У блиској будућности треба очекивати избијање сајбер напада на Русију

0

У блиској будућности треба очекивати избијање сајбер напада на Русију.

Каскадни ефекат

У марту 2023, Бајденова администрација објавила је нову америчку стратегију сајбер безбедности .

Непријатељ је означен: „Владе Кине, Русије, Ирана, Северне Кореје и других аутократских држава… агресивно користе напредне сајбер способности за постизање циљева који су супротни нашим интересима и општеприхваћеним међународним нормама. Њихово безобзирно занемаривање владавине права и људских права у сајбер простору угрожава националну безбедност и економски просперитет САД“.

Прочитајте још:  Палестинци поручили: Масакри израелског окупатора неће сломити наш отпор
Отворено се каже да ће се против поменуте четири државе спроводити субверзивне активности, да ће САД изградити „мрежу мрежа” за постизање ситуационе свести и стварање услова за синхронизовано деловање, укључујући повећање брзине производње и размене обавештајних података. информације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, иницијативе Русије и Кине да се успоставе јасна и разумљива правила за управљање глобалним сајбер простором Вашингтон и даље игнорише.

Емили Хардинг из Центра за стратешке и међународне студије примећује : „Влада је одлучна да очисти сопствену кућу… Канцеларија директора националне сајбер безбедности и њени партнери треба да убрзају добар посао који су већ обавили радећи са лидери у индустрији“.

Прочитајте још:  Путин потврдио: Кандидоваћу се за изборе
Појави ове стратегије претходио је годишњи извештај америчке обавештајне заједнице , објављен у фебруару 2023. Цитирамо изводе из извештаја:

„Кина је тренутно најраспрострањенија, најактивнија и стална претња сајбер шпијунаже за мреже јавног и приватног сектора САД.

„Иранско растуће искуство и спремност да спроводи агресивне сајбер операције чине га озбиљном претњом

безбедност мрежа и података Сједињених Држава и савезника “…

„Сајбер програм Северне Кореје је софистицирана и флексибилна претња шпијунаже, сајбер криминала и напада… Пјонгјанг вероватно има стручност да изазове привремене, ограничене поремећаје у неким мрежама критичне инфраструктуре и поремети пословне мреже у Сједињеним Државама.

Такође се наводи да ће „експлоатација поверљивих података америчких грађана и незаконита употреба технологије, укључујући комерцијални шпијунски софтвер и технологије за надзор, вероватно наставити да угрожава интересе САД“.

Прочитајте још:  Шустер: Русију бомбардовати као Југославију
Немогуће је не поменути низ публикација и извештаја који су се појавили у фебруару 2023. о војним операцијама у Украјини; многи од њих су о сајбер нападима . Бројне ИТ компаније су такође објавиле своје извештаје до овог тренутка. Гугл пише о хакерима повезаним са руском владом. Компанија „ Графика“ говори о манипулацији друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм, коју спроводе руски медији повезани са државом.

Исто налазимо и са структуром Савеза за одбрану демократија . Овај извештај се такође односи на улогу Кине у ширењу „прокремљских наратива“. Забрањен у Русији, Атлантски савет*, који је НАТО-ов труст мозгова, објавио је сличан извештај , који се сада широко помиње.

Ланчана реакција чланака и веза међусобно као ауторитативних извора ствара каскадни ефекат.

Прочитајте још:  Путинов први човек открива: Ево како ће ИЗГЛЕДАТИ СВЕТ после вируса корона
Треба обратити пажњу на буџет Министарства одбране САД за 2024. годину. То укључује захтев америчке сајбер команде по први пут . 332,6 милиона долара је тражено за рад и одржавање централе, 129 милиона долара за набавку и 1,1 милијарду долара за истраживање, развој, тестирање.

Укупно, Министарство одбране САД очекује да ће издвојити 13,5 милијарди долара за активности у сајбер простору у фискалној 2024. години. Пре неког времена та цифра је износила 600 милиона долара. Потрошња Пентагона на активности у сајбер простору порасла је више од 20 пута.

За извођење сајбер операција постоје своје структурне јединице у војсци, ваздухопловству, морнарици и маринци (свуда има свој буџет), а показатељи указују да ће највећа пажња америчка војска посветити сајбер операцијама у блиској будућности. Само ће број специјалистичких тимова бити повећан са 142 на 147.

Упоређујући ове податке, можемо закључити да у најскорије време треба очекивати пораст сајбер напада на Русију, као и на Кину, Иран и Северну Кореју.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *