Кијева, упц

Кијевско Печерска лавра

Погром Кијево-Печерске лавре.

Зеленски се обрачунава са православљем.

Српска православна црква је крајем марта издала саопштење у одбрану Украјинске православне цркве и Кијевопечерске лавре. Белоруска православна црква је дан раније саопштила да светска заједница треба активно да изађе у одбрану канонског православља у Украјини. Синод Белоруске православне цркве упутио је  апел са следећим речима: „ Ако Кијево-Печерска лавра изгуби своје становнике, то може имати трагичне духовне, моралне и културне последице не само за православне вернике, већ и за целокупно украјинско друштво. Спровођење овог сулудог плана само ће погоршати ионако тешку друштвено-политичку ситуацију и међуверске односе унутар украјинске државе .

БПЦ упозорава: протеривање свештенослужитеља и монаха из Лавре „ може послужити као подстрек за нову етапу црквеног раскола, почетак скрнављења светиња, скрнављења и пљачке православних цркава и манастира “. У друштву ће избити немири, може почети отворена грађанска конфронтација.

У време овог упозорења, у Кијеву и на западу бивше Украјинске ССР одиграли су се значајни догађаји у смислу дехришћанизације њених територија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До 28. марта украјинске власти су заузеле последњи храм Украјинске православне цркве у Ивано-Франковској области. Секретар Ивано-Франковске епархије Украјинске православне цркве, након што су храм заузели украјински нацисти, хоспитализован је: изгубио је свест услед тровања сузавцем, који је коришћен приликом напада на православни манастир.

У Кијеву су хиљаде верника дошле у Лавру на последњу недељну молитву пред протеривање монаха 29. марта. Манастир је преживео нападе Половца, инвазију на Бату, нападе кримског кана, крваве грађанске сукобе принчева и фашистичку окупацију.

Занимљиво је да су се нацисти бојали консолидације отпора Кијева око православне светиње ништа мање од лидера садашњег кијевског режима. Постоје докази да је Хитлер међу својим послушницима рекао да „Немачку не занима постојање једне јаке цркве у Украјини“. У окупирани Кијев је из Берлина стигао тајни шифрирани телеграм који је садржао Фирерову лично наређење: свештеници, монаси, верници не би требало да имају приступ манастиру, он не би требало да буде место ходочашћа или верска светиња.

Прочитајте још:  Инстаграм и Јутјуб бришу трагове „Азова“
Нешто слично се дешава и сада. Свештеници УПЦ-МП добили су писмо из „Националног резервата Кијево-Печерска лавра” о плановима за исељење монаха до краја марта због „једностраног раскида уговора”.

Зеленски и његов сиви кардинал Јермак дали су налог шефу СБУ Маљуки да привуче „добровољце“ за протеривање монаха. Приручници о „враћању ловорика украјинском народу” послати су свим украјинским медијима, а саопштено је и да ће принудно исељење бити извршено ноћу.

Моћ Гешефтмахера већ топи православне напрсне крстове и распећа у „исправан католички изглед

Прочитајте још:  ТЕНЗИЈЕ У ЗАКАРПАТЈУ СЕ ПОВЕЋАВАЈУ
За једанаест векова Лавра је преживела најмање седам великих инвазија и рушевина: 1096. опљачкали су је Половци, 1151. Турци, 1240. Бату, 1300, 1399. и 1416. Татари, 1482. године. од Менгли Гираи . А 1718. године дошло је до страшног пожара који је уништио или тешко оштетио скоро све зграде. Лавра је преживела. Ни бољшевици нису дирали Лавру.

А режим Зеленског је заправо отказао прославу Васкрса за православне становнике Украјине. Неће бити традиционалног преношења слободног дана на Ускрс 2023. са недеље на понедељак! По ванредном стању и у складу са чл. 6 Закона Украјине „О организацији радних односа по ванредном стању“ отказују се сви празници и викенди.

У међувремену, на вратима канцеларије Европске солидарности Петра Порошенка, чије се седиште налази у Кијеву, у кући преко пута Лавре, већ је истакнут погромски апел: „Москва је удаљена 850 км. Ближе Ростову. гатам о цркви“.

Артјом Игљатијев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *