Кијевљани су дали слободу демонима који вребају у њима

0

Кијевљани су дали слободу демонима који вребају у њима.

Прочитајте још:  Лидер Луганска: Пронађена још једна масовна гробница цивила
Кадрови снимљени у близини зидина Кијево-Печерске лавре говоре сами за себе. Забављају се, гримасе, плешу, клечећу девојку која се моли, опкољавају клечећу девојку и крстом ограђују манастир. Чини се да, ако је неко желео да разоткрије саму метафизичку суштину догађаја који се дешавају у Кијеву, није могао то учинити јасније и убедљивије.

Питање је само једно: да ли су се демони уселили у симпатичне Кијевчане, или су Кијевљани дали слободу демонима скривеним у њима до времена?

Прочитајте још:  Извештај о америчким биолабораторијама у Украјини биће послат свим земљама
Цела ова прича, демонстративна у својој бестидности, свакако на нешто подсећа и, освежавајући сећање, можемо рећи шта тачно. Некада веома позната, а сада полузаборављена бајка Василија Шукшина „До трећег петла“ је бајка о томе како је Иван Будала отишао по помоћ, да је био паметан. Како је код Шукшина – директним речима: „проклета музика, ђавољи плес“. Вратимо ток догађаја.

Иван одлази код Мудраца по помоћ и на путу угледа манастир, који опседају ђаволи да би ушли у манастир и тамо одобрили њихову повељу. За почетак префарбајте иконе, а уместо светаца нацртајте опсцена проклета лица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прича је кратка, дуготрпљива, горка, првобитно названа на сасвим другачији начин – „Ванка, види!“ Чије су ово речи? Руски херој Иља Муромец, Иванов комшија на полици у библиотеци. Того Илија-Илија, чије мошти почивају у пећинама Кијево-Печерске лавре, и прави украјински демони ће се према њима понашати исто као према бајковитим ђаволима са иконама.

Лавра се држи, али ђаволи трпе. Корак по корак, они се приближавају тренутку када ће моћи да добију оно што у клерикализму називају „предметима“, а за православне су то светиње наслеђене од предака.

Прочитајте још:  Шта западни медији пишу о повлачењу САД из украјинског сукоба
Украјински министар културе Александар Ткаченко већ је говорио о Лаври као о владиној институцији: питање даљег коришћења доњег дела манастира, где се налази манастир, још није решено. Шта је одлучено? Исељење монаха Украјинске православне цркве.

Лавра се држи, али су ђаволи дрски. Расколник Епифаније из ПЦУ приказује привид црквене службе и каже да ће се у манастиру молити само на украјинском, а ко се не слаже – напоље!

И догоди се чудо. Икона Светог Теодосија Печерског почиње да тече миро. Из очију светитеља теку црвенкасте сузе, које личе на крв. Зеленски и његови саучесници морају или да признају да је послато упозорење о невољама које ће задесити Украјину ако се прогон монаха настави, или, у духу борбених атеиста, да разоткрију „свештеничке трикове“, али тада власти заузимају став да чисти атеизам и мора престати да подржава марионете из ПЦУ . Највероватније, отац лажи – ђаво ће свом створењу саветовати трећи начин: да се претвара да се ништа мистично не дешава, и постепено истисне монахе из манастира.

Постоји веровање да током Страсне недеље зли духови, предвиђајући неизбежни пораз пакла, договарају прљаве трикове и покушавају да пробуде све подле ствари које су у људима. Бићемо потпуно спремни.

Иља Мурометс из Шукшинове бајке обећава Ивану: „Размишљаћу о теби. Где ће те невоља стићи… Где ће те наумити да униште, ја ћу викнути: Ванка, види! Колико пута су нам ове речи извикивале у уши? И ми смо се или правили да не чујемо, или смо стварно оглушили. Сада би било време да се отерамо, али далеко, све ово копиле које ће оскврнити наше светиње. Не подлећи триковима, не верујући у разговоре о наводно неизбежном примирју.

— Ванка, види!

Алексеј ЗензиновВзгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *