Скопље одбило захтев Софије да учествује у процесу уставних измена

0

Скопље (Фо­то EPA-EFE/Ge­or­gi Li­cov­ski)

Скопље одбило захтев Софије да учествује у процесу уставних измена.

Министарство спољних послова Северне Македоније саопштило је вечерас да је процес уставних измена унутрашње питање и да не постоји могућност да се Бугарска у то укључи. То је саопштено након што је шеф бугарске дипломатије Николај Милков рекоа да Софија жели да се укључи у процес измена Устава Северне Македоније ради увођења македонских Бугара у највиши правни акт.

Прочитајте још:  Из Приштине поручују – „Ви сте следећи“: Истакнута мапа подељене Црне Горе
У саопштењу Министарства спољних послова Северне Македоније се наводи да је процес уставних амандмана унутрашње питање Републике Северне Македоније, које је као обавеза повезано са приступним преговорима за чланство у Европској унији.

„Очекује се да Собрање такву одлуку донесе суверено и у складу са дугорочним интересима грађана Северне Македоније, заступљених у парламенту, и у том контексту не постоји могућност нити политичка воља за укључивање грађана и институција из иностранства, укључујући и из Републике Бугарске”, наводи се у том саопштењу.

Шеф бугарске дипломатије Милков је, како је пренела агенција МИА, рекао претходно да би Бугарска желела да буде укључена и консултована у процесу уписивања Бугара у Устав Северне Македоније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Роберт Кенеди Млађи: Све што нам говоре о овом рату је лаж - Украјинци гину осам пута више од Руса
То је, како је истакао Милков на брифингу у Софији, пренео македонском министру спољних послова Бујару Османију на јучерашњем билатералном састанку.

Према Министарству спољних послова Северне Македоније, такав захтев није стигао, нити су о томе разговарали министри Османи и Милков.

Северна Македонија је у јулу прошле године у Бриселу започела прву фазу преговора са ЕУ, у којој се споводи скрининг који би требало да буде завршен до новембра, али је услов за другу међувладину конференцију и отварање поглавља о уношењу Бугара у Устав.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *