Пентагон предвиђа застој у рату – Украјини недостају и људи и оружје

0
оружје

Пентагон (EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Пентагон предвиђа застој у рату – Украјини недостају и људи и оружје

Тајни документи Пентагона који су „процурили” на друштвене мреже показују песимистички амерички поглед на ратно стање у Украјини, указују на украјинске проблеме са наоружањем и противваздушном одбраном и предвиђају да ће у наредним месецима доћи до застоја у рату, преноси Си-Ен-Ен.

Документи, који изгледа да датирају из фебруара и марта, детаљно говоре о војним недостацима Украјине, док се Кијев припрема за пролећну контраофанзиву.

Неколико поверљивих докумената упозорава да ће украјинска противваздушна одбрана средњег домета за заштиту трупа на линији фронта бити „потпуно исцрпљена до 23. маја”, сугеришући да би Русија ускоро могла да има ваздушну надмоћ и да би Украјина могла да изгуби способност прикупљања копнених снага за контраофанзиву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документи такође истичу проблеме са руском војном офанзивом, предвиђајући да ће резултат бити застој између две стране у догледној будућности.

„Жестока руска кампања исцрпљивања у региону Донбаса вероватно иде у ћорсокак, осујећујући циљ Москве да ове године заузме цео регион”, наводи се у једном од поверљивих докумената.

 

Званичници упознати са ситуацијом рекли су за Си-Ен-Ен да се чини да су документи део дневног обавештајног брифинга припремљеног за високе лидере Пентагона, укључујући генерала Здруженог генералштаба Марка Милија.

Документи откривају да су америчке обавештајне службе наводно упозориле у фебруару да Украјина можда неће моћи да прикупи довољно трупа и наоружања за планирану пролећну контраофанзиву и да би могла бити „много мања” од циљева Кијева да поврати територију коју је Русија заузела, пише „Гардијан”.

Прочитајте још:  ПУТИН СЕ КОНАЧНО ИЗЈАСНИО: Ево шта мисли о припајању Донбаса Русији

У документу, означеном као „строго поверљиво”, на који се позива „Вашингтон пост”, наводи се да се Кијев суочава са значајним „недостацима стварања снага и одржавања” и да ће стога вероватно остварити само „скромне територијалне добитке”.

Документ је снимак ситуације са почетка фебруара и нејасно је колико је Украјина, уз подршку држава чланица НАТО-а, успела да надокнади недостатке од тада.

Други документ од 23. фебруара, у који је „Гардијан” имао увид, описује напредак изградње 12 борбено веродостојних нових бригада за вођење контраофанзиве, опремљених са 253 тенка и око 1.500 других оклопних возила различитих типова. Три бригаде требало је да формирају сами Украјинци, док је преосталих девет требало да буде формирано уз помоћ САД, савезника и партнера. Планиране бригаде биле су далеко од спремности у време израде докумената, а пет је тек требало да започне обуку. Шест бригада је имало половину или мање опреме која им је била потребна.

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *