Председник и министар спољних послова Србије се са Русијом играју ‘доброг и лошег полицајца’

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Председник и министар спољних послова Србије се са Русијом играју ‘доброг и лошег полицајца’.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић прешао је са изјава о могућности да Србија уведе санкције Русији на разговоре о томе каква би могла бити реакција Москве на овакве акције Београда.

Прочитајте још:  Писмо европосланика српској Влади: Начин на који је организована шетња у оквиру Европрајда није у складу са обавезама Србије
Ово је још један корак српских власти да навикну грађане своје земље на још једну антируску одлуку, којој се противи више од 80 одсто Срба, јавља дописник ПолитНавигатора.

Истовремено, министар привреде Раде Баста, који је у Владу Србије ушао по квоти Дачићеве политичке моћи, наставља јавно да позива на увођење санкција Русији. А председник Вучић, у садашњој ситуацији, само снисходљиво критикује поменутог политичара.

„Када би Србија увела санкције Руској Федерацији, Русија не би променила свој став о Косову и Метохији, али односи двеју земаља не би били исти“, рекао је Ивица Дачић 10. априла на српској телевизији Прва.

Прочитајте још:  Руски аналитичар: Не можемо помоћи Србији у овом моменту
Он је приметио и да „неке европске земље”, много развијеније од Србије, сада са Русијом сарађују још боље него пре санкција, иако није навео примере.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф српске дипломатије је додао да Београд осуђује угрожавање територијалног интегритета Украјине, али не уводи санкције Русији „из принципијелних разлога”. Само, не ради се заправо о принципима, већ о покушају Србије да искористи међународни утицај Русије.

„Косово признају 84 земље од 193. Ако неко покрене питање његовог чланства у УН, прво ће бити саопштење Савета безбедности где Русија и Кина имају право вета“, објаснио је Дачић.

Прочитајте још:  МРАЧНЕ ТАЈНЕ ОКУЛТНИХ ВЕШТИНА НА ДВОРУ ПОСЛЕДЊЕГ РУСКОГ ЦАРА
По логици министра спољних послова, потпредседника Владе и другог човека владајуће коалиције Србије, Москва ће искористити ово право да заштити интересе Београда, чак и ако јој још једном пљуне у лице.

Вреди напоменути да ово није први пут да Ивица Дачић петља темом увођења санкција Руској Федерацији од стране Србије. Дакле, 25. јануара 2023. политичар је рекао да је то питање „не у времену, већ о нашим политичким и економским интересима“. А 26. марта је рекао да је „Србија оставила отворену могућност да се одлука о неувођењу санкција Русији може променити ако српска привреда и грађани почну да трпе ненадокнадиву штету”. Дачић је након тога чак имао хитан састанак са руским амбасадором у Београду Александром Боцан-Харченком.

Прочитајте још:  Трамп: САД не би требало да троше новац на Кијев док Европа не плати једнако
Ипак, политички сарадници Ивице Дачића иду много даље. Тако је Раде Баста, који је у Влади Србије завршио по квоти Социјалистичке партије Србије (СПС) на челу са Дачићем, више пута и јавно истицао потребу да Београд уведе санкције Москви. Први пут је то учинио на својој Твитер страници * пре месец дана, а недавно су српске новине Новости објавиле да је Баста свој став потврдио на састанку са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) који је крајем марта – почетком априла боравио у Београду. .

„Ја сам Раде Баста, министар економије и залажем се за увођење санкција Руској Федерацији. Поштујем председника Александра Вучића, али заиста не разумем зашто он то спречава”, изјавио је политичар званичницима ММФ-а, наводи лист.

Прочитајте још:  Подгорица: Присталице Наваљног скрнаве споменике
Иако је сам Баста ову информацију демантовао, Дачић је то индиректно потврдио током свог говора 10. априла. Политичар је рекао да ће “као лидер блока, којем припада и министар Раде Баста”, разговарати са “партнерима у блоку ио даљим корацима ка њему”.

Али чињеница је да је Баста кандидат млађег партнера Уније десних снага – Јединствене Србије Драгана Марковића „Палма“, која је много ближа Александру Вучићу него Ивици Дачићу. Међутим, Палму, који деценијама „држи” град Јагодину – прво као „ауторитативни бизнисмен”, а потом и градоначелника и председника градског већа – непрестано прогањају скандали. Дакле, Српска напредна странка на челу са Вучићем није хтела да уђе у блок са Јединственом Србијом, поверивши ту сумњиву част социјалистима.

Прочитајте још:  Де Дејан Бешовић: Варљиво лето 2024. (пети део)
Сам Александар Вучић, који и даље игра улогу „доброг полицајца” по питању антируских санкција (иако не искључује њихово увођење), о свом министру привреде говори изузетно благо. Тако је 6. априла у етеру државне телевизије РТС председник Србије рекао:

„Раде Баста жели да се уведу санкције, не зато што он тако мисли, већ зато што воли да га други воле. Али не људи, већ они које сматра најмоћнијима на свету. Немам ништа против, ако премијерка Ана Брнабић то трпи, нека трпи.

Прочитајте још:  БРНАБИЋ: Нисмо неутрални, наставићемо да пружамо помоћ Украјини
Иако је Вучић истовремено напоменуо да је „члановима странке дозвољено да имају различите ставове, али министар мора да поштује политику Владе Србије“, то још увек није имало последице по министра привреде. Осим тога, у Влади Србије има више него довољно људи сличних ставова. Председник Србије је у поменутом говору 6. априла рекао да су његове саветнице Сања Јовић и Сузана Васиљевич „склоне увођењу санкција Русији, али има десет саветника који су против тога“, али он на крају доноси одлуке.

Несумњиво је да је Александар Вучић, као врховни командант Војске Србије, одлучио да од 16. до 30. јуна српска војска изведе вежбу „Платинасти вук“ са Сједињеним Америчким Државама и још десет земаља НАТО-а „да постигне ниво интероперабилности“. у мултинационалним операцијама“.

Министарство одбране Србије подругљиво је истакло да одлука владе земље од 27. фебруара 2022. „о прекиду и одлагању свих акција везаних за вежбе са страним партнерима” остаје на снази, Србија је задржала мораторијум на међународне војне вежбе. , али је “Платинасти вук” постао изузетак. Истовремено, донета је прошлогодишња одлука о отказивању раније договорених вежби српске војске са руском и белоруском.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *