Жагубица: На протесту против отварања рудника злата избила туча

0
жагубица

(Фото: Принтскрин НСПМ)

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, који се нашао у центру пажње јавности након што је претио еколошком активисти Ивану Милосављевићу, поново је ушао у обрачун са еколошким активистима и представницима опозиције.

На протесту, који је организован због најављеног отварања рудника и као подршка Милосављевићу, дошло је до туче кад је Павловић изашао испред зграде општине и провоцирао окупљене.

 

Како сазнаје Нова.рс, испред зграде Општине, поред окупљених грађана, нашло се приватно обезбеђење, које ушло у сукоб са еколошким активистима.

Том приликом, дошло је и до туче. На протесном скупу, како је речено порталу, виђени су и представници Левијатана предвођени Павлом Бихалијем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, Павловић је био у центру пажње претходне недеље након што је активиста Иван Милосављевић открио у разговору са Александром Јовановићем Ћутом из Еколошког устанка да је у децембру прошле године седео у кафићу у селу Крепољин и да му је тада пришло обезбеђење председника те општине Сафета Павловића. Наложили су му да крене са њима до кладионице у којој га је он чекао.

Милосављевић је разговор снимио, а његов садржај је пун претњи.

Подсећамо протест против отварања рудника злата у близини Жагубице одржава се у центру тог места.

Протест против отварања рудника злата у близини Жагубице одржава се у центру тог места.

Окупљени носе транспаренте „Мед и вода су хомољско злато“, „Млава није сама“, „Не дам дедовину“…

Они су најавили да ће кренути у шетњу до компаније Данди да им предају протестно писмо, као и до Скупштине општине где ће предати захтеве, а онда одлазе и на саму локацију где је планиран рудник.

Прочитајте још:  Сукоб миграната у Лозници, један убијен

Еколошки активиста Иван Милосављевић изјавио је за Н1 Студио Ливе да је ово пре свега протест који теба да поручи локалним и републичким властима да се људи одлучују за живот, а не за рудник.

„Ово није крај који има традицију рударства племенитих метала и пре свега је препознатљив по очуваној природи и организованој производњи хране. Људи овде традиционално узгајају стоку и баве се воћарством“, рекао је Милосављевић.

Каже и да то долази у колизију са свим стратешким и планским документима предвиђеним за овај крај, јер неки страни инвестор намерава да га претвори у јаловишта каква имамо прилике да видимо у Бору, Мајданпеку и каква се планирају у Јадру.

„Наша борба је почела пре неке четири и по године када је саграђена хидроцентрала на Млави, па смо сазнали да планирају и рудник“, рекао је Милосављевић. Подсећа да је онда тадашња министарка Зорана Михајловић објавила да цијанид не долази у обзир, а „компанија Данди“ се преобукла и направила другу ћерку фирму која је наставила да буши на локалитету Чока Ракита, а о томе је говорио и председник Вучић – „да нас је бог погледао, где смо нашли много злата“.

Поводом помињања рудника Потаја Чука – Тисница, он каже да би тај планирани рудник угрозио два слива.

Лиценца Потаја Чука – Тисница, према његовим речима, угрожава слив Пека преко реке Јагњило и она би била би уништена потпуно, као станиште рака камењара, заштићене врсте, али и још 70 заштићених врста.

„Имамо и пијаћу воду, на сваких 100-тинак метара је извор“, каже активиста.

„И шта? Све то треба да бацимо под ноге да би страна компанија отворила рудник и за 10 година однела злато, а нама оставила јаловишта“, рекао је Милосављевић.

Прочитајте још:  Београд јутрос пети град у свету по загађености ваздуха

„Та нова лиценца коју истражују налази се директно изнад врела Млаве, то су Црна река, Тисница и све мале притоке“, нагласио је Милосављевић и додао да компанија већ сада загађује земљиште, да из околних потока краду воду и да су ставили агрегате којима извлаче воду.

(Н1-Нова.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *