне везе годинама држао заточену у стану у Миријеву, дајући јој минималну количину хране и воде, ухапшен је јуче поподне у београдском насељу Карабурма. По налогу дежурног заменика тужиоца Првог основног тужилаштва у Београду, њему је одређено задржавање од 48 сати, после чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен у тужилаштво на саслушање.

 

За Пашајлићем је 24. марта била расписана потрага. Као што је раније саопштило тужилаштво, он се терети за четири кривична дела: насиље у породици, противправно лишење слободе на штету невенчане супруге, запуштање и злостављање малолетног лица и кршење породичних обавеза.

Њему је ћерка додељена правоснажном пресудом Првог основног суда у Београду од 15. маја 2018. године. Како је за „Политику” речено у овој правосудној институцији, тужбом Градског центра за социјални рад – одељења Палилула од 5. априла 2018. тражено је да се мајка Н. Т. потпуно лиши родитељског права, а отац само делимично.

– Први основни суд у Београду донео је правоснажну пресуду којом је делимично лишио родитељског права тужену Н. Т, и то права на чување, подизање, васпитавање, образовање, заступање, управљање и располагање имовином малолетног детета. Тужбени захтев одбијен је у делу у којем је захтевано да се Н. Т, потпуно лиши старатељског права, а У. П. делимично. Одбијен је и предлог којим је У. П. тражио да му се до правоснажног окончања поступка, повери дете ради самосталног обављања родитељског права – наведено је за наш лист у Првом основном суду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Е ово су знаци од Бога кипарским коронаверцима - снажан земљотрес погодио обалу Кипра

Одлука је, објашњавају у суду, донета на основу налаза и мишљења комисије судских вештака Kлинике за психијатријске болести „др Лаза Лазаревић” од 31. маја 2016.

Из наведеног мишљења, како напомињу у суду, произилази да код девојчицине мајке Н. Т. нема намере занемаривања родитељских дужности, док је У. П. оцењен као адекватан родитељ који има психолошке и материјалне диспозиције за преузимање самосталне бриге над малолетном Л. П.

У извештају комисије пише и да У. П. поседује услове за живот малолетног детета у свом домаћинству и да је способан да створи материјална средства за одгајање девојчице.

– Наведеном пресудом малолетно дете није поверено оцу на самостално вршење родитељског права, а из образложења пресуде произилази да је решењем Градског центара за социјални рад – одељење Палилула од 13. јула 2016. малолетној Л. П. признато право на смештај у установу за заштиту одојчади, деце и омладине – наводе у Првом основном суду у Београду. Наглашавају да је ово једини поступак који је вођен за обављање родитељског права над малолетном Л. П. пред овим судом.

Полиција је јуче ујутру, пре проналаска и хапшења Пашајлића, послала његову фотографију уз апел да сви који га виде или имају информацију о његовом кретању јаве на дежурне телефоне полиције.

Како сазнајемо, иако је против Пашајлића током 2015. вођена истрага због кривичног дела насиља у породици (био је насилан над тадашњом невенчаном супругом Н. Т.) никада није подигнута оптужница. Решењем судије за претходни поступак Првог основног суда, како сазнајемо, њему је одређен притвор у којем се налазио од 7. маја до 4. јуна 2015.

Прочитајте још:  Амерички министар подстиче децу да промене пол

Оно што баца посебно светло на личност Пашајлића јесте то да је он, како се може видети на његовим профилима на друштвеним мрежама, готово свакодневно објављивао фотографије и видео-клипове. На објављеним фотографијама, Пашајлић је углавном сам, али је често објављивао и оне на којима је његов црвени аутомобил „крајслер”, као и храна и пиће из угоститељских објеката.

Комшије из Миријева са којима смо разговарали, кажу да су се из стана број 12 на првом спрату зграде, често чули бука и врисак. Мало њих је, како су нам рекли, знало да у стану живи девојчица.

– Често се чула карактеристична бука, нешто попут гласне свађе. Могли смо да чујемо како мушкарац виче обраћајући се некоме, затим женски глас који му одговара, а потом и хистерични плач. Нажалост, када чујем шта се све дешавало у том стану, жао ми је што сам се водила оном народном изреком „да гледам своја посла”. Можда смо ми из комшилука могли да прекинемо агонију злостављане девојчице – казала је једна од комшиница из зграде у којој је Пашајлић живео.

Реаговао и заштитник грађана

На основу објава медија о запуштању девојчице у насељу Миријево, али и због чињенице да је породица од рођења детета у евиденцији Градског центра за социјални рад у Београду, заштитник грађана Зоран Пашалић јуче је покренуо поступак контроле законитости и правилности рада шест надлежних органа и затражио информације и судске одлуке Првог основног суда у Београду.

Свим органима и установама остављен је рок од 15 дана за доставу тражених информација.

Од Градског центра за социјални рад, заштитник грађана захтева податке да ли је дете похађало предшколски програм, да ли сада похађа основну школу и да ли је орган старатељства предузео мере како би детету било омогућено остваривање права на образовање, а од домова здравља Звездара и Палилула да ли су здравствени радници до сада приметили знаке насиља или родитељског занемаривања по питању здравственог статуса детета и да ли је насиље односно занемаривање пријављено другим надлежним установама.

Прочитајте још:  "Лего" направио ЛГБТ+ изложбу за децу

Од Управе градске општине Звездара, заштитник тражи информације да ли дете похађа основну школу, да ли је претходно похађало припремни предшколски програм и да ли је управа предузимала активности из своје надлежности ако је детету поступањем родитеља било ускраћено остваривање права на образовање и васпитање.

Од Министарства за бригу о породици и демографију, Пашалић захтева да изврши ванредни стручни надзор над радом Градског центра за социјални рад у Београду и резултате надзора, а од Министарства унутрашњих послова тражи информацију да ли је поступано по пријавама у претходном периоду, као и активностима предузетим од сазнања да је дете жртва насиља и родитељског занемаривања.

Од Првог основног суда захтева да му достави информације о свим поступцима који су вођени или се тренутно воде пред тим судом у вези са овим случајем, а уколико су поступци окончани да достави копије судских одлука.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *