Тајна документа показују да је Србија пристала да испоручи оружје Украјини. Београд уверава да није тако

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Тајна документа показују да је Србија пристала да испоручи оружје Украјини. Београд уверава да није тако.

Новинари су у низу докумената који су наводно процурили из Пентагона пронашли помињање да је Србија, традиционални савезник Русије, пристала да испоручи оружје Украјини или га је чак већ испоручила. Београд уверава да не испоручује оружје ни једној страни.

Прочитајте још:  Украјински медији: Србија пружа хуманитарну помоћ Украјини
Како је у среду пренео Ројтерс, међу десетинама поверљивих докумената пронађених на интернету, пронашао је табелу у којој је 38 европских земаља, укључујући Србију, категорисано у зависности од њиховог става према питању војне помоћи Украјини.

Србија је, према документу, одбила да обучава украјинске војнике, али се уместо тога обавезала да ће послати помоћ у виду оружја или муниције, или ју је већ послала. Поред тога, Србија је сврстана у категорију земаља које имају политичку вољу и ресурсе да у будућности снабдевају Украјину оружјем. Документ је од 2. марта.

Прочитајте још:  Јапан одустао од распоређивања америчких противракетних система на својој територији
Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је у среду да документ није тачан и да неко на овај начин покушава да увуче Србију у овај сукоб.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Више десетина пута смо оповргли ову лаж и урадићемо то поново. Србија није продала и неће продати оружје ни украјинској ни руској страни, као ни државама које се налазе у суседству зоне сукоба. рекао је министар одбране српској агенцији “Тањуг”.

Прочитајте још:  Облаци се скупљају над Белорусијом: Пољска почиње да игра „на црно”
Истовремено, шеф Министарства одбране Србије није искључио да би српско оружје могло да уђе у зону сукоба, како је рекао, „неким магијским путем“, међутим, према његовим речима, то нема везе са Србија.

Милош Вучевић је употребио реч „продати“ – али у документу који је процурео не пише да је Србија продала оружје Украјини. У њему се наводи да се Србија обавезала да ће послати “смртоносну помоћ” Украјини или ју је већ обезбедила, али да ли је у питању била продаја, донација или неки други формат трансакције, не прецизира. О каквом је оружју или муницији реч такође није речено.

Ројтерс подсећа да су се пре нешто више од месец дана на проруском Телеграм каналу појавили документи који показују да је Србија послала Украјини ракете за вишецевни ракетни систем „Град“.

Српско државно војно-индустријско предузеће Крушик, које се појавило у документима, саопштило је да не испоручује Украјину пројектилима или било којим другим оружјем, а председник Србије Александар Вучић је извештај о испоруци ракета назвао „очигледном лажом“ и рекао да Србија не испоручује оружје ни Украјини ни Русији.

Прочитајте још:  Москва: Забрана транзита робе у Калињинградску област уведена по диктату Вашингтона
Србија покушава да одржи традиционално пријатељске односе са Русијом и, посебно, за разлику од свих других европских земаља, не уводи јој санкције због покретања рата против Украјине.

„Ако су информације у овом документу тачне, то показује или да је Вучић дволичан у односима са Русијом, или да га Вашингтон јако притиска да испоручи оружје Украјини“, рекао је стручњак за политику источне Европе, члан особља. Реутерс Јаместовн Фоундатион Јанош Бугаиски.

Из документа, о коме пише агенција, произилази да, према Пентагону, скоро све европске земље које су уврштене у табелу пружају војну помоћ Украјини или су спремне да је пруже. Само Аустрија и Малта не пружају и нису спремне.

Васељенска/Би-Би-Си

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *