Орбан: ЕУ размишља о мировним трупама за Украјину, трећи светски рат је реална опасност

0
орбан

Виктор Орбан (Виктор Орбан (Фото/ EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK))

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да су европски лидери близу да почну да разматрају могућност да „чланице Европске уније пошаљу неку врсту мировних трупа у Украјину” и да је свет „тренутно близу тој линији за коју смо раније мислили да не може да се пређе”.Виктор Орбан рекао је да је рат у Украјини „забрињавајућ и опасан” и да није претеривање рећи да постоји реална опасност од светског рата.

Орбан је додао да се „све више и више одлука доноси о коришћењу новијих и јачих оружја”, и да „Запад шаље Украјини све модернију опрему”, преноси Мти. „Док, с једне стране, може да звучи као претеривање када неки европски и амерички лидери кажу да, ако се све овако настави, може да дође до трећег светског рата, то је заиста реална опасност”, истакао је Орбан.

 

Мађарски премијер је додао да рат постаје све више крвав и бруталан, али да се број европских земаља и лидера који подржавају мир није повећао. „У исто време, народ Европе је почео да више прича о прекиду ватре, мировним преговорима, али број жртава расте”, додао је он.

Орбан је напоменуо да се предлог Будимпеште за решавање кризе у Украјини односи на прекид ватре. „Мађарски парламент усвојиће резолуцију која одражава нашу позицију, захтевамо мир и прекид ватре”, рекао је Орбан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да се у мађарском предлогу није реч о томе какав тип мировног споразума треба буде потписан, већ да је реч искључиво о прекиду ватре.

 

Прочитајте још:  Украјински медији: Србија негира подршку Кримској платформи

„Обустава ратних дејстава се мора постићи. Људски животи не смеју више бити изгубљени. Једном када дође до прекида ватре, стварају се шансе за мировне преговоре”, поручио је Орбан.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *