НИЈЕ ЗАВРШЕНО СА ПРОПАСТИМА БАНАКА: Чувени инвеститор Ворен Бафет о превирањима на тржишту

0
бафет

Ворен Бафет (Фото: Танјуг/АП)

Легендарни инвеститор Ворен Бафет верује да би могло бити још пропадања банака у будућности, али штедише, како је казао, никада не би требало да брину.

– Банке пропадају. Али штедише неће бити погођене, сигуран је Бафет.

Колапс Банке Силицијумске долине и “Сигначер Бенк” прошлог месеца — другог и трећег највећег банкрота банака у историји САД-а — подстакао је ванредну акцију спашавања од стране регулатора, који су гарантовали за све депозите у пропалим зајмодавцима и омогућили додатно финансирање за посрнуле банке.

Како га зову “Чудо од Омахе”, казао је да су неке од “глупих” ствари које банке повремено раде постале откривене током недавног периода, укључујући неусклађену имовину и обавезе, као и упитно рачуноводство.

– Банкари су били у искушењу да то раде одувек. Рачуноводствене процедуре су навеле одређене банкаре да ураде неке ствари које су мало помогле њиховој садашњој заради и изазвало понављајуће искушење да ипак добије мало већи распон у евиденцији, мало више од зараде – навео је Бафет.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је казао да ће неки банкари наставити с таквим понашањем и да ће то ставити деоничаре у опасност.

Али, 92-годишњи инвеститор је рекао да је постојао непотребан страх и паника да ће штедише изгубити свој новац, када је систем постављен да штити депозите целе земље.

– Трошкове ФДИЦ-а сносе банке. Банке федералну владу никада нису коштале ни цента. Јавност то не разумије, рекао је Бафет. – Нико неће изгубити новац на депозиту у америчкој банци. То се неће догодити… не морате глупу одлуку менаџера претварати у панику свих грађанина Сједињених Држава, због нечега због чега не треба паничити.

Прочитајте још:  Кина оптужила САД да су направиле коронавирус и `посејале` га по свету

Нагласио је да је кључно да банке задрже повјерење јавности и да то поверење могу изгубити за неколико секунди, што се показало недавно.

Бафет је у прошлости био “бели витез” за посрнуле банке. Помогао је Голдман Саксу са инфузијом у готовини од 5 милијарди долара након пропасти “Леман Брадерса” 2008. године. Бафет је 2011. убризгао 5 милијарди долара у тада посрнулу Бенк оф Америка, показујући да ипак верује у амерички банкарски систем, пише ЦНБЦ.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *