Конвенција француских грађана, глувих за Цркву и лекаре, подржава легализацију еутаназије коју тражи Макрон

0

Конвенција француских грађана, глувих за Цркву и лекаре, подржава легализацију еутаназије коју тражи Макрон.

Прочитајте још:  Трамп осуо паљбу на самиту: Макронове речи о НАТО-у су одвратне
Чланови „Грађанске конвенције“, изабрани и окупљени да разговарају о томе да ли да у Француској уведу еутаназију, представили су у понедељак, 3. априла у Јелисеју, на позив председника Републике Емануела Макрона, своје закључке о крају живота након шест месеци дискусија. 184 чланице „Конвенције грађана” о асистираном умирању објавиле су у недељу 2. априла документ од више од 150 страница и 146 предлога . Усвојен је са 92 одсто (162 гласа од 176 бирача) у сали Палате д’Иена, после последње радне седнице у седишту Економског, социјалног и еколошког савета (ЦЕСЕ). Извештај има за циљ да представи „широки дијапазон погледа“ и нема намеру да пружи поглед који одговара свима.

Макрон је у септембру 2022. одлучио да створи грађанску конвенцију, састављену од 184 члана извучена жребом, како би одговорила на питање: „Да ли је оквир за подршку на крају животног века прилагођен различитим ситуацијама са којима се сусреће или га развија?“ 184 члана раде на овој теми од октобра и чули су се од многих стручњака на ту тему, као што су лекари, филозофи, неговатељи и верски представници. Дебате су завршене у недељу и објављен је извештај. Око 97% грађана је одговорило да би садашњи „оквир подршке“ требало да „еволуира“ у Француској. Први разлог је „неједнак приступ подршци на крају живота“, а други „одсуство задовољавајућих одговора у садашњем оквиру за одређене ситуације на крају живота“.

У Француској, Цлаеис-Леонетти закон из 2016. дозвољава „продужену и континуирану седацију“ за пацијенте чија је витална прогноза краткорочна. Али не дозвољава активну помоћ у умирању, као што је еутаназија или асистирано самоубиство, као што је то случај у Белгији или Швајцарској. Око 76% чланица Конвенције залаже се за приступ потпомогнутом самоубиству и еутаназији „под одређеним условима и на крају изразитог процеса“. Активна помоћ у умирању требало би да буде опција резервисана за неизлечиво болесне и оне који пате од неизлечивог бола, тврди се у извештају. Конвенција француских грађана подржава активну помоћ у умирању према различитим моделима.

Нажалост, учесници Конвента нису хтели да чују апел католичких бискупа окупљених у Лурду који су последњих дана позвали Французе да се обавежу да прате болеснике уз поштовање вредности живота и братства. Чланице Конвенције нису ни послушале позив и декларацију Генералне скупштине. Национални ред лекараФранцузи који су управо објавили свој документ у недељу 2. априла, једногласно су одобрили након 9 месеци консултација са свим чланицама, у којем се противе учешћу лекара у помагању или изазивању смрти пацијената. У саопштењу за јавност, Савет се изјаснио да се „противи“ учешћу лекара у „процесу који би довео до еутаназије“. Савет сматра да лекар не може да изазове смрт давањем смртоносног производа. Такође у преамбули прецизира да је „против сваке могућности успостављања активне помоћи у умирању малолетницима и особама које нису у стању да изразе своју вољу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Колико у ствари Београд има језера
И председник Макрон У свом говору у понедељак ујутру, током састанка са „конвенционистима“, задовољио се захвалношћу, као да разум и етичка истина зависе од спорадичне већине, подсећајући да парламент не може да замени „конвенција“, чак ни ако су, захваљујући повољној одлуци која је проистекла из конвенције, грађани који су учествовали у раду „довели до зрелости ову демократску иновацију која је грађанска конвенција“.

Ифам.Њуз

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *