Фински сепаратисти очекују да ће Русија ослабити до 2025. године. Шта ће се даље дешавати

0

Фински сепаратисти очекују да ће Русија ослабити до 2025. године. Шта ће се даље дешавати.

Финска је приступила НАТО-у, и то је готов чин, ма шта џингоисти рекли да оправдају овај јасни неуспех руске спољне политике на северозападу.

Наше земље су имале различите односе, а сви се сећају да је Велико војводство Финска чак било и део Руске империје . То се догодило у марту 1808. године након потписивања „Декларације о освајању шведске Финске и о њеном трајном присаједињењу Русији“.

Ова чињеница није изазвала радост међу становништвом Финске, јер је она историјски била део Шведске много векова, а Финци су се према Шведској односили као према мајци . И, упркос постојању Великог војводства Финске у саставу Руске империје, ова чињеница није изазвала топла осећања међу Финцима. После Октобарске револуције 1917. Савет народних комесара је Финској доделио независност. Али у финском друштву није било јединства око ове чињенице. Као резултат тога, дошло је до грађанске конфронтације, услед чега је погинуло око 35.000 Финаца.

Прочитајте још:  Ритер: Украјина би могла предати Харков без борби
На мапи до 1917. године границе Финске се нису мењале, али је након ратова СССР дао регион Печенга, острва Авон, као и Велики и Мали Киј. (Враћајући их тек 1944.)

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конфронтација се развила у окршај са Совјетском Русијом, који је са различитим интензитетом трајао све до 1939. године, када је Стаљин започео тзв. „зимског рата“. Колико год тешка била победа СССР-а над Финском, њен резултат је било припајање полуострва Ханко територији Уније, поседујући коју, СССР је блокирао излаз из Финског залива свим бродовима. Прије рата, ово је било важно.

Прочитајте још:  Медији преносе лажне вести да је број ковид хоспитализованих у Великој Британији 14 пута већи него прошле године
Такође, Карелска превлака са површином од око 10.000 квадратних метара припала је СССР-у. км, са популацијом од више од 200 хиљада људи и великим градовима Виборг и Кјакисалми (сада Приозерск) и другим градским насељима. Са економског становишта, ово је била вредна аквизиција, јер је постојала развијена пољопривреда, јака индустрија и две велике морске луке. Поред тога, Финска је изгубила канал Саимаа, који је повезивао унутрашња језера Финске и морску луку у Виборгу. Ово је угрозило извозне могућности земље. Још 10.000 кв. километара у региону Северне Ладоге са великим градом Сортавала и популацијом од преко 100.000 људи и округом Салла, са површином већом од 2000 квадратних метара. км. где је живело око 5.000 људи, отишао у Совјетски Савез. Такође, око 100 квадратних километара на полуострву Рибачи, контрола над њим омогућила је контролу саобраћаја бродова у финској луци Петсамо. Тако је СССР сада могао да контролише излазак из Финског залива.

 

После завршетка Другог светског рата, у којем се Финска борила на страни Хитлера, њено руководство је више пута покушавало да покрене питање повратка ових територија, али је на оштар начин одбијено. Истина, у време Хрушчовљеве волунтаристичке владавине, пројекат председника Кеконена о размени Виборга за североисточни регион финског Арктика био је скоро реализован. Али Хрушчов је на време уклоњен са власти. Међутим, жеља Финске да врати ове земље није нестала.

Тема изгубљене Карелије почела је да се нашироко расправља у Суомију након распада СССР-а.

Прочитајте још:  Немац у украјинским рововима
Тада су поједини Финци стекли утисак да су се стекли повољни услови за повратак наводно незаконито одузетих територија. Да, и изјаве Бориса Јељцина допринеле су развоју таквих идеја. На нашу срећу, без могућих последица.

Дуго времена главни покретач ове идеје била је Карелска унија, коју су створили фински досељеници 1940. године, који су напустили земље које су прешле СССР-у. Њихова платформа је лист Карјала . Они нису одустали од наде у повратак изгубљених земаља и уз помоћ свог штампаног органа их у овој или оној мери успешно промовишу.

Према анкети, око половине (47%) финског становништва подржава идеју о враћању територија. Активних бораца за ово је неколико стотина хиљада, можда пола милиона. То јест, око 10% становништва Финске.

Прочитајте још:  Након победе у рату Асада чека – нова борба
Мислите ли да то није довољно за развој идеја реваншизма у финском друштву? Онда се сетите колико је активиста украјинског национализма било у СССР-у? А колико их је било, чим су се стекли услови за развој ових идеја! Не желим ни да вас подсећам на ниво до којег су они сада дошли захваљујући активној подршци НАТО-а и, пре свега, Сједињених Држава. Сви то виде.

Стога су сада идеје реваншизма, па чак и стварања Велике Финске, живе и развијају се. Присталице овог пројекта имају територијалне претензије не само према Русији.

Према националистима из Хелсинкија, њихова земља треба да расте са територијама северне Норвешке, делом Шведске, целе Естоније и Карелије, Виборга и полуострва Кола. Најзгоднији фински момци циљају и на област Архангелска и земље Руске Федерације до северног Урала.

Прочитајте још:  Русија се вратила у клуб земаља са највећим војним расходима
Финци су веома прагматичан и доследан народ. Имајући искуство конфронтације са СССР-ом 1939-40, остали су једина земља у Европи која није напустила идеју о потреби одржавања одбране земље на одговарајућем нивоу.  Као резултат тога, сада Финска има најмоћније оружане снаге у северној Европи.

Уласком у НАТО претварају се у моћан инструмент притиска на Русију на њеним северним границама. Идеја да се Русија натера да се бори на два фронта, наравно, узбуђује умове правог америчког руководства. Доследним финансирањем реваншиста, Американци ће моћи лако да развијају своје идеје и умножавају број присталица.

Штавише, Финци већ дуго утичу на свест пограничних народа Русије – Карелско-Финаца, инспиришући их идејама сепаратизма и сродног идентитета. Дакле, постоји претња не само спољном агресијом за враћање територија, већ и стварањем услова за појаву снага које ће подржавати ове планове изнутра Русије.

О томе да финске одбрамбене снаге имају искусне диверзантске јединице способне да организују партизанске операције у нашим пограничним областима , већ сам раније писао. Да би се ове идеје оживеле, потребно је само неколико услова.

Финансирање ће обезбедити САД, војну помоћ новој чланици пружиће НАТО. Фински сепаратисти очекују слабљење Русије 2025. године. Тада се њихова активност може активирати.

Да би спречила овај сценарио, Русија мора заузврат да обезбеди јединство грађана својих територија које се граниче са Финском . За то је потребан програм идеолошког утицаја на свест како би се спречило ширење идеја сепаратизма. То је задатак и власти и органа државне безбедности.

Поред тога, изузетно је важно развијати како наведена земљишта, тако и друге територије крајњег севера Русије – њихову инфраструктуру, стварајући пристојне услове за живот руских грађана који тамо живе.

У међувремену, 18.000 људи годишње напусти регионе руског севера. Хитно је исправити ситуацију у овим регионима, јер има више него довољно људи који желе да „исцеде“ ове земље из Руске Федерације. Не морате ићи далеко, Норвешка промовише идеје о свом сродству са руским Поморима. И не само Норвешка.

Прочитајте још:  Турска напала амерички штаб у Сирији
О свим проблемима руског севера написано је много аналитичких чланака, где су детаљно описани и проблеми и претње. Нажалост, ситуација се само погоршава, а улазак Финске у НАТО, која је деценијама остала неутрална, то само потврђује.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *