Лажни премијер на КиМ гради комунистички култ

0
договор

(фото:Канцеларија за КиМ)

Лажни премијер на КиМ гради комунистички култ.

Прочитајте још:  ЗЛАТНА КОКА Дачић сачувао Бајатовића: Ниједан министар ми не треба!
Није новост да је премијер привремених институција у Приштини Албин Курти свакодневно на удару оштрих критика, али су у последњем низу пажњу привукли наводи да намерава Косово да врати у доба комунизма и владавине Енвера Хоџе у Албанији. Ово би се могло протумачити као страх албанске јавности од тога да ће тзв. Косово одвести у изолацију и нарушити односе са САД. Његови критичари из редова опозиције и интелектуалне елите иначе се не устручавају да му иронично поруче да је „геније” зато што је уместо признања успео да добије нови статус кво. Оптужују га и да је влада на чијем је челу „кућа будала” зато што је одбијен пројекат за амерички гас, а оцењују и да је „дериште” због тога што 22 године од сукоба на КиМ „продаје” причу о храбрости, односно „звецка оружјем”. „Варалица и неуспех имају име – Албин Курти”, гласи један од слогана који је очигледно настао по узору на паролу „Слобода има име – ОВК”.

Прочитајте још:  Косово постаје чланица Савета Европе. У Београду су увређени...
Сада се на све те критике надовезао и текст под насловом „Опасност од радикалне левице на Косову”, који је недавно објављен на порталу „Репортери”. У њему се подсећа да је народ у Албанији трпео и патио под комунистичким режимом Енвера Хоџе, а затим наводи да је радикална левица однела апсолутну победу на последњим парламентарним изборима на Косову. Подсетимо, на ванредним изборима одржаним у фебруару 2021. године победио је покрет Самоопредељење, освојивши 50,28 одсто гласова, а Курти је други пут постао премијер привремених институција у Приштини. „Радикална левица која данас влада Косовом следи план сличан комунистичкој диктатури, промовишући идеологију и моћ над индивидуалном слободом и независношћу. Време је да сви застанемо и размислимо о овом важном изазову”, наводи се у тексту.

Упозорава се и на то да левица није у складу са албанском културом и традицијом, чиме се фактички Куртију из руку избија монопол над националистички опредељеним и екстремним бирачким телом. „У протеклом периоду на Косову је приметан пораст радикалне левице на политичкој сцени, који је кулминирао апсолутном победом на последњим парламентарним изборима. А да ли знају они који то подржавају какву опасност доноси ова врста идеологије за албанску културу и традицију? Док се у већини земаља на свету радикална идеологија левице назива ’екстремном’, на Косову је она успела да постане прихваћена од стране значајног дела становништва”, гласи један од закључака текста из којег би се могло закључити да Курти фактички гради комунистички култ на Космету.

Наводи се и да „под комунистичком диктатуром Енвера Хоџе Албанци нису пронашли себе, већ су били потлачени и патили под бруталним и крвавим режимом”. „Стотине хиљада је депортовано, прогнано и убијено због својих политичких ставова. Међу њима је био и Мит’хат Фрашери, вођа Националног фронта и један од водећих албанских патриота, који је био приморан да оде у САД, одакле никада није престао да организује албански антикомунистички отпор. Да би то описао, у говору 1983. године, председник Роналд Реган је нагласио да је ’комунистички режим у Албанији више дивљи од било чега што смо икада видели у свету’”, стоји у тексту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *