Да ли Вучић помаже Зеленском? Тајне шеме трговине оружјем

1
украјина, оружје

Фото: РИА Новости / Прес служба Министарства одбране Руске Федерације

Србија се обавезала да ће слати оружје Украјини или га је већ обезбедила. Ово, како преноси Ројтерс , наводи се у материјалу из великог цурења података, чији се извор назива Пентагон. Званични Београд демантовао испоруку оружја. Али талог је остао. Њуз.ру је сазнао да ли би Срби могли да продају оружје Украјини, и ако могу, на који начин.

Какви докази постоје против Србије

Прочитајте још:  Пригожин: Још једно насеље ослобођено од украјинских агресора
У документу под насловом Европа | Одговор на текући сукоб између Русије и Украјине приказује „процењене позиције“ 38 европских влада као одговор на украјинске захтеве за војном помоћи. Састављачи истичу да је једина земља у Европи која је одбила да уведе санкције Русији вероватно одбила да обучи Оружане снаге Украјине, али се обавезала да пошаље смртоносну помоћ или је већ пружила.

„Србија има политичку вољу и војну способност да у будућности обезбеди оружје Украјини“, наводи се у документу.

Прочитајте још:  Стрељање руских ратних заробљеника на савест западних кустоса Кијева
Ројтерс тврди да је документ под ознаком „тајна” и НОФОРН, што забрањује његово преношење страним обавештајним агенцијама и војсци. Документ је од 2. марта и запечаћен од стране канцеларије Заједничког начелника штабова. Међутим, новинари нису могли самостално да провере аутентичност документа.

Одговор Београда на оптужбе за снабдевање оружјем

Издање Ројтерса изазвало је међународни скандал. Српски министар одбране Милош Вучевић рекао је да његова земља није продавала оружје Украјини, Русији или било којој другој земљи у вези са сукобом. Он је подсетио да је Београд више пута негирао такве оптужбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Можда више од десет пута Србија је у разним медијима увучена у сукоб у Украјини под оптужбом да снабдевамо оружјем и војном опремом једној од зараћених страна у сукобу. Још једном желим да поновим тачно став Београда: Србија током сукоба није испалила ниједан метак ни на украјинску ни на руску страну. Такође нисмо извозили оружје у суседне земље сукобљених држава. Србија има своју јасну политику и ми је се држимо. Србија није продала сложене борбене системе, не продаје и неће продати“, нагласио је он

 

О којим оптужбама је говорио Вучевић?

Вучевић је имао у виду и причу од краја фебруара, када су се на интернету појавила документа која наводно потврђују продају Украјини 3.500 граната за ракетни бацач „Град“ српске оружане корпорације „Крушик“. Ова информација изазвала је скандал између Москве и Београда. Почетком марта Русија је, како је изјавила портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова, позвала Србију да разјасни ситуацију са могућим испорукама оружја Украјини. Компанија Крушик је још раније демантовала испоруку муниције Украјини.

Подсетимо се да је тада на неким Телеграм каналима био снимак пуњења сандука са пројектилима наводно са аеродрома у Братислави. Објављено је да видео датира из новембра прошле године. То је пропраћено демонстрацијом докумената из којих је произилазило да је део српског наоружања продат канадској компанији ЈП Експорт Импорт. Посредник је била турска компанија Арца Савунма Санаии Тицарет, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије издало је дозволу за снабдевање.

Други документ је показао да је иста компанија, Арца Савунма Санаии Тицарет, испоручила неке ракете из Истанбула у Братиславу. И, коначно, још један документ – сертификат крајњег корисника на меморандуму Министарства одбране Украјине – забележио је испоруку 3.500 граната противракетном одбрамбеном систему „Град“ преко исте турске канцеларије. Истина, продавца уместо канадске компаније назначена је друга – америчка Глобал Орднанс Трејдинг. И није било доказа да су пројектили произведени у Србији.

Зашто су документи упитни?

Ове недоследности, као и чињеница да је Министарство трговине наводно издало дозволу за извоз оружја, које нема таква овлашћења, изазвале су сумњу у аутентичност докумената.

„Извозна дозвола коју је турском посреднику наводно издало Министарство трговине, туризма и телекомуникација (што је већ само по себи упитно, пошто специјална владина комисија издаје дозволу за извоз оружја у Србију) садржи шифру која одговара . ..извоз брашна у Црну Гору“, навела је Телеграм канал „Балкан Госип Грл“.

Документ на који се позива Ројтерс такође не улива стопроцентно поверење међу стручњацима. „Документ који се, такорећи, случајно појавио у медијима, нико не може ни да потврди, ни да оповргне. Немамо података, јер се тврди да су то поверљиви материјали, случајно цурење“, рекла је Елена Гускова, водећи истраживач Института за славистику Руске академије наука, у интервјуу за Њуз.ру.

 

Како српско оружје може да уђе у Украјину

Истина, још увек је немогуће искључити могућност да би српско оружје могло да заврши у Украјини. То је признао и Вучевић, рекавши да се оружје може испоручити преко трећих земаља које нису у складу са међународним нормама и релевантним условима споразума.

„Ово је врло лако урадити са лажним сертификатима крајњег корисника. Постоји владино тело које прегледа и одобрава сваку испоруку. У Србији има много приватних компанија које имају дозволе за извоз оружја. Одбрамбена индустрија у земљи је и даље веома моћна. Ово је добар извор прихода“, рекао је за Њзт.ру Вадим Козјулин, директор програма ПИР центра о новим технологијама и међународној безбедности, истраживач на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије, експерт РИАЦ.

Прочитајте још:  Драгош Калајић: УЈЕДИЊЕНИ ПОБЕДИЋЕМО ЗВЕР!
Извозник мора да приложи потврду о крајњем кориснику, којом се потврђује да држава набавља оружје за своје потребе и обавезује се да га неће поново извозити у трећу земљу без сагласности продавца. Међутим, ако се жели, таква сагласност може бити одбачена.

„Постоји такав посао – трговина сертификатима за крајње кориснике. Корумпирани званичници у различитим земљама, углавном у сиромашним афричким земљама, издају такав сертификат за мало новца. Својевремено је Сијера Леоне била велики купац авиона, иако нема чак ни авијацију. И корупција у самој Србији, када функционери који разматрају ове документе зажмуре, иако схвате да је реч о фиктивном документу. А онда кажу: „Нисмо ништа продали Украјини. Али оружје је заиста отишло у Украјину“, додао је експерт.

Шта и како Срби могу да продају Украјинцима

Према Козјулину, велики део српског наоружања би могао бити интересантан за Украјинце.

„Српска страна има скоро целу линију руског стандарда малокалибарског наоружања, муницију за њих, противтенковско, противваздушно наоружање, артиљеријску муницију. Југословенска војска је била најјача у Европи и била је самодовољна. А већина њеног наоружања остала је у Србији“, рекао је извор Њуз.ру.

Прочитајте још:  У пошти још већи хаос: Притисци, откази, покушаји самоубиства
Међутим, није довољно имати производ, потребно је обезбедити његову испоруку купцу, односно имати неопходну логистичку инфраструктуру. Нарочито када је реч о тако деликатној категорији као што су системи наоружања. И у том смислу Срби су такође у битној предности.

„Срби су били веома активни у трговини широм света. За Совјетски Савез је понекад било незгодно да директно снабдева оружјем неке режиме, чак и оне прокомунистичке, па су коришћене прокси земље. Међу њима је била и Југославија. Имала је добре везе широм света, укључујући и режиме којима нису сви продавали оружје. А када се Југославија распала, централизовани систем је нестао, државна предузећа су постала приватна, али су везе остале“, објаснио је Вадим Козјулин.

Прочитајте још:  Заштита Украјине није витални интерес Америке
Са ове тачке гледишта, занимљиво је помињање у једном од докумената великог америчког трговца оружјем Глобал Орднанс Традинг. Компанија, како је наведено на њеном сајту, прилично отворено испоручује Украјину оружјем и муницијом и блиско сарађује са Укроборонпромом.

Према писању српских медија, Американци могу да добију српско оружје по сивим шемама за испоруку Украјини преко компанија трговца оружјем Слободана Тешића.

„Имају добро искуство са белим, сивим испорукама и свим врстама ствари. Ово је дуго успостављено тржиште. Сви се добро познају. У овој области има доста корупције, укључујући и специјалне службе, што много помаже да се такве испоруке обављају мање-више легално, формално је све чисто“, рекао је Козјулин.

Односно, Београд има техничку могућност да испоручује Украјину оружјем без кршења њене декларисане неутралности. Ово онда поставља питање коме је посвећено цурење информација из Пентагона: да ли он има политичку вољу за то?

 

Да ли су Срби спремни да подрже Украјину?

„Више од 95 одсто становништва Србије подржава Русију, ти људи су против увођења санкција нашој земљи. Србија није могла да пристане на испоруку оружја Украјини. Она неће учествовати у сукобу. И више неће снабдевати оружјем“, каже Елена Гускова.

Она је напоменула да је одмах након скандала око могуће испоруке граната „Град“ Украјини, хиљаде људи окупило подршку Русији у Београду.

„Претпостављам да је то био вештачки надев. Србија је у озбиљном сукобу са САД јер не подржава санкције Русији. Американци често користе метод фалсификованих докумената“, рекао је извор НЕВС.ру.

Подсетимо, Београд је одбио да подржи санкције Запада Русији. Према речима председника Србије Александра Вучића, земља се нашла „у центру напетости између Запада и Русије због свог независног политичког курса“.

Сергеј Подосенов/Њуз.РУ/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли Вучић помаже Зеленском? Тајне шеме трговине оружјем

  1. Велика већина Срба подржава Русију, а не Зеленског. Жао нам је Украјинског, али и Руског народа који води рат за цивилизацију. Продају оружја Украјини не подржава Српски народ. Као ни вежбе са Натом који је извео злочиначки напад на Србију, убијао, уништио привреду и инфраструктуру, окупирао део територије, при чему је коришћена забрањена муниција са осиромашеним уранијумом од чијих последица још умиремо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *