Шиптари опет ударају на српске светиње: Нападнут конак Цркве Светог Јована у Великој Хочи

0
цркве

( Фото фејсбук страница манастира Високи Дечани)

Министарство културе осудило је напад на конак Цркве Светог Јована у Великој Хочи, која припада метоху манастира Високи Дечани и указало да последњи у низу напада на објекте Српске правословне цркве показује висок степен угрожености српске верске и културне баштине на Косову и Метохији.

„Оваквим вандалским инцидентима, заснованим на мржњи према српском народу угрожава се не само културно наслеђе на простору Косова и Метохије већ се истовремено и отворено прети безбедности и опстанку српског народа. Очигледна намера екстремиста је да се сејањем нетрпељивости и насиља унесе страх међу Србе који желе да остану на својим вековним огњиштима. Посебно забрињава то што Приштина не чини ни најмање напоре да заштити културну и верску баштину, већ насупрот томе, спроводи агресивну кампању злоупотребе и инструментализације, са јединим циљем да се српско културно наслеђе избрише или утопи у такозвано културно наслеђе ’Косова’ фалсификовањем прошлости и намерним игнорисањем историјских чињеница”, наведено је у јучерашњем саопштењу.

Министарство културе позвало је све међународне актере да осуде овакве примере екстремизма и вандализма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно и верско наслеђе од континуираних напада и насртаја.

Подсетимо, из манастира Високи Дечани у суботу је саопштено да су непозната лица провалила у конак Цркве Светог Јована и да су лопови испреметали инвентар, однели каблове и исекли електричне инсталације. Провала и крађа су пријављени косовској полицији, која је обавила увиђај.

Тим поводом, Канцеларија за Косово и Метохију оценила је да је овај „недопустив и забрињавајућ напад онеспокојио, како преостале Србе који живе у овој српској енклави, тако и братију манастира”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Јеромонах Дамаскин Светогорац: Основа човечијег духа, страх Божији и стид

„Посебно забрињава да је до напада дошло уочи великог православног празника Лазареве суботе и показује да починиоци немају никаквог поштовања према српским светињама и празницима Српске православне цркве”, истакла је у саопштењу канцеларија и додала да „своје непоштовање и мржњу према светињама СПЦ власт у Приштини показује и израженим антисрпским ставовима којим подстиче овакве нападе”.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева да починиоци буду пронађени и адекватно санкционисани како се овакви забрињавајући догађаји не би поновили.

„Посебно очекујемо да се повећа позорност међународних снага безбедности и мисија на Косову и Метохији када је у питању безбедност српских светиња уочи Васкрса, јер нас искуство учи да се оне налазе на удару екстремиста и хулигана уочи великих православних празника”, закључује се у саопштењу.

Сандра Гуцијан / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *