Додик: Амерички амбасадор у БиХ није тумач Дејтонског споразума

0
српска, додик

Милорад Додик (Фото: Твитер)

Председник Републике Српске Милорад Додик оптужио је амбасадора САД у Сарајеву Мајкла Марфија да је од тог дипломатског представништва направио опозициону партију са задатком да коментарише лидере странака на власти.

Додик је истакао да су се некада саопштења америчке Амбасаде читала с пажњом јер су се оглашавали с јаким разлозима или порукама онако како су се оглашавале амбасаде великих сила.

“Међутим, амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи од америчке амбасаде направио је опозициону партију са задатком да коментарише изјаве представника владајућих партија и тако свакодневним писанијама понижава државу коју представља”, рекао је Додик у изјави за Срну.

Председник РС је овако коментарисао саопштење Амбасаде САД у којем су, након његових јучерашњих изјава, навели да “неће мирно гледати ако председник Републике Српске буде радио на потпиривању новог сукоба у БиХ”, те да ће САД, како кажу, “стати у заштиту територијалног интегритета, суверенитета и мултиетничког карактера БиХ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“БиХ не може помоћи нико, ако јој ми нећемо помоћи, али угледу своје земље Марфи може одмоћи. Приватни рат који Марфи води против мене не служи на част ни њему ни САД које би требало да знају шта Марфи ради у БиХ. Он није тумач Устава БиХ нити Дејтонског споразума, нити он или било ко може навести којом одредбом је забрањено отцепљење од БиХ”, рекао је Додик.

Истакао је да због грађана Српске жели да каже да амерички амбасадор не говори истину када говори о Дејтонском мировном споразуму и могућностима које је Република Српска добила тим споразумом.

“Без пристанка Републике Српске неће бити сарадње ни са ким, па ни са НАТО савезом, ако то буде супротно интересима Републике Српске”, поручио је Додик.

Прочитајте још:  Православно засведочила и 205-та узастопна Литија Београдом, o дубинама издаје окупиране Православне Србије

У реаговању Амбасаде САД наведено је да је изјава о отцепљењу Републике Српске антидејтонска, штетна за интеграцију БиХ у евроатлантске институције. Саопштили су и да их забрињава претња о престанку сарадње са НАТО-ом, што је, како су навели, законска обавеза.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *