Мексико тражи помоћ од Кине: “Американцима недостаје морала”

0
мексико

Протести у Боливији (Фото: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins)

Мексико тражи помоћ од Кине: “Американцима недостаје морала”

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор затражио је од Пекинга помоћ у сузбијању промета фентанила, рекавши да је његова земља жртвено јагње услед “лажних и неодговорних” тврдњи америчких званичника да је Мексико крив за кризу са дрогом у Вашингтону.

“Неправедно, они нас окривљују за проблеме који су у великој мери повезани са њиховим губитком морала и њиховом кризом благостања”, написао је Лопез Обрадор кинеском председнику Си Ђинпингу у писму од 22. марта које је новинарима открио у уторак.

Он је поручио и да су поруке које стижу из Америке заправо недостатак поштовања и претња суверенитету, а “засновани су на апсурдном, манипулативном, пропагандистичком и демагошком ставу”.

Лопез Обрадор је помоћ од Сија затражио не због “ових грубих претњи, већ да вас замоли да нам из хуманитарних разлога помогнете контролисањем пошиљки фентанила који се могу слати из Кине у нашу земљу”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да би кинеска влада могла да мексичким властима помогне да стекну “већу контролу” над пошиљкама, пружајући им информације о терету фентанила, укључујући њихове очекиване локације и време доласка.

Мексичке лабораторије за лекове, наводно од састојака фентанила који се испоручују из иностранства, а посебно Кине, праве пилуле које личе на обичне фармацеутске производе.

Републикански законодавци у Вашингтону окривили су граничну кризу између САД и Мексика за поплаву фентанила у земљи, а од предозирања овим синтетичким опијатима забележено је 70.000 смртних случајева годишње.

Лопез Обрадор је у свом писму Сију истакао да “друштвено пропадање” покреће потражњу САД за фентанилом.

Прочитајте још:  У Русији бесплатно дају земљу на Арктику

“Рекао бих им, на пример, да своју децу држе дуже код куће. Немојте их избацивати из куће. Чувајте их још две или три године”, саветовао је он.

Мексички председник навео је и да се само око 30 одсто илегалног фентанила који се конзумира у САД прокријумчари преко америчко-мексичке границе.

“Ипак, на лажан и неодговоран начин, неки амерички законодавци су недавно окривили Мексико за несрећу коју у својој земљи трпе због употребе фентанила”, рекао је.

Пекинг је 2019. забранио извоз фентанила, што је био потез који је тадашњи амерички председник Доналд Трамп поздравио као потенцијалну “промену игре”, али су кинески добављачи наводно наставили да испоручују састојке фентанила мексичким картелима.

Кинески званичници одбацили су оптужбе САД да картели праве пилуле фентанила са састојцима које испоручује Кина као “потпуно лажне”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *