У МИЛАНА ПУЦАЛИ НА ЗЛОГЛАСНОМ ПУНКТУ: Детаљи рањавања Србина на КиМ

0
милана

У МИЛАНА ПУЦАЛИ НА ЗЛОГЛАСНОМ ПУНКТУ: Детаљи рањавања Србина на КиМ

Враћао сам се из Лепосавића и при проласку поред пункта, неких двадесетак метара, зачуо сам пуцањ и прасак стакла позади на колима. Осетио сам бол, али сам од беса и страха продужио даље. Уплашио сам се да не запуцају поново, али не знам тачно докле сам стигао, нити ко је преузео кола.

Овим речима Милан Јовановић (38), таксиста из Звечана, описује шта се догодило у понедељак увече, код Бистричког моста на северу КиМ, када су га припадници специјалне косовске полиције РОСУ ранили хицем из ватреног оружја.

Директор болнице у Митровици Златан Елек каже да је Јовановић у стабилном стању и да је на јединици интензивне неге како би се урадио додатни дијагностички поступак. А дежурни хирург Никола Радојчић пренео је да је на одељење хирургије примљен пацијент с прострелном раном у пределу десне стране грудног коша, да је био у стању хеморагијског шока, оперисан је и крварење је заустављено.

ХИЦИ, КАМЕНОВАЊА И НАПАДИ У 2023.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

6. 1. Мушкарац албанске националности пуцао је на двојицу српских младића Стефана Стојановића (11) и Милоша Стојановића (21) у Готовуши док су носили бадњак и задао им прострелне ране
7. 1. Стефана Томића (18) из Клокота је на Божић претукла група Албанаца док се враћао из цркве са литургије
22. 1. Лазара М. (15) претукла су четворица Албанаца у Сувом Долу
23. 1. Припадници РОСУ су код Бистричког моста пуцали на аутомобил у коме су се налазила два Србина, Миљан Делевић погођен метком
26.1. У мултиетничком насељу Суви До пуцано је у ваздух из албанског возила у покрету
27. 1. У мултиетничком насељу Суви До каменован је аутомобил Саше Блажића са регистарским ознакама Крагујевца и том приликом је аутомобилу нанета материјална штета
3. 2. Српског младића, Бобана Ђузића (20) избола су ножем у раме двојица Албанаца у насељу Могила, у општини Витина
3. 2. Мушкарац албанске националности испалио је више метака из аутомобила у покрету у Грачаници
8. 3. Припадници РОСУ брутално су претукли два српска младића Ђорђа М. (24) и Лазара Ђ. (23) у Јошаници код Лепосавића
2. 4. Косовски полицајци са четири возила, наоружани дугим цевима малтретирали су жену са дететом у наручју у Звечану
Милан се, како прича његова сестра Надица Фићовић, онесвестио недалеко од полицијског пункта. Ту га је затекао пролазник који је позвао Хитну помоћ и која је Јовановића довезла у митровачку болницу око 22.00.

Прочитајте још:  Велики повратак Турске на Балкан: Албанци на Косову постају упориште силе са Босфора

– Мој брат је под надзором лекара, а ми смо, његова породица, још у шоку – рекла нам је Надица, која је запослена у митровачкој болници. – Он је отац троје деце од четрнаест, дванаест и две и по године и бави се таксирањем да би прехранио породицу. А сада му је и ауто оштећен од метака…

Да је Јовановић поштен породичан човек истакао је и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је осудио напад, подсетивши да на том нелегалном пункту код Бистричког моста косовска полиција свакодневно зауставља и малтретира Србе:

– Више пута смо говорили да они немају право да буду на северу КиМ, јер је то супротно свим споразумима. Међутим, Аљбин Курти не хаје за то, а очигледно је да је Приштини потребна криза како би избегла формирање ЗСО. Од доласка Куртија на власт забележено је више од 300 напада на Србе и њихову имовину.

Ухапшена четири полицајца

Полицајац који је ранио Милана Јовановића из Звечана, као и још тројица којa случај нису пријавила, ухапшени су синоћ и терете се за кривична дела убиство у покушају и непријављивање кривичног дела.

Одлуком тужиоца одређено им је задржавање од 48 сати.

Јуче у току дана, косовска полиција је саопштила да су четворица њених припадника суспендована, чиме су признали да су њени чланови умешани у пуцање на таксисту Јовановића. Они су раније издали саопштење да њихови припадници нису умешани “у размену или пуцњаву из ватреног оружја”, али су синоћном објавом демантовали себе.

И Српска листа је осудила покушај убиства Јовановића, такође, указујући да је нелегални пункт косовских полицајаца симбол репресије над Србима са севера КиМ:

Прочитајте још:  Рањени Делевић биће пребачен на ВМА, Петковић: Напад РОСУ је много више од провокације

– Захтевамо најхитније повлачење свих специјалних јединица које су нелегално присутне на северу Косова и Метохије и континуирано малтретирају српски народ на овом простору. Захтевамо и кажњавање одговорних за покушај убиства Јовановића, али и Миљана Делевића, и објављивање видео-снимака које су направиле камере на Бистричком мосту за оба поменута догађаја.

На овом пункту крајем јануара рањен је и Миљан Делевић, из Косовске Митровице када су на његов аутомобил пуцали специјалци РОСУ, а из СЛ истичи да додатан бес грађана изазива сазнање да највиши представници власти у Приштини и надлежни министар Џељај Свечља очигледно подржавају противзаконито деловање ових јединица.

Остаје и отворен позив међународним представницима да најхитније осуде дивљање параполицијских јединица које спроводе репресију над обичним грађанима.

Д. Зечевић / Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *