ПРОФЕСОР ТУЖИО ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ ЗА МОБИНГ: Одбио сам да његовом кумчету повећам оцену, бунио сам се и што у зборници продају веш!

0

(фото:Курир)

ПРОФЕСОР ТУЖИО ДИРЕКТОРА ШКОЛЕ ЗА МОБИНГ: Одбио сам да његовом кумчету повећам оцену, бунио сам се и што у зборници продају веш!

Дипл. инж. грађевине Тихомир Симеуновић тврди за Курир да је 10. априла незаконито добио отказ у Техничкој школи у Чачку, где је био наставник грађевинске групе предмета, а све због сукоба са директором те школе, који је почео пре више година, када његовом кумчету није хтео да закључи оцену по жељи. Њихово неслагање је, додаје, кулминирао када је он у новембру 2021. тужио директора Бранка Максимовића за мобинг.

“Радио сам у немогућим условима, под притиском, свакодневним наџорима и пријавама за потпуно бесмислене ствари, било је неиздрживо. Тој тужби и нашем неспоразуму претходио је догађај од пре неколико година у којем сам директоровом кумчету закључио двојку, а он је од мене очекивао вишу оцену, тада је све кренуло. Ситуација је достигла врхунац пре неколико дана, током дисциплинског поступка који је директор покренуо против мене, на чији процес сам морао да дођем са два адвоката, а све како бих разумео шта ми се ставља на терет” – каже професор Симеуновић.

Додаје да је свестан и других ствари због којих у колективу није био омиљен.

“Тачно је то што се прича по граду да ученице које су непристојно одевене не могу да присуствују мојим часовима, такве враћам кућама да се обуку. Трн у оку сам био и када сам се побунио што се у наставничкој зборници, где ми радимо, продају секси веш, брусхалтери и којекакве друге глупости и непримерене ствари, којима тамо није место, на том столу било је свега. Била је и једна непријатна ситуација када сам ученике одвео на градилиште, а директор је алармирао целу школу јер наводно није знао где су деца, што је класична манипулација и застрашивање родитеља и јавности” – прича професор и додаје:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Директор је хтео да ме истера и када сам био на боловању зарежен короном, јер нисам био закључио оцене ђацима, које су иначе постојале у дневнику. Ја сам тада био у болници, на ковид одељењу, скоро два месеца, тражио је да урадим немогуће, чак ми је стављао на терет што дознаке из болничког кревета нисам могао да донесем у школу.

Урош Беседић, један од двојице адвоката Симеуновића, каже да је професору решење о отказу уговора о раду уручено и пре него што је завршен дисциплински поступак који је против њега покренуо и незаконито спроводио директор школе:

– Присуствовао сам 8. марта расправи у школи током дисциплинског поступка који је директор школе водио на основу већ унапред припремљеног записника, диктирајући у њега речи које Симеуновић није изговорио. Против директора школе поднели смо кривичну пријаву због фалсификовања записника, тј. навођења неистинитих чињеница и исказа и пренебрегавања да наведе оно што је речено на расправи.

Пред Вишим судом у Чачку је поступак за мобинг на раду, у којем је Симеуновић навео бројне неправде које су му нанете. У тужби се наводи и податак да је био приморан да ученицима држи наставу у хладној и неусловној учионици, која уместо паркета има терацо (бетон) и налази се у подрумском делу зграде, због чега је он звао просветну инспекцију.

“Држање наставе у подруму није дуго трајало, а руководство школе је убрзо увело грејање и обезбедило простор за боравак и рад деце. Наравно, инспекција је уважила новозатечено стање” – каже професор, који тврди да је имао 272 одсто норме часова, које су му дати по распореду.

Прочитајте још:  Посланици СНС бесне због питања како је страдао Владимир Цвијан и да ли је Беливук обезбеђивао Вучићеву инаугурацију
Овом професору је до пензије остало нешто више од годину дана, а у Техничкој школи је провео 20 година без иједног прекршаја, тврди он.

ДИРЕКТОР БРАНКО МАКСИМОВИЋ

Отказ је фаза дисциплинског поступка

Директор Техничке школе у Чачку Бранко Максимовић није желео да одговора на оптужбе отпуштеног професора Симеуновића, али је поручио:

“Дисциплински поступак је у току, као и судски процес, док је тако, не бих се оглашавао. Школски одбор треба да да своје мишљење о свему овоме, а тада ће бити окончан и дисциплински поступак. Отказ му је уручен, и то је само једна фаза у том дисциплинском поступку, он има право жалбе Школском одбору, који мора донети коначну одлуку, све док се не исцрпе све правне могућности. Било би беспредметно давати изјаву јер би то могао бити вид притиска на чланове Школског одбора. Што се мобинга тиче, поступак је пред Вишим судом, и то не желим да коментаришем.

Д.Ч./Курир

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *