Чет-бот написао план за мировни споразум за Украјину

0
споразум

Фото: РЕУТЕРС/Цхристиан Манг

Чатбот ЧатГПТ је израдио мировни споразум између Русије и Украјине . Ово је 10. априла објавио Берлинер цајтунг , а преноси Известија.

Пре почетка писања плана, од вештачке интелигенције (АИ) је затражено да анализира политичку ситуацију уочи сукоба у Украјини и развије могуће стратегије решења. Као резултат тога, нацрт мировног споразума који је написао четбот укључивао је клаузуле о тренутном прекиду ватре, повлачењу свих трупа на њихове првобитне положаје и стварању демилитаризоване зоне.

Прецизира се да је мировни план написао бот у име немачког канцелара Олафа Шолца.

„Говорим у име немачког канцелара Олафа Шолца и немачке владе да изразим нашу дубоку забринутост због текуће ескалације сукоба у Украјини. Позивамо стране да озбиљно размотре тренутни прекид ватре и почетак мировних преговора“, написао је АИ.

У име Шолца, цхатбот је такође приметио да је Немачка увек играла конструктивну и уравнотежену улогу у европској политици и да је била посвећена безбедности и благостању свих европских држава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ми ценимо дугу историју сарадње и дијалога између Немачке и Русије и желели бисмо да наставимо да развијамо и јачамо ове односе“, рекао је АИ, додајући да немачка влада признаје легитимне безбедносне интересе Русије.

Такође, мировни план који је написао четбот наглашава потребу да се његово спровођење надгледа од стране Уједињених нација (УН), Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Европске уније (ЕУ), преноси Газета.Ру .

Раније, 7. априла, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да се преговори о решењу у Украјини могу водити само на основу узимања у обзир руских интереса . Истовремено, он је подсетио да је Русија више пута говорила да не одбија преговоре.

Прочитајте још:  Србија ће сарађивати са партнером Украјине

Дан раније, секретар Савета за националну безбедност и одбрану (НСДЦ) земље Алексиј Данилов изјавио је да би дипломатско решење сукоба између Кијева и република Донбаса представљало „политичко убиство” украјинског председника Владимира Зеленског. Истовремено, шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки рекао је да Москва не искључује могућност мирног решавања украјинског сукоба , али одлуку треба донети узимајући у обзир промену територијалне реалности.

Украјински министар одбране Алексиј Резников је 5. априла изнео своје гледиште о вероватноћи мировних преговора. Према његовим речима, Зеленски и украјински народ неће одобрити овакав расплет догађаја, па опција проналажења компромиса не долази у обзир .

Прес секретар председника Руске Федерације Песков је 29. марта приметио да је у случају Украјине постизање циљева специјалне операције на политички и дипломатски начин постало немогуће . Он је такође позвао да се ситуација размотри у ширем контексту, с обзиром на хибридни рат који је Запад покренуо против Русије.

Наставља се Специјална операција заштите Донбаса , коју је руски председник Владимир Путин најавио 24. фебруара 2022. године. Одлука о његовом одржавању донета је у позадини заоштравања ситуације у региону услед гранатирања украјинске војске.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *