Португалски парламент одобрио нову верзију закона о еутаназији

1

Португалски парламент одобрио нову верзију закона о еутаназији.

Португал се мобилисао у одбрану живота уочи новог покушаја социјалистичке владе да легализује еутаназију у земљи. Дана 18. марта у неколико португалских градова одржани су маршеви против закона о еутаназији које разматра португалски парламент. Скуп је организовала Португалска федерација за живот. Пре марша, представници федерације издали су саопштење у којем осуђују политику земље у којој се „о еутаназији више говори него о праву на палијативно збрињавање”. Марш за живот одржан је у градовима као што су Лисабон, Порто, Брага, Авеиро, Евора, Коимбра, Фуншал и Сантарем, између осталих.

У јануару ове године, суд је прогласио неуставним предлог закона о легализацији еутаназије. У одлуци суда је наведено да је предлог закона оставио неизвесност у погледу оцене спремности пацијента за еутаназију. Када је Уставни суд донео такву одлуку, председник де Соуза је ставио вето на закон.

Међутим, 15. марта, лидери четири странке најавили су да ће се о новом тексту о легализацији еутаназије у Португалу поново расправљати и гласати у парламенту. 31. марта, упркос протестима, парламент је усвојио закон .

Прочитајте још:  Балкан је угашени вулкан који може изродити нову ерупцију
Он предвиђа да ће особама старијим од 18 година бити дозвољено да потраже помоћ за самоубиство ако су неизлечиво болесне и пате од “продужних” и “неподношљивих” болова, осим ако психички нису у стању да донесу такву одлуку. Закон прописује самодавање смртоносне ињекције, осим у случајевима када особа која жели да умре није физички у стању да то учини – тада лек може да даје лекар који мора да се увери да пацијент не може сам да убризга. Са становишта аутора, управо то је адекватан одговор на одлуку Уставног суда и председника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ифам.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Португалски парламент одобрио нову верзију закона о еутаназији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *