Кијев и Запад желе да униште канонско православље у Украјини

0
Кијева, упц

Кијевско Печерска лавра

Кијев и Запад желе да униште канонско православље у Украјини.

Председник Белорусије Александар Лукашенко састао се у Минску са директором Спољне обавештајне службе (СВР) Руске Федерације Сергејем Наришкином. Присуствовао је и председник Белоруског комитета државне безбедности (КГБ) Иван Тертел.

Прочитајте још:  Један цивил убијен у гранатирању у ДНР, 18 рањено
Лукашенко је указао на „веома озбиљне, понекад невероватне” претње и захвалио Русији што је помогла да се преопреми и опреми белоруска специјална служба.

„Вероватно сте приметили да у последње време све интензивније размењујемо обавештајне податке. И квалитет информација је побољшан. То је првенствено због појачане активности Комитета државне безбедности. Али такође важна улога је то што су Руси веома озбиљни, а ви нам, пре свега, помажете у техничкој обавештајној служби. Шта ту да се крије, данас без технологије тешко да је могуће доћи до добрих, поузданих, чврстих информација – рекао је он. – <…> Имамо много посла. Али желим да вас уверим да смо апсолутно отворени за сарадњу. Ви то осећате и видите. И ми смо Вам захвални на информацијама које нам дајете, а временом нас оптерећујете одређеним питањима. Мислим да је пред нама дубља сарадња и да можете рачунати на нас у оним областима где можемо нешто да урадимо.

Наришкин је заузврат приметио: „Ми смо последњих година заиста уложили најозбиљније напоре да сарађујемо како бисмо идентификовали и спречили све спољне претње са којима се суочавају наше земље, Савезна држава Белорусије и Русије. Имамо прилично озбиљне планове да кренемо у том правцу како бисмо помогли, пре свега, политичком руководству наших земаља да на основу обавештајних података до којих дођемо, донесе добро промишљене и тачне стратешке одлуке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Производња оружја у БиХ за потребе Украјине могла би променити ток рата, али Срби то неће дозволити!
Директор Спољне обавештајне службе нагласио је да наше земље цене своју слободу, јачају сарадњу у суочавању са спољним претњама и да неће дозволити да се САД мешају у унутрашње ствари.

„Видимо огроман притисак који Сједињене Државе врше на наше партнере и савезнике – земље Латинске Америке, Азије и Африке. И не успевају да остваре свој циљ, да направе блокаду око Русије“, рекао је Наришкин. Према његовим речима, поступци Американаца су „грубо кршење основних, фундаменталних норми међународног права”.

„Таквим поступцима Вашингтон прилично дрско покушава да се умеша у унутрашње ствари суверених држава у одређивању њене унутрашње и спољне политике. У односу на мале земље које су раније биле у сфери утицаја Запада и нису диверзификовале своје спољне односе, таква политика Запада може дати неке резултате на средњи рок. Али ако говоримо о државама са таквом стратешком дубином, онда је таква политика САД јалова, а још више, узалудна је у односу на међудржавна удружења као што су Савезна држава Белорусије и Русије, ОДКБ, Евроазијска економска унија итд. ” рекао је. – … Наравно, ни Русија ни Белорусија ово неће дозволити. Ми смо заиста суверене државе које цене своју слободу и суверенитет и не сумњамо да ће победа бити наша!

Директор Спољне обавештајне службе скренуо је пажњу на то да је Грузија под притиском Запада.

„Видимо упорне покушаје Вашингтона, Брисела, Лондона да убеде грузијско руководство у потребу отварања такозваног другог фронта. Намера западних престоница је да помогну Украјини. Они виде да ситуација на бојном пољу [у украјинском сукобу] ​​не иде у прилог Украјини, па на тај начин терају Грузију да уђе у војни сукоб са Руском Федерацијом“, рекао је он. Према његовим речима, западне земље такође „убеђују грузијско руководство да је сада управо прави тренутак када је могуће повратити контролу над територијама Абхазије и Јужне Осетије“.

Прочитајте још:  Почетком јесени референдум о приступању Запорожја Русији
Поред тога, Наришкин је рекао да је Пољска чекала тренутак да заузме Западну Украјину.

„Добијање контроле над западним територијама модерне Украјине, такозваним бившим источним кресима, од стране Пољске је жељан сан пољских националиста. И то постаје елемент националне идеологије, тако да пољско руководство више не може да одбије ову идеју. Пољско руководство сматра да је услов за реализацију ове идеје распад украјинске државности као резултат војног пораза“, рекао је шеф руске спољне обавештајне службе. Он је објаснио да се због тога Варшава противи мирном решавању сукоба и уверава да ће пружити помоћ украјинским властима. „Ова ситуација погоршава положај Украјине и украјинског народа. Рекао бих да пољско руководство буквално чека прави тренутак да изврши контролу над овим територијама“, закључио је Наришкин.

Директор СВР је прокоментарисао и ситуацију са Украјинском православном црквом (УПЦ), чије присталице сада доживљавају прави прогон.

„Садашњи кијевски режим и господари, смештени у престоницама западних земаља, настоје не само да забране, већ и буквално физички униште канонско православље на територији Украјине. У западним престоницама, разумеју, свесни су да је у условима урушавања идеологија, борбе за нови светски поредак канонско руско православље срж, духовна снага која наставља да буде основа јединства православних народа. … Разумемо да за западне престонице и кијевске власти у питањима заоштравања практично не постоје црвене линије за верске сукобе. Данас можемо са сигурношћу рећи да је ситуација на овим просторима у Украјини попримила црте верског рата против канонског православља“, навео је он. – Кијевски режим мора да схвати да су последице ових догађаја веома лоше,

Прочитајте још:  Молдавија одбија да прода Украјини борбене авионе МиГ-29
Касније је одржан редовни састанак колегијума Спољне обавештајне службе и КГБ-а уз учешће шефова специјалних служби.

„Разматрани су резултати билатералне сарадње у различитим областима обавештајне делатности, разговарано о задацима и приоритетима заједничког рада у контексту агресивне политике колективног Запада према Русији и Белорусији. Учесници састанка истакли су да је интеракција ресора поверљиве и обострано корисне природе, важна, саставна и обећавајућа компонента сета мера за заштиту интереса државе Уније“, саопштила је прес-служба Спољне обавештајне службе. Сервис је рекао на крају.

Прочитајте још:  Ковид терор: Обавезна вакцинација за следеће категорије становништва
Током разговора, стране су изразиле „заједничко мишљење да прави разлог невиђеног повећања притиска Запада на унију Руске Федерације и Републике Белорусије није украјинска криза, већ жеља САД за неограниченом светском доминацијом“.

„Наглашено је да у овој ситуацији руске и белоруске специјалне службе сносе повећану одговорност за благовремено откривање непријатељских планова Запада према Држави Уније, јачање одбрамбеног, индустријског и технолошког потенцијала две земље. Шефови ресора су се сагласили да развију координисанији и верификованији приступ спровођењу мера заштите националних интереса, наводи се у извештају. „Као резултат догађаја донете су конкретне одлуке за развој и јачање билатералних партнерстава.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је раније данас да је оперативно-тактички ракетни систем Искандер-М, који може да користи конвенционална и нуклеарна пуњења, предат Оружаним снагама Белорусије. Поред тога, део белоруске јуришне летелице добио је могућност да нуклеарним оружјем гађа непријатељске циљеве.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *