Момчило Алимпић: Игра глувих телефона у Крупњу

0
крупњу

После неколико дана и непромењеног стања у Дому здравља у Крупњу, на претходни допис из Министарства здравља (сектора за инспекцијске послове) послали смо следећи одговор:

Поштована,

Добили смо, 17.3.2023. мејл тј. обавештење на нашу представку, од 4.3.2023. године, а која се тиче рада Дома здравља у Крупњу, на чему се захваљујемо, како у име удружења тако и у име грађана Крупња и Рађевине, коме смо преко фејсбук странице и вибер канала удружења, као и на друге начине проследили Ваше обавештење у интегралном тексту.

Сви ми очекујемо да ће се стање у Дому здравља у Крупњу, не само поправити, већ како народ каже, окренути наглавачке, наравно у позитивном смислу. Највећа вредност наше представке и нарочито Вашег инспекцијског надзора Дома здравља у Крупњу је: ПОЧЕЛО ЈЕ. Међутим, после седам дана од добијања Вашег обавештења (можда је то кратак рок, али за болесни народ Крупња и Рађевине све ово предуго траје) приморани смо  да  Вас, поново, обавестимо, најпре по пријавама запослених у Дому здравља а и самих пацијената, да се мало шта променило у Дому здравља у Крупњу. Похвално је да, према казивању пацијената, лабораторија, бар за нијансу боље и уредније ради. У Дому здравља и даље нема грејања. И даље нема санитетског дежурства, у међувремену је још једном санитетском возилу истекла регистрација, тако да је Дом здравља спао на два санитета, од којих је један у полураспаднутом стању, док оном другом регистрација истиче 17. априла 2023. године (за мање од месец дана). Што се тиче оптерећења лекара са бројем пацијената оно је и даље тотално неуједначено. Док једни имају и превише пацијената други се досађују.

Прочитајте још:  Сатник Иво и Тиодоровић опет јашу: Аларм за Србију – није крај, ковид се враћа?

Што се тиче рендгена који не ради већ више од годину дана, а за чији рад је како кажете неопходна лиценца-дозвола референтне установе и то нико не спори, необично је да се та дозвола-лиценца толико дуго чека. Да ли је у питању новац за поправку или за саму дозволу не може се са сигурношћу тврдити, поготову што се сумња да је у питању нечији интерес да тај рендген, овако или онако не ради. Иначе Дом здравља у радном односу већ има специјалисту радиолога, који за сада ради на ултразвуку и то кад поседује неопходан материјал. Сматрамо да је неопростив луксуз да, кад већ у Дому имамо специјалисту радиолога, да рендген не ради, без обзира на неопходан новац, да ли за поправку или лиценцу, свеједно. Зашто је ово важно објаснићемо у даљем тексту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од запослених у Дому здравља смо обавештени да исти не могу да добију документе (било које, које треба да овери руководилац установе, јер исти просто не постоји). Из истог разлога се не исплаћују ни дневнице, док се плате онима који су у сталном радном односу исплаћују редовно, за разлику од оних који раде по уговору (вероватно са општином) не исплаћују. О поновном покретању теренских амбуланти у Мојковићу и Белој Цркви је свакако рано говорити, али се обавезно морамо подсетити тог проблема.

Напомињемо, и то као круцијалну чињеницу у целој овој причи, да општином Крупањ влада председник општине Иван Исаиловић, који је алфа и омега, највећег дела проблема, не само ових у Дому здравља. Иван Исаиловић, са својим одборницима-послушницима, и ужим руководством општине, огроман народни новац даје на „пројекте“ који у Рађевини и Крупњу никоме не требају осим њему самом и његовим сатрапима.

Прочитајте још:  Плакат против „Рио Тинта“ на Српском културном центру у Паризу

Наиме, опет ћемо поновити, просто не да се трпети више, да је Иван Исаиловић за Билијар клуб, за ових пар година (и то само што се засигурно зна) дао око 100.000 евра (није штампарска грешка). Да зло буде веће, билијар клуб је сместио у фискултурну салу Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“. У билијар клубу недостаје ништа (као на пример у Дому здравља) чак се припрема за Европско првенство. Тешко нама. Колико ли Рађеваца зна шта је то, уопште, билијар, док за бол и муке, сигуран сам зна сваки.

За електричне бицикле је дао 34 000 евра (Брисел и Амстердам заједно нису дали толико) који, гле чуда, не требају никоме. За јавни тоалет је, до сада, дао 50 000 евра, који није у употреби, и ако је требало Крупњу, требало га је градити као последњи објекат. За некакав Баскет 3 пута 3 је дао  преко 34000 евра. Ни код једне бројке у еврима нема штампарске грешке, сви подаци су добијени по Закону о доступности јавних информација и оверени и потписом и печатом начелника општинске управе. Дакле Иван Исаиловић, председник СО Крупањ (како да нормалан човек поверује у све ово) је својим пајтосима дао, само у ових неколико случајева (иначе количина евра, спискана у ко све зна шта, је вишеструко већа) дао преко 200 000 евра.

Зашто Вас „замарамо“ о опљачканим новцима предсеника општине Ивана Исаиловића. Просто, замислите само, да је тај новац уложен у Дом здравља у Крупњу. Друго, Иван Исаиловић је и главни кадровик у општини Крупањ па тако и у Дому здравља, као и у Центру за социјални рад (и ово је веома важан податак). Министарство здравља, као и свако друго из своје делатности, само даје сагласност на кадровска решења председника општине Ивана Исаиловића. Иван Исаиловић, наравно кад хоће и кога хоће, и у Дому здравља запошљава по уговору раднике (сад што немају увек плату, па не може увек и радно место и плата). Правдање Ивана Исаиловића да општина нема ингеренције у Дому здравља (као што нам је из исте саопштено) и сваљивање кривице на Министарство је чист безобразлук. Ако је у Дому здравља запошљавао своје раднике, зашто не обезбеди и огрев за исти и још много шта потребније. Сматрамо да Министарству здравља треба помоћи, бар кад је у питању Дом здравља у Крупњу и Центар за социјални рад у Крупњу. Никад не треба вршити, у наведеним установама, инспекцију без полицијских инспектора, јавних тужиоца и свакога другог коме је стало до Републике Србије.

Прочитајте још:  Биолошки факултет: Написали смо студију изузетно лошу по Рио Тинто и спремни смо на последице

Момчило Алимпић / Васељенска

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“

БОНУС ВИДЕО: 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *