Шведска: Истрага показује да државни актер стоји иза експлозије на Северном току

0

Северни ток EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Шведска: Истрага показује да државни актер стоји иза експлозије на Северном току

У још више доказа на страни извештавања Симора Херша, Шведска је у четвртак објавила, усред своје текуће истраге о саботажи гасовода Северни ток, закључак да је државни актер највероватнији кривац.

Шведски јавни тужилац Матс Љунквист, који води истрагу која је у току, изјавио је да је “јасан главни сценарио” да иза експлозија стоји група коју спонзорише држава.

Иако у овом тренутку не искључује ниједан сценарио, он је рекао да се закључак заснива на експлозивима који су ретки и нису широко доступни ван влада и њихових војски.

„Ми спроводимо низ конкретних истражних мера предострожности… Надамо се да ћемо моћи да потврдимо ко је починио овај злочин, али треба напоменути да ће то вероватно бити тешко с обзиром на околности“, рекао је Љунквист. Он је такође признао да је злочин „тешко истражити“, с обзиром на то да се „одвио 80 метара [262 стопе] испод воде“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Данска такође истражује, али у економској зони Шведске догодила су се два од свих цурења која су резултат експлозија 26. септембра 2022. испод Балтичког мора.

Како преноси АП, Шведска није у потпуности искључила да је могла бити крива независна група:

Осим тога, саопштено је шведским медијима да је главна истрага тужиоца била о томе да ли је државни актер стајао иза експлозија, с обзиром на значајне ресурсе и вештине потребне за извођење таквог напада.

„Не искључујемо опцију да би могли постојати недржавни актери способни да то ураде“, рекао је Љунквист за шведску новинску агенцију ТТ. „Али онда имамо посла са врло мало компанија или група. Узимајући у обзир све околности, наш главни (истражни) траг је да је држава та која стоји иза овог чина“.

Прочитајте још:  „ГАЗА СЕ ГУШИ“: УН ИЗВЕСТИЛЕ ДА ИЗРАЕЛ НИЈЕ ПУСТИО НИ КАП ВОДЕ У ПОСЛЕДЊИХ 8 ДАНА

Шведски тужилац је раније изразио сумњу у кривицу Русије, како су раније тврдили западни званичници.

Прошлог месеца Симор Херш је рекао да су америчке обавештајне службе подметнуле причу о „проукрајинским герилцима“ који су наводно изнајмили малу јахту у мејнстрим продајним местима како би заштитили Белу кућу од дубљих истрага. Хершови извори су му такође рекли да је то била операција ЦИА-е и америчке морнарице у координацији са норвешким обавештајним службама, оптужба коју су Бајденови администратори негирали.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *