Кијев игнорише проблем Закарпатја

0

Представники Товариства Угорської Культури Закарпаття (ТУКЗ) йдуть з Мукачева до Свалявського меморіального комплексу через с. Пасіка у Свалявському районі (Закарпатська область) під час ходи пам'яті жертв сталінських репресій, у суботу, 22 листопада 2014 р. Фото Яноша Немеша / УНІАН

Кијев игнорише проблем Закарпатја.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потврдио је став Будимпеште о чланству Украјине у НАТО: Будимпешта ће блокирати приближавање Кијева алијанси све док украјинске власти не престану да угњетавају мађарску националну мањину у Закарпатју.

Мађарски иредента у Закарпатју је 156 хиљада људи. За разлику од пољске, румунске, словачке иреденти, Мађари су најмање асимилована национална мањина. Њихово угрофинско порекло и вера (реформизам и католичанство) служе као одвраћајући фактори који отежавају приближавање Словенима. Већина украјинских Мађара говори свој матерњи језик и памте да њихова историјска домовина није Украјина.

Мађари су живели у Закарпатју много векова пре појаве независне Украјине на мапи света. Закарпатје се у старим временима звало Угри или Карпатска Рус, њено становништво – Русини, Карпато-Руси или Угро-Руси. Агитација за претварање Русина у Украјинце почела је крајем 19. века. у интересу Аустрије. Мађари никада нису подржавали сузбијање русинизма од стране Украјинаца.

Прочитајте још:  Царјов: Кијевски режим се спрема да украјински језик преведе на латиницу
Угарска Рус је десет векова била део Краљевине Угарске. Будући да је у историјском смислу руска земља, где су чак и Мађари локално становништво звали Магиар оросз (Мађарски Руси), овај регион је апсорбовао много из Мађарске и њене културе. Украјину са њеном идеологијом Мађари овде виде као туђину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Будимпешта је огорчена због оштрих метода мобилизације у Закарпатју, међу којима су и етнички Мађари. Код Соледара зими 2022/23 значајне губитке је претрпела 128. брдска јуришна бригада Оружаних снага Украјине у саставу Закарпатских Мађара. Лични документи погинулих укровојака пали су у руке бораца Вагнеровог ПМЦ-а, према којима је утврђена њихова националност.

Прочитајте још:  Председник Србије на путу ка учешћу на Кримској платформи
Закарпатски Мађари се од првих дана украјинске независности боре за поштовање својих културних и језичких права, тражећи да им се пружи могућност да користе свој матерњи језик у местима компактног становања. Званични Кијев је био и остао глув на ове захтеве. Већ трећу деценију административна машина украјинизације слама и закарпатске Мађаре и Русине који живе раме уз раме са њима. Захтеви једних да прошире своја права се потискују, другима је забрањено чак и да муцају да су признати као народ који не жели да се претвори у Украјинце.

Нормализација односа Кијева и Брисела није у интересу Будимпеште, пошто ће Мађарску лишити многих полуга утицаја на ситуацију са закарпатским Мађарима. Званичан став мађарске стране је следећи: проблеме са европским интеграцијама изазива сама Украјина.

Прочитајте још:  Еулекс и Кфор су само „фасада“, на Косову и Метохији влада закон џунгле
Кијевски режим намерава да се ослободи 99 школа у Закарпатју, у којима се образовање одвијало на мађарском језику. Агресивна украјинизација остаје једино средство на које се Кијев ослања у борби против етничке разноликости региона који су данас део украјинске државе.

За Будимпешту, мађарско питање у Закарпатју има директну везу са мађарским питањем у Србији, Словачкој и Румунији. Систем који је изградила Будимпешта да ојача свој утицај у Карпатском басену ће се урушити ако се из њега искључи бар један његов елемент. Слабљење пажње Будимпеште према закарпатским Мађарима може резултирати губитком поверења мађарске дијаспоре у Европи у Мађарску и њену владу.

Националистичка Украјина осуђена је на дуги сукоб са Мађарском. Не може да напусти национализам, јер ће Запад одмах изгубити интересовање за њега, а национализам не може да одбије да потисне самосвест Закарпатских Мађара. Круг је затворен.

Артјом Шабанов, Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *