Заустављени преговори о формирању власти у Подгорици

0
Подгорици

(Фото/ EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

 Четврти дан од интезивирања преговора победника локалних избора од 23. октобра прошле године о формирању власти у Подгорици дошло је до несугласица па су уместо конкретних договора преговори заустављени, пише данас портал подгоричког Дана.

Да ли се ради о коначном прекидању преговора или само тренутним несугласицама нико, кажу, од преговарача јуче није хтео да се изјасни након сат и по разговора. У односу на раније промењени су и преговарачки тимови, па је јуче по први пут на састанак стигла Оливера Ињац, кандидаткиња Покрета Европа сад за градоначелницу.

Са њом је био Борис Пејовић, генерални секретар партије. У име Демократског фронта били су Коча Ђуришић, Радош Зечевић, Владимир Булатовић, Дејан Вујисић и Бранка Бошњак, коалицију Демократе представљали су Данило Шарановић, Владимир Чађеновић и Бранко Ковачевић, испред УРА Лука Ракчевић, а Демоса Миљана Кићовић. Како Дан сазнаје „камен спотицања” био је Секретаријат за финансије који је тражио Покрет Европа сад и неслагање са већ, како је у недељу речено, усаглашеним моделом расподеле функција наизменично где би ДФ бирао први.

Према договору од недеље од 48 функција у органима управе и предузећима Главног града Демократском фронту требало је да припадне 17, Покрету Европа сад 15, Демократама десет, а Грађанском покрету УРА шест. Тада је договорен и модел расподеле функција који је подразумевао неизменично бирање где би ДФ бирао први. За сутра је најављено одржавање конститутивне седнице градског парламента, а отворено питање је да ли ће бити биран председник, пише Дан. Та позиција, подсећају, припала је ДФ – у, односно Јелени Боровинић Бојовић. У случају да нема договора већине то практично значи да ће само бити верификовани одборнички мандатаи и седница прекинута. По закону скупштина се мора конституисати у року од 60 дана од објављина коначних резултата избора, а у случају да до тога не дође расписују се нови избори.

Прочитајте још:  У Белорусији изабрано свих 110 посланика доњег дома парламента

Скупштина се сматра конституисаном избором председника. Коначни резултати локалних избора у Подгорици објављени су 23. марта. Дан пише да су преговарачи јуче намеравали да иду даље у склапању мозаика власти те да их приводе крају, али нису стигли ни до дневног реда. Позивајући се на своја сазнања наводе да су се изјашњавали о томе важи ли договор од недеље и из Покрета Европа сад није стигао глас „за” преноси Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *