Нимбизам (Nimbyism – Not In My Backyard – не у мом дворишту) има неколико нивоа, баш као и расизам .

2
нимбизам

Нимбизам (Nimbyism – Not In My Backyard – не у мом дворишту) има неколико нивоа, баш као и расизам .

Између неког директора у канцеларији Рио Тинта у Лондону који каже „нек се копа у Србији“ и оног који у Србији каже „нек се копа у пустињи“ и оног који каже „неке делове територије морамо жртвовати“ као што себи дозвољавају да кажу и власт и опозиција – нема никакве разлике.

Све наведене изјаве су лицемерне и недопустиве.

Кажу „литијум се лакше екстрахује из салара“ или „копајте у Немачкој/Чешкој…“.
Свако ко се противи рударењу литијума у овом конкретном случају не сме да дозволи себи такве изјаве. Како тражити заштиту за Природу у Србији тако што очекујемо да настрада нека друга Природа? Природа бар има подједнака права и у Атаками у Рађевини и у Немачкој и у Чешкој?
Зашто мислите да би копање литијума у Немачкој и кад би се десило опалило Меркелову или Крамонову или овог блесавог Шолца? Наравно да би платили народ и Природа, као и свуда.

А ево колико је тачно „прихватљиво“ екстраховати литијум у пустињи у којој живе домороци и која такође има свој екосистем и биодиверзитет.
Деградација земљишта, недостатак воде, губитак биодиверзитета, загађење ваздуха, штета за екосистеме и допринос глобалном загревању загарантоване су последице експлоатације литијума чак и у пустињи. Готово увек угрожава приступ локалних заједница води.
Када је мој отац на почетку ове борбе покушавао да добије неке одговоре од званичних институција, у урбанизму у Крупњу су му рекли да више неће моћи да користе изворску воду у Рађевини уколико се рудник отвори и да би једном седмично исказивали своје потребе за водом коју би им потом довозили у цистернама! Ем би се то десило можда пар пута а после тога сналазите се сами, а и да доносе редовно, какав је то живот?
Шта је то тачно вредно воде?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  РСЕ: Европски парламент ће Резолуцијом тражити од Србије да уведе санкције Русији

За једну тону литијума у литијумском троуглу, потребно је 2.2 милиона литара воде. Чак и добијање литијума исушивањем сланишта дневно захтева 21 МИЛИОН ЛИТАРА ВОДЕ (нисам погрешила у бројевима).

Несташица воде које је настала захваљујући екстракцији литијума довела је до сукоба између локалних заједница, управо због воде, какав је случај са заједницом Токонао на северу Чилеа.

Иако је стање такво какво је, локалне заједнице литијумског троугла и даље протестују и боре се за своје Право да кажу НЕ и не дају Атакаму. Неком пустиња, а неком дом наслеђен од предака.
Да ли је „бело злато“ решење? Да, за мамонисте.

За све остале је пропаст.
Литијумска батерија неће решити ништа, ма одакле дошао тај литијум. Само ће још више утабати стазу за фосилна горива јер се те батерије пуне енергијом коју углавном добијамо из фосилних горива.

Кроз коју годину имаћемо огроман проблем са рециклажом тих батерија јер нико неће да их рециклира – запаљиве су и токсичне.
Толико о „зеленој“ агенди. Није зелено све док неки део планете и људе завија у црно.
Не може да буде зелено ако није праведно. Решење није још екстрактивизма.
Зато они који Србији нуде бољитак у зеленој фолији лажу или су само лоши глумци и појма немају о чему заправо говоре.
Сад се неко пита „па шта је решење?“

Решење је једноставно, мада не и лако.
Решење је одраст. Тежња ка сталном економском расту захтева стални екстрактивизам и тако се ствара зачарани круг који као једини резултат има екоцид, а сви знамо шта то значи. То значи да нам се не пише добро.
На Земљи већ има свега довољно.

Прочитајте још:  Порези далеко већи него што привреда може да поднесе

Треба нам другачија прерасподела већ доступних богатстава.
Треба нам да смањимо похлепу, да узимамо онолико колико нам треба а не пет пута више.
Треба нам да престанемо да се кријемо иза лажних решења као што су „још екстрактивизма“ и „пренасељеност“ и да се готово увек мисли на Глобални Југ када се изговори „пренасељеност“.
Неколико стотина припадника племена Масаи у Африци има неупоредиво мањи угљенични отисак у односу на просечну петочлану западњачку породицу.

Треба нам солидарност, а не милостиња.
Треба нам да земље Глобалног Севера схвате да зависе од ресурса и радне снаге Глобалног Југа и да престану да то злоупотребљавају.
Треба нам Право да кажемо НЕ.

Треба да схватимо да Природа има своја Права и да ако наставимо да их кршимо једноставно нећемо имати више где ни од чега да живимо.
Треба мало да спустимо лопту, да постанемо мало скромнији и да се осврнемо око себе.
И принципијелност. Ако не може да се копа овде, не може нигде.

Да ли смо спремни на све наведено? Тешко. Кад дајемо углавном дајемо оно што нам не треба, дакле дајемо смеће, оно што бисмо бацили.
Кад будемо спремни да се одрекнемо оног чега и немамо баш на претек, можда угледамо светло.

Марија Алимпић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Нимбизам (Nimbyism – Not In My Backyard – не у мом дворишту) има неколико нивоа, баш као и расизам .

  1. od onoga “pet puta vise” do onoga sto nam treba, pa i od toga moze i pola.
    il nek je bas i lukssuz, evo, dve trecine, od neophodnog.

    mi zapustamo svoje mozgove, i nadoknadjujemo to sto ne radimo na sebi, kopajuci u utrobi zemlje. koliko dobra diploma, istrazivaca, doktora, profesora, moze da unapredi zemlju? ne, nego mozgove smo prepustili ovom moru filmova na internetu, sve dzabe i “s prevodom na srpski”, telefonima, cevapima, seksu, kucama, automobilima, aljinama, satevima, nadgrobnim spomenicima, a bogatstvo nadokandjujemo kopajuci u utrobi zemlje.

    slazem se sa tobom za to, da litijum nije resenje nigde. ali vidi i ovo:

    27.000 litara vode za proizvodnju 1kg kakao
    21.000 l = 1 kg kafe
    dalje

    15.490 l = 1 kg govedine
    4.730l = 1 kg svinjetine
    4.000l = 1 kg piletine
    3.300l = 1 kg jaja
    910 l = 1kg kajsija
    900l = 1kg kukuruza
    700l = 1kg jabuka
    600l vode za jedan litar mleka!!!

    350 l = 1 kg krastavca
    280l= 1 kg jagoda
    110l=1kg paradajza

    KOLIKO MI VODE IZVEZEMO U TIM VAGONIMA
    NASEG VOCA I POVRCA?

    stigne li u srbiji da napada vode u podzemne prirodne bazene, koliko mi iscrpimo u godini.

    wiki: (podaci svetske banke, oni prebrojali) padavine u mm po cm

    albanija 1.485
    bih 1.028
    hrvatska 1.113
    slovenija 1.162
    listu za srbiju nisam nasao, ali nek smo tu negde u ovom okviru

    zadnji egipat (182 po redu) sa 18
    prva kolumbija sa 3240

    mogu li rezerve podzemne vode da se isprazne? da li se (s obzirom na suse u vremenima koja dolaze) mogu napuniti podzemni izvori? ne znam da odgovorim, hajd da ne trazim sad.

    u spaniji koja izmedju ostalog hrani evropu vocem i povrcem, vec postoje problemi sa snabdevanjem vodom. buse se ilegalne rupe (procena je da je izbuseno preko milion rupa, do 110 metara (2500-4000 eur busenje), precnika 25 cm. vode nema, voda je retka. potrazite na netu nesto o gradovima plastenika u spaniji

    https://en.wikipedia.org/wiki/El_Ejido

    sve u svemu, i o ovome treba povesti racuna.

    nego, nazad na litijum…

    naravno, ni u cijem dvoristu. shvatamo li da je i amazon nase dvoriste? i da je sahara nase dvoriste? da je cela planeta zemlja jedan ekosistem. neki cak kazu i jedan organizam, i o ovome treba razmisliti… cuvajmo srbiju i zbog gore navedenih masaija, koji mozda i ne znaju da negde potoji srbija.

    e, da – potrazite na engleskom “virtuelna potrosnja vode”. to je voda u farmerkama, majicama, svim produktima koji u sebi ne sadrze vodu, ali je koriscena u izradi.

    nego – ajde da se igramo. mi volimo zemlju i vodu, oni vole zlatnu milijardu, i da je sva voda njihova.

    nema mesta mrznji. nema mesta nasilju. ima sanse da se sistem preokrene i da se spasemo, izgledi i statistika nisu bas na nasoj strani. igrati tako da sacuvamo dusu. to je zagarantovano moguce, bez obzira na raspodelu karata. ili si vino ili voda. ili hladan ili vruc. promisao ce se postarati da spasemo zemlju ako bude dovoljno nas spaslo sebe, “i time zarazilo druge oko sebe”. cuvajmo se da ne sablaznimo druge, a ako se opametimo, time cemo pomoci i drugima da se prestroje.

    kako su redovi tih koji rade za novac tako zbijeni, zasto su redovi idealista tako razbijeni? sta bese s onim skupom, gde su se srpski nama dragi likovi iz srbije trebali okupiti, bio je tu u igri i aleksic, i aleckovicka, i jovanovicka, i jos par tih dragih ljudi, ali zajedno ne mogose. mozda se varam, neka me neko ispravi.

    a kada se snage mordora zbijaju, tada rade ucene, kandzije i bicevi, krediti, sampanjci prostitutke i tajni racuni. i da vidis kako se glavice okupe na jedno mesto, sve radi ko satic. i tv i novine, i botovi, i parlamentarci i lobisti. te neslobodne duhove je lakse okupiti, nego ove slobodne – ali izgleda jos ne dovoljno zrele. jebe ego. sta ce drugo. ne znam razloge, ali ego je uvek kriv kad se dva coveka ne mogu pribliziti. (mislim, mordor uspe da okupi neokupljivu poziciju i da od krpica sa 5-7-9-12-15-19 % glasova nadjaca najvecu partiju u zemlji, i stvori koaliciju)

    mozemo samo raditi na sebi, i u tim okvirima sa istomisljenicima. za nas spas, nase dece, i nase lude brace. volite neprijatelje svoje, znaci ne mrzite ih.

    o kakav predivan zadatak su nam zadali sva ta bica koja se boje svetla i javnosti, a nazivaju se prosvetljenima.

    ne zurimo. i ne bojmo se. radujmo se. koncetrisimo se na onu mogucnost u bezvremenu i bezprostoru u kojoj su stvari na svom mestu, i zemlja i dalje rotira, plava i sretna, u kojoj ima mesta za sve. u kvantnom univerzumu ima mesto u kom je ovo pitanje reseno. necemo se spasti bez upotrebe pogranicnih znanja. stepinac je svetac jednima, velimirovic drugima, neki hrvati likuju nad ubijenim rusima, neki srbi nad ubijenim ukronacistima… znajmo, dobrih ljudi u hrvatskoj ima otprilike u istom procentu kao i u srbiji, americi, rusiji, ukrajini.
    “ovdje je mudrost”

    kako moze da se likuje nad vescu da su rusi napravil nekog sotonu koji przi kontinetne? o americkom oruzju da i ne komentarisemo, tu vec mislimo isto. “al volimo ruskog sotonu koji pali sve pred sobom” on li nam je “garancija mira i stabilnosti”? uvucite glavu u ramena, i knjige u sake, da smislimo nesto dok nas ne popale. pa i ako nas popale, nek nas spale nad knjigom, a ne nad topovskim cevima ili u jamama.

    kukamo nad jasenovcem, a koliko smo jasenovaca abortirali? na svojim vekovnim ognjistima, u novom sadu, beogradu, nisu i prstini, niotkog ometani.

    ima da se radi. nije zivot uzalud.
    ako hoces srbin biti – ne smes vise vino piti.

    ljubi brat

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *