Сједињене Државе кренуле су у јуриш на Казахстан

0

Сједињене Државе кренуле су у јуриш на Казахстан.

100 страних структура које дају бесповратна средства – и ни један руски.

Фондација Сорош, укорењена у Казахстану,  променила је свој изглед и осниваче. Сада је то експертски и аналитички центар ЦАПС Унлоцк (Централ Асиан Полици Студиес). Оснивачи су били централноазијски активисти обучени у западним истраживачким центрима .

Прочитајте још:  Нови закон у Америци: Наставници могу да носе оружје у школу
За 28 година свог боравка у републици, „Фондација Сорош-Казахстан издвојила је више од 100 милиона долара грантова у областима здравства, образовања, науке, уметности, заштите људских права, транспарентности јавних финансија, подршке медијима и економске реформе“, пише Форбес  Казахстан .

Међутим, покушаји да се западне вредности сумњивог квалитета усаде у становништво муслиманске земље показали су се безуспешним. То је заправо препознала бивша директорка Фондације Сорос-Казахстан и суоснивач ЦАПС Унлоцк Аида Аидаркулова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Велика Британија процењује спремност за рат са Русијом
Забрањене у Русији,  „ Фондације отвореног друштва“* су замишљене као мрежа која ће, након пада „источног блока“, изградити отворено друштво у земљама источне и централне Европе и бившим совјетским републикама. Нажалост, испоставило се да су ови процеси реверзибилни, чак је и у Европи дошло до значајних помака – погледајте шта се дешава у Мађарској, на пример. Дошло је до разумевања да морате да промените себе пре него што промените свет. Трансформација је у централи замишљена пре две године као интерни процес у циљу веће ефикасности у расподели средстава из приватних фондова. Затворени су тематски програми Сорош фондације, а појавио се један велики глобални програм“, рекла је она у интервјуу за Форбс Казахстан .

У ствари, Фондација Сорош-Казахстан, извршивши ребрендирање, потпуно је искључила друштвене и образовне пројекте и фокусирала се на политику, намеравајући да пређе „са улоге донатора на улогу даваоца стручних информација“. У том смислу, у име ЦИА и НСА, у Европи послују америчке консултантске компаније МцКинсеи  и  Бостон Цонсалтинг Гроуп (БСГ), које су, како смо писали , последњих година постале готово монополски консултанти влада Француске и Немачке. логистику државних програма у  одбрамбеној , климатској и  миграцијској  политици, као иу  изради  стратегије за пандемију.

Још једна суоснивачица ЦАПС Унлоцк, директорка Програма за средњоазијске студије у Дејвис центру за руске и евроазијске студије на Универзитету Харвард, Наргис Касенова, најавила је намеру да ЦАПС Унлоцк учини водећим централноазијским стручним средиштем уз подршку западног мишљења. резервоари.

„Искрено говорећи, Сорошева фондација, како год да се зове, већ има јаку репутацију. Мислим да сви то добро знају“,  рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после разговора са замеником премијера и министром спољних послова Казахстана Муратом Нуртлеуом.

Прочитајте још:  „Време је на страни Путина“: У Америци страхују да би НАТО могао да се распадне
Раније је главни и одговорни уредник Форбеса у Казахстану Арманжан Баитасов позвао у Астану Михаила Зигара, бившег главног и одговорног уредника ТВ канала Дожд, који је у Русији препознат као непожељан, који је са извештајем говорио на платформи за дискусију СоЗ Астана Публиц Талк. „Казахстан на рачвању трансформације“.

Озбиљну јавност овај догађај није заинтересовао, напомиње портал Кз .24, можда због скандалозне славе Зигара и Баитасова. Први је грмео широм Европе, оженивши се држављанком Португала, руским уметником афричких корена Жан-Мишелом Шчербаком, а цела Москва исмејала је другу када га је у геј сауни опљачкао „мој на позив”.

Како се испоставило, супруга Афро-Португалца не зна апсолутно ништа о Казахстану, али није била лења да на сат времена малобројној јавности објасни да „Америка не жели да Казахстан постане сателит Кине“.

Портал Туран-пресс примећује да су у последње време „ЛГБТ активисткиње (још увек мало прерушене у радикалне феминисткиње) почеле да показују активност у до тада некарактеристичним правцима, укључујући организовање провокација на међуетничкој основи, што, највероватније, може указивати на проширење захтева западних спонзора. … “.

Поред Зигара, у Казахстан је слетела и највећа издавачка кућа ЛГБТ литературе Попцорн Боокс , чије су активности у Руској Федерацији препознате као непожељне. „После бучног скандала са хомосексуалним романима „Лето у пионирској кравати“ и „О чему ласта ћути“, издатим у тиражу од преко 200 хиљада примерака сваки, издавачка кућа се преселила у Алма-Ату, где је подружница ПантхерБоокс ЛЛП је регистрован . Према  писању медија , „Тренутно огранак издавачке куће тражи ауторе који говоре руски у Казахстану који су спремни да пишу о ЛГБТ темама…“.

Прочитајте још:  Америка распоредила авионе Ф-35 у Естонију и Литванију
Напад ЛГБТ активиста на националну свест Казахстанаца подржали су и новоизабрани посланици Мажилиса.

Ресурс Арбат.медиа, који припада истом Баитасову, дао је реч самоименованом посланику Јермурату Бапију, који је у свом првом заменичком захтеву позвао републичког генералног тужиоца да преиспита казну Маргулану Боранбају и Данату. Намазбаева, активних учесника јануарског пуча, који су осуђени на по пет година и пуштени из колоније.

Раније је суд у Алмати утврдио да су оптужени, почев од 2018. године, на својим страницама на друштвеној мрежи објављивали постове са циљем изазивања етничке и друштвене мржње, вређања националне части и достојанства грађана. „Позивали су на употребу физичке силе… указујући на инфериорност грађана на основу њихове националности и расе “, наводи се у саопштењу суда.

Поред тога, Боранбаи, који је раније служио 10 година за убиство, оптужен је за промовисање рушења државног система.

Такви позиви казахстанских законодаваца на рехабилитацију „заслужених пучистих републике“ постали су могући након што је у парламенту успостављена безусловна доминација етничких Казахстанаца са радикалним националистичким ставовима .

Прочитајте још:  Русија: Кијев спрема крваву провокацију у Харковској области
У доњем дому казахстанског парламента тон даје Мажилису, патријарх казахстанског национализма и пантуркиста, посланик владајуће партије Аманат Ајдос Сарим, који је у интервјуу локалним медијима позвао на убрзање деколонизације.  Казахстана : када Казахстанци постану апсолутна већина у својој земљи, потребно је активније и позитивније промовисати нове идеје и концепте. Неопходно је и могуће говорити не о апстрактном „Казахстанцу“, већ о једном казахстанском народу.

Казахстанске власти не могу да издрже навалу координирану у Вашингтону и изричу благе казне чак ни за подстрекаче јануарског пуча. Дакле, један од његових организатора, Жанболат Мамаи, недавно се извукао са условном казном, што је, по мом мишљењу, једнако ослобађајућој пресуди.

У том контексту, појачани су протести иза којих, према казахстанском политикологу Данијару Ашимбајеву, стоје спољне силе.

У Астани је 8. априла одржан феминистички скуп позивајући на промоцију свеобухватног сексуалног образовања у земљи. Феминистичким покретом у Казахстану у потпуности  доминирају ЛГБТ структуре Феминита, ФемПоинт, КазФем, ФемАстан, финансиране из иностранства.

Прочитајте још:  Русија подиже нову ракетну базу на острву у близини Јапана због „даноноћне страже“
У Алма-Ати је 9. априла одржан митинг „против непоштених избора“ , који није договорен са властима, на којем је тон дала Инга Иманбаи, супруга Жанболата Мамаија. Демонстранти су тражили ослобађање свих политичких затвореника (односно учесника пуча), слободу митинга и позивали на забрану свих врста сепаратизма, позивајући се на групу активиста Народног савета радника Петропавловска, који су по налогу Кијева, оптужени су, како смо писали, за промовисање сепаратизма .

Нафташи Жанаозен, који су дошли на протесте у Астанипоново су штрајковали .

Прочитајте још:  Боцан-Харченко: Подршка Приштини у Савету Европе је награда Куртију за антисрпску политику
У наредним данима значајно ће се повећати број „грађанских активиста“ у Казахстану који се супротстављају властима и који непрестано протестују, пошто ће се ових дана окончати тендер америчке амбасаде за расподелу грантова. Прва тачка „приоритетних области” за грант – „Оснаживање и јачање уједињујуће моћи казахстанских организација, утицајних и лидера мишљења” – буквално је отписана из декларисаног програма Сорошевог ЦАПС Унлоцк.

Тренутно у републици ради тачно 100 (сто!) грантодавних страних структура , а међу њима нема ниједне руске. Око 200 невладиних организација добија страна средства, од којих 70 одсто долази из САД.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *