Провокација са „сепаратистима“ Северног Казахстана

0

Провокација са „сепаратистима“ Северног Казахстана.

На сигнал из Кијева

Прочитајте још:  Министарство за ванредне ситуације: Више од 4.500 људи евакуисано из поплавне зоне Приморског краја
Одмах по завршетку избора за доњи дом парламента Казахстана – Мажилис – избио је скандал са разоткривањем наредних „сепаратиста“ из Северног Казахстана, који сада коментаришу сви локални медији.

Почетак расплета скандала дат је из Кијева. Одбегли казахстански опозиционари који су се укоријенили у главном граду Украјине са Јутјуб канала „Бас“ забрањеног у Казахстану, 30. марта лансирали су лаж о „сепаратистима“ из Петропавловска, који су покупили казахстански медији.

Прочитајте још:  Било је и биће прекрајањa мапа света, јачи одлучују
Радило се о малој групи „Народни савет радника Петропавловска“, која се огласила у фебруару: људи носталгични за Совјетским Савезом, окружили су се одговарајућим симболима, а за тешкоће свог живота кривили казахстанске олигархе. Они су 16. марта на мрежама поставили снимак на коме говоре о својим ставовима. О томе су локални медији писали 23. марта, али није било буке и галаме све док није уследило зелено светло из Кијева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Буквално неколико сати након што је на кијевском каналу „Бас“ бачен лажњак о „проруским сепаратистима“, казахстански медији су подигли галаму, а полиција је почела да се окреће.

Казахстанска новинска агенција КазТаг не крије да је подстрек за резонантан скандал и почетак кривичног гоњења активиста Петропавловска дао снимак дистрибуиран 30. марта на каналу Басјо, који је забрањен у Казахстану. Посланици обновљеног Мажилиса упутили су жалбу генералном тужиоцу Берику Асилову.

Прес служба Главног тужилаштва  саопштила је : „Одељење комитета за националну безбедност за регион Северног Казахстана је 30. марта 2023. године покренуло претпретресну истрагу према делу 2 члана 180 (пропаганда сепаратизма у групи људи). користећи медије) Кривичног законика Републике Казахстан о чињеници постављања видео снимка о стварању „Народног већа радника града Петропавловска. Истог дана формирана је интерресорна истражно-оперативна група од истражитеља ДКНБ и ДП региона.

Скупштина народа Казахстана „најоштрије“ је осудила „провокативну изјаву групе појединаца у име ’Народног већа Петропавловска‘“: „Ми, представници Скупштине народа Казахстана, изјављујемо да је територијални интегритет Републике Казахстан је неприкосновена и загарантована домаћим и међународним законодавством“.

Казахстански политиколог Марат Шибутов назвао је неписменим новинаре који оптужују борце Петропавловска против олигарха.

Сами „сепаратисти“ из Петропавловска одмах су демантовали дезинформације из Кијева тако што су на мрежама објавиле следећу изјаву: „30. марта 2023. на ИоуТубе каналу БАСЕ објављен је видео снимак са устима које говоре иза кулиса . Ову информацију, без икакве провере аутентичности, преузели су разни казахстански медији, интернет јавности и блогери.

Чланови Петропавловског „Народног савета“ апеловали су на председника Казахстана: „Нажалост, у нашем Казахстану постоји таква корпоративна компонента у виду олигарха и корумпираних функционера. Ми, Народно веће радника, прогласили смо своју независност, самосталност и суверенитет од ове корпоративне компоненте. Поштовани Касим-Жомарт Кемелевичу, подржали смо Ваш курс, изнет у Вашим поновљеним порукама: о правој моћи нашег мултинационалног народа, о национализацији универзалне недељиве националне имовине, коју, нажалост, повлаче и извозе ови корумпирани олигарси . За ово смо уједињени.”

Међутим, овај глас се није чуо. Случај иде на демонстрационо суђење „проруским сепаратистима“.

Недавно су републичке власти заплениле имовину Роскосмоса на космодрому Бајконур одлуком суда Међународног финансијског центра Астана, поступајући по британском закону и под вођством британских судија. Овај противправни корак, уз предстојеће суђење члановима „Народног већа Петропавловска“, има за циљ да покаже Вашингтону да се поштују упутства Ентонија Блинкена, који је недавно посетио Казахстан.

Штавише, Казахстан је обновио испоруке оружја Украјини.

У августу прошле године, хакерска група Берегини  објавила је документе који показују да је Велика Британија, преко јорданске фирме Блуе Ватер Супплиес, купила оружје из Казахстана за испоруку у Украјину. Посао су покушали да прогурају посредством компаније Техноекспорт, која нема лиценцу за профил, а уговор у износу од 46 милиона долара закључен је 16. јула 2022. године. 21. августа појавиле су се информације о потрази од стране западних емисара авио-превозника за великом серијом пројектила неидентификованог типа за Оружане снаге Украјине од јорданског Амана до пољског Жешова – 7.000 тона терета на 14 летова на војним транспортерима Ил. -76 и Боинг 747.

Министарство индустрије и инфраструктуре Казахстана покушало је да оповргне ову информацију, наводећи да „у 2021. иу протеклом периоду 2022. године компанија Техноекспорт није поднела захтев министарству за дозволу за извоз наоружања, муниције и војне опреме. Поред тога, током наведеног периода Министарство није издало ниједну дозволу за извоз оружја, муниције и војне опреме у Велику Британију.

Као одговор, Телеграм канал Рибар објавио је документ који потврђује да то није случај, Техноекспорт има свеже лиценце за набавку некоришћене или ускладиштене војне опреме.

Такође се показало да ствар није ограничена само на Техноекспорт . Преко бугарске компаније за полагање у власништву Украјинаца, постигнут је договор са Казспетсекспортом о куповини казахстанских Су-27, авионских мотора и хеликоптера Ми-24. Према документима, ово је требало да буде испоручено у САД, заправо – да заврши у Украјини.

Индиректан знак присуства антируског договора била је најава премијера Казахстана Алихана Смаилова 27. августа на састанку комисије за питања одбрамбене индустрије да ће република обуставити извоз наоружања, војне опреме. опреме и војних производа до краја лета 2023.

На самом почетку марта, казахстански барони оружја поново су ухваћени за руку. Према телеграм каналу Милитарист, „пре извесног времена у Алматију су виђене коче са БТР-60 и ГАЗ-66. Према доступним информацијама, „преко трећих лица ће бити пребачени у Украјину, посао се плаћа из западних фондова“.

Након објављивања одговарајућег видео снимка на ТВ каналу Милитарист, Министарство одбране Казахстана је било принуђено да изда саопштење: „Информације које се шире на друштвеним мрежама о наводној испоруци казахстанске војне опреме у Украјину нису тачне. Снимак је архивиран, пошто су оклопна возила послата на заказане поправке, а војна опрема се тренутно налази у складишту. Такође, обавештавамо вас да је од 27. августа 2022. године уведена забрана извоза наоружања и војне опреме.

Међутим, у таква порицања више нема вере, вара се руски савезник.

У мају 2021. Казахстан је уверио Русију да је америчка војска напустила своје биолабораторије и дозволила руском војном инспекторату да уђе у ЦРЛ . Представници Министарства одбране Руске Федерације  изјавили су да су задовољни резултатима инспекције, али је у светлу нових чињеница руководство ННЦООИ уклонило америчку војску из лабораторије само за време трајања инспекције, а касније обновио сарадњу са њима.

Став казахстанских власти у односу на америчке војне лабораторије се више пута мењао. Министарство спољних послова Казахстана је 2. маја 2020. године потпуно негирало проблем , тврдећи да ЦРЛ у Алма-Ати контролише републичко Министарство здравља, бави се чисто цивилним развојем и тамо нема страних војних истраживача. .

У јуну 2020, председник Касим-Жомарт Токајев је објавио да су Американци напустили ЦРЛ у Алма-Ати. Међутим, у септембру је потпуковник америчког ратног ваздухопловства Данијел Сингер саопштио да Американци не намеравају да престану са интеракцијом са ЦРЛ.

А сада републичке власти прво негирају продају оружја Украјини преко посредника, затим најављују привремени мораторијум на извоз оружја, а после кратког времена поново покушавају да покрену транспортер снабдевања Кијевом.

Шта таква дипломатија може да донесе?

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *