Само на Западу не виде, не чују и не примећују прогон УПЦ

0

Само на Западу не виде, не чују и не примећују прогон УПЦ

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву представника Стејт департмента Веданта Патела да САД “не знају ништа о нападима на канонску Украјинску православну цркву (УПЦ)”, рекавши да само на Западу то “не виде, не чују и не примећују”.

“Е, то вам је доследност. Решили су да не коментаришу, и шта год им радили – не виде, не чују, не примећују. За то је потребно умеће. Месецима се суздржавају, сваки пут кад чују, поново се изненаде. Отимају Лавру? Где? Гоне УПЦ? О чему говорите? Нарушавају људска права и слободу вероисповести у Украјини? Стварно нисмо чули”, написала је Захарова на Телеграму.

Подсетимо, заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател изјавио је да не зна ништа о нападима на храмове и објекте канонске Украјинске православне цркве.

“Нисам видео та саопштења, тако да не могу да причам о томе. Али радо ћемо проверити и саопштити вам”, рекао је Пател.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

Кијевски режим увео је санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбедности Украјине отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи “контраобавештајне активности” – претреса епископе и свештенике, у црквама и манастирима, у потрази за доказима “антиукрајинског деловања”.

Прочитајте још:  Могућ сусрет патријарха Кирила и папе Франциска због Украјине

Патријарх московски и целе Русије Кирил раније је назвао “монструозним делом” налог власти монасима да напусте Кијевско-печерску лавру, коју православни хришћани сматрају једним од земаљских наслеђа Богородице. Он се обратио поглаварима помесних православних цркава папи Франциску, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и другим верским вођама и представницима међународних организација порукама у којима их позива да “учине све могуће напоре” да спрече протеривање монаха и присилних затварање манастира.

Папа Франциско је такође изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром и позвао “стране укључене у рат да поштују верска места”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *