ЈАСЕНОВАЧКИ МУЧЕНИЦИ: Српски мученици у логорима хрватских Усташа – (ЈАСЕНОВАЦ И НДХ – 4. ДИО)

0
споразум, усташе

Као што смо раније навели, не постоји јасан начин за одређивање тачног броја жртава у логорима хрватских усташа. Mноги покушаји ископавања бијаху забрањени или просто неизводљиви (рушење новоизграђених града, стадиона, путева,итд. саграђених над јамама, и политика).

Због тога, бројни институти који се баве ратним злочинима покушаваху да истражују шта се дешавало у логорима НДХ потпуно независно и без одобрења Титове комунистичке државе и дошли до различитих закључака у вези броја жртава као и учесника у геноциду(1941-1945).
-Еуген Тисерант извјештава Ватикан о 350.000 побијених Срба до августа 1942.

-Едмунд Глејз фон Хорстенау, изасланик за војна питања у НДХ, извјештава Хитлера о преко 300.000 српских логораша свирепо поубијаних до почетка 1943.

-Херман Нојбахер, Хитлеров посебан изасланик за Балкан и Грчку, процјењује број српских жртава на око 750.000 до марта 1944.

,,Међународни институт за истину о Јасеновцу” проф. Србољуба Живановића, у Њујорку је процијенио да је број убијених Срба у јасеновачком устројству логора између 700.000 и 1.000.000 (1941-1945) додајући и да су многа тијела бацана у Саву и Неретву и плутајући тако завршила у Црном и Јадранском мору, или спаљивана у прах и коришћена за прављење сапуна, итд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Џонатан Гумз, у свом докторату се позива на бројне изворе и процјењује да број Срба пострадалих од хрватских Усташа у НДХ између 700.000 до 1.700.000 (раздобље 1941-1944) рачунајући Јасеновац али и све остале сабирне логоре и логоре смрти хрватских Усташа у својој књизи – Њемачка противустаничка политка у Независној Хрватској 1941-1944.

Гидеон Грајф тврди да је ,,Најмање 800.000 Срба и 40.000 Јевреја побијено у Јасеновцу на најсвирепији могући начин. Јасеновац бјеше царство смрти.” Грајф је такође додао и нагласио да било какво мијењање доказане слике о овим догађајима (ревизионизма) је равно поновном убијању жртава.

Прочитајте још:  Крвави усташки пир у Пискавици

Према истраживању Института за холокауст ,,Шем олам” у Израелу, у студији: ,,Јасеновац, Аушвиц Балкана’’ у устројству логорах Јасеновац је постојало 57 незамисливо најсуровијих начинах убијања.

Хрватске Усташе су једина нацистичка и уопште зликовачка организација у повијести која је имала посебне логоре смрти само за дјецу до 14 година.

До сада је забиљежено чак 5 дјечијих логора: Јастребарско, Сисак, Ливно, Горња Ријека, и Цапраг. До сада је забиљежено укупно 74.762 најсвирепије убијене српске дјеце до 14 година у свим логорима смрти и посебним дјечијим логорима хрватских усташа “Независне Државе Хрватске” (од чега 19.432 само у Јасеновцу).

Дивљаштво хрватских Усташа и услови у њиховим логорима били су толико лоши, да су штавише и њемачки Нацисти били згрожени и узнемирени. У извјештајима писаним Хитлеру изгледа као да су они „добри момци“ у поређењу са хрватским Усташама…

Едмунд Глез фон Хорстенау у свом дневнику пише: „У несрећно село упало два пута по 500 фукара и зликоваца под командом усташких поручниках. Побили су све оне до којих су стигли, жене силовали а затим мучили док нису умрле. И дјецу су убијали. У Сави сам видио један женски леш ископаних очију и са комадом дрвета угураним у полни орган. Сиротица. Није имала више од 20 година када је допала у руке овим неманима и вампирима.“

Едмунд Глез фон Хорстенау о посјети дјечијем логору у Сиску: „Кренули смо да посјетимо логор у Сиску који је био смјештен у једној фабрици. Било је мало мушкараца, а много жена и дјеце, слабо одјевене, којима је кревет био хладни камен. Голи костури. Затвореници су плакали, и запомагали. У једној просторији, дуж зида, на ријеткој слами набацаној због моје посјете, лежало је око 50-оро голе дјеце, дијелом већ мртве, дијелом на издисају. Усташкој пратњи сам казао, када човјек ово види он може само да пљуне. Само да пљуне, да, моја господо!“

Прочитајте још:  Богате се на конто Србије: Бивши Срби Пуповац и Милошевић одају почаст "хрватским бранитељима" на дан "Олује"

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *