Србија спрема тужбу против НАТО-а због осиромашеног уранијума

0
србија

србија

Србија спрема тужбу против НАТО-а због осиромашеног уранијума.

Српски адвокат Срђан Алексић, из града на југу Ниша, где је НАТО користио муницију са осиромашеним уранијумом 1999. године, спрема тужбу против Алијансе. Адвокат је за Њуз.ру рекао да намерава да тражи одштету за преживеле у бомбашким нападима.

Заступајући пред судом војнике који живе у Нишу, приметио сам да је током НАТО агресије 1999. године око 16.000 војника било оптужених. А када сам 2015. почео да водим њихове предмете, тужиоца је било шест хиљада мање. И сваке године се смањује број ветерана – они умиру од рака – објаснио је адвокат .

Он се нада да ће окупити италијанску и српску војску, погођену осиромашеним уранијумом, како би заједно говорили пред Европским парламентом или УН. Тужби се могу придружити удружења жртава из Републике Српске, али и Босне и Херцеговине.

Моја мајка је умрла од последица коришћења осиромашеног уранијума, имала је рак костију. Морамо да радимо заједно са адвокатима из Србије и света, држећи се древног римског правила, по коме је онај ко причини штету дужан да га надокнади , сматра Алексић.

Он је подсетио да је право на живот основно људско право, које је загарантовано Уставом Србије, Повељом о заштити људских права и Повељом УН. Адвокат је уверен да је то право повређено у односу на оштећене.

Нека плате штету “, закључио је адвокат.

Раније је онколог, професор Медицинске академије САД Владимир Ковчин за Њуз.ру рекао да су последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом у Југославији упоредиве са резултатима бомбардовања Хирошиме и Нагасакија. Према његовим речима, после свих ових догађаја је повећан број оболелих од рака , али употреба уранијума у ​​Југославији није пријављена. Можда се то догодило зато што се зрачење одатле није проширило на друге земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шведска послала лажног официра на окупиране територије и у седиште НАТО-а у Бриселу

 Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *