КОМЕ ТРЕБА ЈОШ ЈЕДАН КАМЕНОЛОМ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ МИОНИЦА?

1
мионица

(Фото: https://www.infocentrala.rs/)

Колико је општина Мионица богата водама говоре чињенице да имамо две бање термалних вода, неколико фабрика воде, као и важна водоизворишта којима се становници целе општине снабдевају здравом пијаћом водом.

Свака суверена држава има свест, хијерархијску лествицу и законску регулативу о томе шта су њена основна природна богатства која се имају чувати по сваку цену.

Једно од основних природних богатстава наше земље јесу воде. Колико је општина Мионица богата водама говоре чињенице да имамо две бање термалних вода, неколико фабрика воде, као и важна водоизворишта којима се становници целе општине снабдевају здравом пијаћом водом. Да је то најважнији ресурс ове општине, вероватно је јасно и птицама на грани, али очигледно није јасно општинској управи. У последњих пар година сведоци смо апсурдних потеза руководства општине Мионица које свесно дозвољава угрожавање животне средине у нашој општини зарад ископавања камена.

Већ смо писали о томе да је брдо Камаљ у Струганику сравњено са земљом, а онда се прешло на истраживање камена на оближњем Петровића брду где се налази водоизвориште Паштрић, одакле се снабдева 50% мештана општине Мионица водом. Како би обезбедили инвеститорима законски што једноставније бушење на Петровића брду, руководство општине је укинуло елаборат из 2016. Рударско-геолошког факултета о зонама заштите водоизворишта Паштрић од бушења и уз помоћ друге приватне фирме, донело нови елаборат 2021. којим је зона заштите смањена. Могућношћу да се буши и истражује на Петровића брду, директно је угрожено извориште, а интересанти, који овде траже истражна права, само се смењују и умножавају.

Ловци на профит настављају да роваре по природним ресурсима и на другим местима у нашој општини, а све са благословом руководства општине Мионица. Наиме, у плану је отварање још једног каменолома, а то је „Толићки вис“, и то на 50 хектара пошумљеног простора. Јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације за експлоатацију кречњака на каменолому „Толићки вис“ општина Мионица је огласила тако што је оглас практично сакрила на сајту у фолдеру Документи, подфолдеру Урбанизам, подподфолдеру Диск иако постоји фолдер Јавни увид. То јасно говори о нечасној намери да се од грађана сакрију информације од јавног значаја и да они пропусте време за реаговање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Велики пожар код Мионице

Но, борци за очување животне средине су доставили општини своје примедбе и на Јавном увиду 3. априла присуствовао је наш одборник Владимир Чарапић. Ту је презентовано да ће ископавања вршити једна фирма са Уба и да већ две године трају припреме за „законско“ извођење радова који већ ових дана започињу. Иако је све то мање-више законски покривено и овде се ради о уништавању животне средине, јер ће велики број стабала бити посечен, читавих 50 хектара бити, што прекопано, што загађено јаловином; путеви уништени.

Сведоци смо, захваљујући даноноћном ископавању камена на брду Камаљ, да смо сви изложени непрекидном саобраћању енормне количине камиона који се крећу по нашим улицама остављајући огромне количине прашине, камење које испада из њихових приколица, при чему уништавају путну инфраструктуру наше општине.

Још један каменолом од 50 хектара може потпуно угрозити живот становништва на територији наше општине и многе натерати да постану еколошке избеглице.

А да не говоримо да Кључка врела представљају веома важан водни ресурс општине Мионица. У непосредној близини се налази и пунионица воде Миони, што све заједно указује на значај овог карстног подручја као чувара подземних вода.

Отварање једног овако огромног каменолома у непосредној близини ових водних ресурса значиће дугорочне и трајне последице по подземне воде, а и по квалитет живота мештана у овом подручју.

Да апсурд буде већи, општина Мионица нема никакве користи од ископавања њених природних богатстава. Ниједан динар од ископаног камена не иде у буџет општине Мионица, па се онда логички намеће питање: Коме треба још један каменолом на територији општине Мионица?!
Све ове чињенице говоре да долази до окупације и инвазије природних ресурса општине Мионица од стране инвеститора уз јасну и недвосмислену сагласност руководства општине Мионице на челу са њеним председником Бобаном Јанковићем.

Прочитајте још:  СПЦ и верници данас славе један од три најважнија рођендана у хришћанству - рођење светог Јована Пророка, Претече и Kрститеља Господњег

Уместо да штити интересе својих мештана, да чува непроцењива водна богатства, што му је света дужност док је на челу ове општине, председник и сви остали доносиоци одлука се труде да од мештана сакрију све штетне последице својих одлука које ће свакако мештани убрзо осетити на својој кожи.

Предлажемо да делегација наше општине посети неке од земаља, којима природа није била тако благонаклона и које немају воде и зеленила у изобиљу, да би сазнали како се у тим земљама цени и чува природно богатство и да ничији профит и лични интереси не могу бити испред општенародног добра.

Слободни грађани Мионице

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “КОМЕ ТРЕБА ЈОШ ЈЕДАН КАМЕНОЛОМ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ МИОНИЦА?

  1. “Да апсурд буде већи, општина Мионица нема никакве користи од ископавања њених природних богатстава. Ниједан динар од ископаног камена не иде у буџет општине Мионица,”

    nije to usamljen slucaj, da se beogradska kamarila bogati pljackajuci po srbiji.

    kome ide novac od kamenoloma na ceru?

    kome ide novac od sljunka na bogatinskoj opstini, u badovincima? korito drine su razvalili, ostace pavlovica cuprija na suvom.

    kome uigravaju izvore tople vode u bairu u bogaticu? dodjose pre par godina sa dzipovima sa bg tablicama i ogradise izvor zicom sa katancem i plombom

    da nisu ovako trapavi, smotani, alavi, prosti i umisljeni – sto se na lokalu vidi: moglo bi nam se desiti da pomislimo da su na medjunarodnoj sceni sposobni. ovako, kako rade u kuci, tako rade i u dvoristu, i na pijaci.

    primitivni, kratkovidi, pohlepni prostakluk.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *